Banca Transilvania (TLV) a semnat ieri documentele de preluare a creditelor performante de retail ale Bank of Cyprus Sucursala România, potrivit unui raport remis BVB.
"Informaţiile cu privire la tranzacţie vor fi actualizate la momentul la care va avea loc perfectarea ei, estimată a se întâmpla la finele lunii februarie 2016", se arată în raport.
Potrivit Mediafax, Banca Transilvania a semnat în decembrie 2014 un angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunileVolksbank România, iar la începutul acestui an a anunţat finalizarea procesului de fuziune cu Volksbank, circa 10% dintre cele 2,2 milioane de clienţi provenind de la banca achiziţionată, precum şi 400 de persoane dintre cei 7.300 de angajaţi. Detaliile financiare ale tranzacţiei nu au fost făcute publice.
Operaţiunea a fost aprobată, la sfârşitul lunii august, de Banca Naţională a României, data efectivă fiind ultima zi a lunii decembrie a anului trecut, când a încetat de drept valabilitatea autorizaţiei de funcţionare a Volksbank România.
Banca Transilvania este a treia instituţie de credit din sistemul bancar românesc în funcţie de active, după BCR şi BRD, iar în urma integrării va concura cu BRD pentru a doua poziţie pe piaţă. BT avea la 30 septembrie active de 39,39 miliarde lei, în urcare cu 10,6% faţă de finele anului trecut, în timp ce BRD a raportat active de 47,6 miliarde lei, de la 45,18 miliarde lei la sfârşitul lui 2014.
Activitatea Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, a fost puternic afectată de restructurarea sectorului bancar cipriot, aceasta fiind una dintre condiţiile impuse în 2013 de statele zonei euro şi FMI în schimbul unui program de ajutor financiar. A doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank, a fost închisă, iar activele bune au fost preluate de către Bank of Cyprus, însă şi aceasta a fost nevoită ulterior să vândă din operaţiunile din afara ţării.
Banca Transilvania a mai încercat preluarea Bank of Cyprus şi în trecut, în toiul crizei care a afectat Ciprul în 2013. Banca Centrală a Ciprului a respins însă în aprilie 2013 ofertele depuse de Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank pentru preluarea totală sau parţială a sucursalei Bank of Cyprus şi a optat să găsească alternative de transfer în România a depozitelor de la unitatea locală.
Bank of Cyprus a fost până în urmă cu mai puţin de doi ani dintre acţionarii importanţi ai Băncii Transilvania.
Instituţia a ieşit din acţionariat în aprilie 2014, când a vândut pentru 368,1 milioane lei (82,5 milioane euro), aproape 10% din acţiunile Băncii Transilvania către SIF-uri. Bank of Cyprus a preluat 9,7% din acţiunile BT în 2009, pentru 58 milioane euro, iar în acelaşi an şi-a majorat participaţia până aproape la 10%.
1. felicitari Bt
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2016, 04:24)
WOLKSBANK trebuia doar active bune sa cumparati( daca existau), sau spatiile
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2016, 12:45)
cum? ce vrei sa transmiti in scris?
2. datele???
(mesaj trimis de wlad în data de 29.01.2016, 19:18)
de ce nu se fac publice datele in urma procesului de fuziune cu Volksbank! initial trebuia sa la faca publice la 31 dec ,bnr doarme! a devenit BT a 2-a banca din sistem?se pare ca datele sunt tinute la secret cu aprobarea bnr pt a cumpara actiuni BT la un pret cit mai mic persoanele care trebuie!!!!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2016, 21:19)
daca te-ai prins :) - cumpara si nu mai spune la nimeni :)))))))