Cei şase ani de război civil din Siria au devastat infrastructura şi au provocat economiei Siriei pierderi de 226 miliarde de dolari, potrivit estimărilor publicate ieri de Banca Mondială, informează AFP.
De la izbucnirea sa, în luna martie 2011, războiul din Siria a făcut peste 320.000 de morţi şi a deplasat peste jumătate din populaţia ţării. Banca Mondială estimează, însă, că amploarea distrugerilor merg dincolo de pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele aduse infrastructurilor.
"Războiul din Siria a destrămat structura socială şi economică a ţării. Numărul victimelor este devastator, dar războiul distruge de asemenea instituţii şi sisteme de care societăţile au nevoie pentru a funcţiona iar repararea lor va fi o provocare mai mare decât refacerea infrastructurilor", a declarat vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Hafez Ghanem, citat de Agerpres.
Potrivit raportului Băncii Mondiale, pierderile cumulate provocate Produsului Intern Brut începând din 2011 au fost estimate la 226 miliarde de dolari, adică de patru ori mai mari decât valoarea PIB-ului Siriei în anul 2010. Instituţia financiară internaţională a calculat că războiul a distrus 27% din parcul de locuinţe din Siria şi aproximativ jumătate din facilităţile medicale şi de educaţie. De asemenea, Banca Mondială estimează că aproximativ 538.000 de locuri de muncă au dispărut anual în perioada 2010-2015 iar peste trei din patru sirieni în vârstă de muncă, adică aproximativ nouă milioane de persoane, fie nu muncesc fie nu sunt înscrişi în nicio formă de şcolarizare sau pregătire.
"Consecinţele pe termen lung ale acestei inactivităţi vor fi o pierdere colectivă de capital uman care va duce la o penurie de competenţe în Siria", a apreciat Hafez Ghanem.
Pagubele provocate sistemului de sănătate au avut şi ele efecte devastatoare, Banca Mondială apreciind că mai multe persoane au decedat din cauza deficienţelor sistemului medical decât direct din cauza luptelor.
Raportul estimează că dacă conflictul din Siria s-ar termina în acest an, PIB-ul Siriei ar putea reveni în patru ani la 41% din nivelul de dinaintea conflictului. Această cifră scade însă cu fiecare an în care războiul continuă, avertizează Banca Mondială.