Banca pentru Comerţ a Mării Negre vrea să ne crediteze mai mult

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 martie 2011

Andrey Kondakov

Andrey Kondakov

Andrey Kondakov, preşedinte: "Situaţia macroeconomică din România a început să se îmbunătăţească"

Valentina Siclovan, vicepreşedinte: "Din păcate, până în prezent România nu a fost foarte prezentă în portofoliul băncii"

Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN) intenţionează să-şi majoreze, în următorii ani, expunerea pe ţara noastră, după ce şi-a triplat, recent, capitalul social, la 3 miliarde DST. (n.r. - 1 DST este cotat, în prezent, la aproximativ 1,13 euro, respectiv 4,73 lei).

Preşedintele băncii, Andrey Kondakov, a declarat, pentru ziarul BURSA, că instituţia vrea să finanţeze în ţara noastră, în următorii patru ani, 15 proiecte, în valoare totală de 220 milioane euro.

Andrey Kondakov ne-a precizat: "În România situaţia macroeconomică a început să se îmbunătăţească, iar sistemul bancar s-a dovedit rezis-tent la provocările crizei. Discutăm cu autorităţile de la Bucureşti noua strategie a băncii pentru România, pentru următorii patru ani. Noi ne-am propus să finanţăm 15 proiecte, în valoare totală de 220 milioane euro, în domenii diverse precum infrastructura, agricultura, energia, îndeosebi proiectele de energie regenerabilă. De asemenea, suntem interesaţi şi de finanţarea parteneriatelor public-private".

Noua strategie a BCDMN pentru ţara noastră ar urma să fie adoptată până în luna aprilie.

Kondakov ne-a mai spus că BCDMN şi-a făcut planuri mari pentru viitor, printre principalele obiective stabilite fiind creşterea portofoliului cu 70% în următorii trei ani, precum şi îmbunătăţirea ratingului, stabilit în prezent de Moody`s la A3. Momentan, ratingul băncii este superior ratigului suveran al ţările din acţionariat (ex. Grecia). De asemenea, banca se pregăteşte să lanseze, până la finele anului, o emisiune de obligaţiuni de 500 de milioane de dolari.

Vicepreşedintele băncii, Valentina Siclovan, a menţionat că BCDMN negociează, momentan, în ţara noastră opt proiecte, cu cinci companii şi trei bănci, în valoare totală de circa 100 milioane euro.

Întrebată care sunt companiile care ar putea obţine finanţare de la BCDMN, Valentina Siclovan a menţionat: "Avem acorduri de confidenţialitate şi până nu parcurgem toate procesele de aprobare internă nu vă putem da nume. Este vorba despre companii de leasing, din industrie, din energie şi de bănci".

Printre clienţii BCDMN au figurat nume grele din industrie precum Petrom (25 milioane euro), Rompetrol (13 milioane euro), Complexul Energetic Turceni (20 milioane euro), dar şi instituţii financiare precum Banca Carpatica (10 milioane euro).

Valentina Siclovan spune însă că este loc şi de mai bine: "Din păcate România nu a fost foarte prezentă în portofoliul băncii. Înainte de criza financiară companiile aveau alte opţiuni, iar costurile nu au fost atractive pentru clienţii români".

Siclovan a arătat că aceste costuri au un nivel care trebuie să acopere costul de finanţare al băncii, să includă o marjă minimă pentru acoperirea costurilor administrative, şi două comisioane, dintre care unul negociabil, de până la 1%.

Ca să-şi extindă operaţiunile în ţara noastră, BCDMN caută să parafeze noi parteneriate cu băncile locale. "Suntem aici să consolidăm relaţiile cu băncile locale şi să identificăm noi bănci", a afimat Siclovan.

BCDMN a derulat, până în prezent, operaţiuni de ordinul milioanelor de euro prin intermediul mai multor bănci, precum Banc Post, Banca Transilvania, Unicredit, Banca Românească sau Banca Carpatica.

BCDMN, înfiinţată în 1994, acordă credite din 1999, şi are în portofoliu, până în prezent, 22 de proiecte finanţate în ţara noastră în valoare de 220 milioane euro. Dintre acestea, doar şase, în valoare de 94 milioane euro, sunt în portofoliul activ al băncii.

Profit net de 12 milioane euro în 2010

Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN) a înregis-trat, în 2010, un profit net de 12 milioane euro, în contextul în care a fost profitabilă în fiecare an din 2005 până în prezent.

Banca a derulat, în ultimii unsprezece ani, operaţiuni în valoare de 2,8 miliarde dolari. Creditele pe termen mediu şi lung acordate de bancă sunt în valoare de minim 4 milioane de euro şi de maxim 38 milioane de euro, iar pentru creditele suverane nu există limită maximă. Scadenţa împrumuturilor este în medie de 5-7 ani şi de 10-15 ani pentru creditele suverane. Există posibilitatea unei perioade de graţie de până la 2 ani.

BCDMN a fost înfiinţată în 1994, cu un capital social de 1 miliard DST (Drepturi speciale de tragere) prin contribuţia a unsprezece state din zona Mării Negre. Instituţia şi-a triplat, recent, capitalul de la 1 miliard DST, la 3 miliarde DST.

România controlează, în urma majorării de capital, 14% din bancă (n.r. - cota noastră iniţială a fost de 13,5%), fiind al patrulea mare acţionar al instituţiei, după Federaţia Rusă, Turcia şi Grecia (fiecare cu participaţie de 16,5%).

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb