Banca Transilvania a crescut susţinut finanţările acordate în 2022

G.D.
Bănci-Asigurări / 24 februarie 2023

Banca Transilvania a crescut susţinut finanţările acordate în 2022

Activele Grupului Financiar BT au ajuns la finalul anului trecut la 140,5 miliarde lei, conform unui comunicat remis redacţiei. Creditele au crescut până la 68 miliarde lei, iar depozitele au ajuns la 119,7 miliarde lei, din care 79,9 miliarde lei sunt ale clienţilor persoane fizice, iar 39,85 miliarde lei, ale persoanelor juridice. Profitul net consolidat al Grupului Financiar BT este de 2.488,4 milioane lei, din care cel al băncii, de 2.178 milioane lei. Profitul operaţional al băncii a crescut la 2.698,7 milioane lei. Eficienţa operaţională a băncii, reflectat de raportul cost/venit, s-a păstrat la nivelul confortabil de 49,7% datorită bunei gestionări a costurilor şi eficientizării prin digitalizarea proceselor.

"A fost un an foarte complicat, marcat de războiul din Ucraina şi de multiple incertitudini în plan economic, generate de inflaţie şi de criza energetică. În pofida acestui context dificil, economia României a traversat bine această perioadă. În ceea ce ne priveşte, am continuat să fim cel mai mare finanţator din România şi cel mai mare partener al programelor guvernamentale lansate în 2022. Am continuat, de asemenea, să investim în tehnologie, digitalizare şi infrastructură şi am consolidat poziţia băncii şi a Grupului BT pe piaţa locală. Rezultatele financiare confirmă aşteptările noastre şi sunt baza planurilor ambiţioase pentru viitor. Suntem atenţi şi preocupaţi de evenimentele geopolitice şi macroeconomice, dar în acelaşi timp deschişi şi la eventuale oportunităţi", afirmă Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie, Banca Transilvania.

Potrivit sursei citate, conducerea băncii va propune Consiliului de Administraţie o alocare a profitului aferent 2022 pentru capitalizarea băncii în cuantum de peste 900 milioane de lei, restul fiind alocat constituirii de rezerve din rezultatul reportat. Propunerea este în concordanţă cu recomandările de prudenţă ale Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României, având în vedere contextul internaţional volatil şi provocările interne. Astfel, profitul aferent anului 2022 este folosit pentru susţinerea creditării şi dezvoltării economiei româneşti în perioada următoare.

Peste 12.000 de români şi-au cumpărat locuinţă cu ajutorul BT, suma acordată fiind de peste 3,6 miliarde lei. Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 17 miliarde lei.

Peste 100.000 de credite de consum, de aproximativ 3,8 miliarde lei, au fost acordate anul trecut. Soldul acestor credite a ajuns la 9,6 miliarde lei.

Banca a acordat peste 16.000 de împrumuturi noi, în valoare de 4,5 miliarde lei, pentru aproximativ 16.300 de clienţi IMM&Micro.

Portofoliul creditelor IMM a ajuns la 22,5 miliarde lei.

Numărul creditelor noi acordate de bancă a crescut cu aproape 10% în 2022 faţă de 2021, cea mai mare creştere fiind înregistrată pe segmentul LargeCorporate, unde numărul finanţărilor a crescut cu 48%.

Soldul creditelor a crescut cu peste 21%, din care o creştere semnificativă, de peste 30%, este soldul creditelor pentru companii. Mai mult de jumătate din creşteri au fost generate de creditele pentru capital de lucru. În ceea ce priveşte finanţările pentru populaţie, volumul creditelor este +8%.

Rata expunerilor neperformante este de 2,44% la 31 decembrie 2022, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 195%. Solvabilitatea BT, cu profit inclus, este de 21,62%, iar fără profitul aferent anului 2022, este de 19,26%.

Grupul Financiar Banca Transilvania, paşi spre consolidare:

Leadership în asset management: BT Asset Management a devenit cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România.

Primii paşi pentru construirea primei bănci 100% digitale din România în jurul Idea::Bank, parte a Grupului BT, achiziţionată în 2021.

Pas strategic pe piaţa auto: pe parcursul anului trecut a avut loc integrarea Ţiriac Leasing şi Idea::Leasing în Grupul BT. BT Leasing şi Ţiriac Leasing au devenit o singură companie, BT Leasing, în ianuarie 2023.

Anul trecut şi-a început mandatul Consiliul de Administraţie BT 2022 - 2026, iar sub coordonarea acestuia, Grupul Financiar Banca Transilvania ţinteşte poziţia de lider în toate segmentele de activitate, creştere organică, noi achiziţii, continuarea digitalizării şi creşterea sinergiei dintre companiile sale, conform unui comunicat remis redacţiei.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Si dividende ?

    1. O sa dea in toamna ca si in 2021. In iunie se discuta la Bnr ridicarea recomandarii de a nu se plati dividende ( care oricum era o prostie si nu mai este valabil niciunde in lume anul acesta )

      La toamna ailaltă că la asta se vestejeste,O să vezi!

      de 900+ milioane se vor da gratuite. la 100 actiuni primest 13 actiuni noi.

    mai cititi interviurile lui Tetik ,daca BT vrea sa creasca creditarea si vrea ,trebuie sa bage la rezerve jumatate din profit asa ca dividendele nu vor depasi 5 %

    1. pai tocmai asta e problema, cresterea creditarii. De aia nu vor fi romanii mai bogati, pentru ca vor fi ... sclavi.

      Si mai radeau unii pe aici de sclavii ucrainieni, in loc sa se uite cum creeaza TLV tot mai multi sclavi romani. Trist. Si BNR sa face ca ploua. 

      Nu a zis jumatate din profit, ci aprox 1 mld. Anul acesta daca nu mai sunt surprize o sa faca 3 mld profit lejer ( anul trecut au facut provizioane de 550 mil - au deja 4,5 mld provizioane, fata de Brd care are 0,7 mld la credite cu aprox 30% mai mici ca Tlv). Deci si din provizioane mai pot elibera lejer.

    Dobanzile au crescut DE 5-6 ORI dar si creditele au crescut. La fel si in US. Cardurile de credit sunt la maximul istoric, bine si banii s-au devalorizat, dar oricum. Casele noi in US s-au vandut cu 7% mai multe in ian fata de ian 2022. Desi dobanzile la creditele imobiliare s-au dublat.

    Ce vrajitorie e asta??!!

    Inseamna ca dobanzile sunt inca mult prea mici. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb