Banca Naţională a Elveţiei a revenit pe profit

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 ianuarie 2020

Banca Naţională a Elveţiei a revenit pe profit

Câştig de 49 de miliarde de franci în 2019, după pierderile de 14,9 miliarde de franci din 2018

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a realizat un profit de 49 de miliarde de franci (50,29 de miliarde de dolari) anul trecut, după pierderile de 14,9 miliarde de franci din 2018, conform cifrelor preliminare anunţate ieri de ins­tituţia financiară, care menţionează că evoluţia pozitivă s-a datorat câştigurilor realizate de pe urma obligaţiunilor şi acţiunilor străine pe care le-a cumpărat pentru limitarea tendinţei de apreciere a francului.

La finele lui 2019, investiţiile în valută ale SNB depăşeau 804 miliarde de franci. Potrivit rezultatelor preliminare publicate ieri, SNB a realizat în 2019 un profit de aproximativ 40 de miliarde de franci de pe urma poziţiilor valutare şi un câştig de 6,9 miliarde franci de pe urma deţinerilor de aur. Cifrele finale vor fi publicate de SNB la data de 2 martie.

Dată fiind evoluţia pozitivă a rezultatelor financiare, SNB intenţionează să plătească dividende de cel puţin 2 miliarde de franci (2,05 miliarde de dolari) către guvernul federal şi cantoa­nele elveţiene.

SNB, bancă centrală listată, a propus plata unui dividend neschimbat, de 15 franci/acţiune. Banca va purta discuţii cu Ministerul de Finanţe din Elveţia cu privire la alte posibile distribuiri către acţionari pentru 2019 şi 2020.

De menţionat că SNB a plătit dividende către acţionari şi în 2019, deşi a fost pe pierderi în 2018. Plăţile au putut fi făcute întrucât, în 2017, SNB a raportat cel mai ridicat profit din istoria sa de 110 ani, în valoare de 54,4 miliarde de franci elveţieni.

La fel ca majoritatea băncilor centrale, SNB are drept sarcină principală asigurarea stabilităţii preţurilor şi nu este obligată să facă profit. Însă, legal, Banca Naţională a Elveţiei are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi de cele 26 de cantoane.

Pentru a-şi atinge obiectivele pe anul trecut, banca centrală a Elveţiei a derulat o campanie îndelungată destinată reducerii valorii francului, o monedă căutată de investitori în perioade de incertitudine geopolitică, dar a cărei apreciere afectează economia elveţiană, care este dependentă de exporturi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. A facut profit pe spinarea romanilor.

    1. esti sau te prefaci?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb