Banca Mondială lansează un program de 34 miliarde de dolari pentru ţările sărace

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 februarie 2005

Banca Mondială a ajuns la o înţelegere cu ţările donatoare privind lansarea unui nou program, în valoare de aproximativ 34 miliarde de dolari (26,64 miliarde de euro), pentru sprijinul ţărilor sărace. Banii vor merge către divizia IDA (Asociaţia Internaţională de Dezvoltare) a Băncii Mondiale, iar programul se va derula pe o perioadă de trei ani. IDA oferă împrumuturi cu dobîndă redusă şi grant-uri către 81 de ţări sărace din întreaga lume, cum este cazul Indiei, Ugandei sau Bangladesh-ului, ţări al căror venit pe cap de locuitor este mai mic de doi dolari pe zi. Aproximativ 18 miliarde de dolari vor veni din SUA şi alte ţări donatoare, precum Germania, Franţa, Marea Britanie şi Spania, restul de 16 miliarde provenind din fondurile proprii ale Băncii Mondiale, a precizat Geoff Lamb, vicepreşedinte al instituţiei şi responsabil pentru finanţările IDA.

Noul program se va întinde pe perioada cuprinsă între 1 iulie 2005 şi 30 iunie 2008, iar valoarea sa depăşeşte cu 25% suma acordată ţărilor sărace prin programul precedent.

Secretarul adjunct al Departamentului american al Trezoreriei, Bobby Pittman, a salutat iniţiativa Băncii Mondiale, anunţînd că SUA intenţionează să aloce anual suma de 950 milioane de dolari noului program. Deşi Geoff Lamb nu a precizat care este proporţia dintre împrumuturi şi grant-urile nerambursabile, oficialii americani au dezvăluit că majoritatea banilor vor fi sub formă de grant-uri. "Faptul că un număr de 47 de state din cele 62 de ţări eligibile vor beneficia de grant-uri nerambursabile este un lucru benefic pentru aceste ţări, deoarece le va permite să evite povara unor datorii sufocante", a declarat secretarul Trezoreriei, John Snow. Oficialii americani au oferit drept exemplu ţări precum Afganistan sau Ruanda, care, potrivit noului program IDA, vor beneficia de ajutoare financiare sub formă de credite nerambursabile în proporţie de 100%, spre deosebire de actualul program, prin care Afganistanul primeşte doar 36% din sprijinul IDA sub formă de grant-uri, iar Ruanda - doar 37%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb