Riscul de datorie publică pentru ţările sărace a crescut în ultimele luni, a afirmat Banca Mondială, într-o notă trimisă ţărilor bogate şi emergente din G20, anunţă Agerpres, citând AFP.
Pe fondul creşterii îngrijorării legate de datoria publică a ţărilor dezvoltate, "a crescut riscul de criză a datoriei în ţările cu venituri reduse", a arătat organizaţia în această notă redactată în vederea summitului de la Toronto (Canada), care va avea loc la 26-27 iunie.
Potrivit BM, "în aceste ţări va fi extrem de greu să se menţină investiţiile favorabile creşterii în domeniul infrastructurii şi al capitalului uman, într-un context de scădere a veniturilor fiscale, dacă actuala conjunctură economică şi financiară determină o diminuare a ajutorului internaţional (care reprezintă pentru unele ţări peste 20% din PIB)".
"În lipsa creşterii fluxurilor de finanţare concesionale (cu dobânzi reduse sau nule, n.red.), multe ţări cu venituri reduse vor fi obligate să îşi reducă cheltuielile", a avertizat Banca Mondială.
Ea a îndemnat G20 să continue eforturile în cadrul Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM).
"Chiar dacă ţările în curs de dezvoltare trebuie să îşi îmbunătăţească mobilizarea resurselor naţionale, pentru multe ţări sărace rămâne esenţială acordarea unui ajutor vizând menţinerea progreselor de realizare a ODM", potrivit organizaţiei.