Banca Naţională a Elveţiei va fixa cursul la 1,2 franci/euro

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 septembrie 2011

Banca Naţională a Elveţiei va fixa cursul la 1,2 franci/euro

Francul scade la minimul ultimelor două luni, la cursul BNR

Francul elveţian a coborât, ieri, la nivelul minim din ultimele două luni, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 3,5344 lei/franc.

Moneda elveţiană s-a depreciat, ieri, cu 7,3%, faţă de leu, după ce BNR a afişat, luni, un curs de referinţă de 3,8133 lei/franc.

O paritate mai redusă decât cea de ieri a fost anunţată de Banca Centrală pe 8 iulie, când francul a fost cotat la 3,4792 lei.

Deprecierea francului elveţian vine ca urmare a întăririi euro în raport cu moneda elveţiană pe pieţele internaţionale, după ce Banca Centrală a Elveţiei a anunţat, ieri, că va impune o ţintă a cursului de schimb de minim 1,2 franci/euro, prin achiziţia de valută străină din piaţă, în cantităţi nelimitate.

"Supraevaluarea actuală a francului elveţian reprezintă o ameninţare acută pentru economia elveţiană şi implică riscul unei dezvoltări deflaţioniste. (...) Banca Naţională a Elveţiei va aplica această rată minimă (n.r. 1,2 franci/euro) cu cea mai mare determinare şi este pregătită să cumpere valută străină în cantităţi nelimitate", potrivit anunţului făcut de către bancă.

Francul a scăzut cu 7% faţă de euro, după acest anunţ, până la nivelul de 1,1870 franci/euro, pe pieţele internaţionale. Însă în jurul orei 13.00 GMT, moneda elveţiană a recuperat terenul pierdut şi a ajuns la un nivel de 1,2030 franci/euro.

Analistul economic Florin Cîţu este de părere că mesajul Băncii Centrale a Elveţiei indică o reacţie la ceea ce se întâmplă cu francul elveţian. Domnia sa ne-a precizat că, în istorie, s-a arătat că într-o economie deschisă şi mică, băncile nu pot să menţină un curs fix.

Domnia sa ne-a declarat: "Problema nu este să aduci cursul la un nivel fixat, ci să îl menţii la acel nivel şi care vor fi costurile pentru economie".

Nicolaie Chidesciuc, economist şef la ING Bank, ne-a precizat că anunţul Băncii Naţionale a Elveţiei arată determinarea în atingerea nivelului anunţat, de 1,2 franci/euro. Achiziţia de valută în cantităţi nelimitate exprimă faptul că banca vrea să aducă cursul de schimb la nivelul stabilit, potrivit domniei sale.

Fabian Heller, economist la Credit Suisse Group AG, în Zurich, a declarat, citat de Bloomberg, că Banca Naţională a Elveţiei s-a angajat să creeze cantităţi nelimitate de franci pe care să le vândă în schimbul euro, ca să apere nivelul cursului de schimb.

"Ei (n.r. Banca Naţională a Elveţiei) îşi vor urma întocmai angajamentul, pentru că altfel credibilitatea lor ar fi în mod clar afectată şi speculaţiile ar începe din nou, conducând cel mai probabil la noi aprecieri ale francului", a adăugat analistul.

Banca centrală elveţiană deţinea, la sfârşitul lunii august, valută echivalentă cu 253,4 miliarde de franci elveţieni, comparativ cu 182,1 miliarde de franci, în luna anterioară, ca urmare a măsurilor luate pentru deprecierea monedei elveţiene, potrivit Bloomberg.

La cursul BNR, francul elveţian s-a apreciat cu 3,22%, de la începutul anului şi până în prezent, în raport cu moneda naţională.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb