Banca Transilvania - profit net în creştere cu 42,6%, în primul semestru al anului

F.D.
Bănci-Asigurări / 20 august 2024

Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania

Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania

Banca Transilvania anunţă rezultatele financiare pentru primul semestrul al anului 2024 şi raportează un profit net de 1,810 miliarde de lei, cu 42,6% mai mult faţă de evoluţia din primele şase luni ale anului precedent, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Banca Transilvania a continuat şi în al doilea trimestru performanţa primelor trei luni ale anului. Evoluţia pozitivă a fost susţinută de creşterea portofoliului de credite şi creanţe din leasing nete, la nivel consolidat, acestea fiind cu 4,3% mai mari faţă de 31 decembrie 2023 şi cu 13,4% mai mari faţă de 30 iunie 2023, atingând 78,8 miliarde lei, precum şi de creşterea depozitelor clienţilor la nivel individual cu 3,4%, peste nivelul de la 31 decembrie 2023 şi cu 13,5% peste valoarea înregistrată la 30 iunie 2023, ajungând la 139 miliarde lei.

"Rezultatele BT au crescut susţinut în prima jumătate a anului, bazate pe creşterea bazei de clienţi, a tranzacţiilor şi activităţii operaţionale. Dincolo de creşterea organică, integrarea OTP România în Grupul Financiar Banca Transilvania, pe care am început-o în august, este o prioritate pentru noi în perioada următoare. Continuăm dezvoltarea Grupului BT pe toate segmentele în care activăm, accelerăm incluziunea financiară în România şi avem în vedere dezvoltarea relaţiei cu românii care lucrează în afara ţării. Obiectivul este creşterea prudentă şi sustenabilă. În ceea ce priveşte mediul economic intern şi internaţional, suntem precauţi, pentru a fi pregătiţi pentru orice context, creşterea economică este încă incertă în multe zone ale lumii, iar indicatorii macro sunt volatili", declară Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Rezultatele financiare pe primul semestru:

- Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au crescut până la 177,9 miliarde lei (+5,2% faţă de 31 decembrie 2023 şi +16,2% faţă de 30 iunie 2023), iar creditele au ajuns la 78,8 miliarde lei (+4,3% faţă de 31 decembrie 2023).

- A crescut cu 7,4% (peste 335,8 milioane de lei) contribuţia subsidiarelor şi participaţiilor de capital la profitabilitatea Grupului BT, comparativ cu semestrul I 2023.

- Soldul provizioanelor a ajuns la 4,5 miliarde lei, la nivel individual, cu o creştere de 4% faţă de 31 decembrie 2023, menţinându-se ca şi creştere în limitele evoluţiei creditelor.

- Depozitele clienţilor Băncii Transilvania au ajuns la 139 miliarde lei (+3,4% faţă de finalul anului 2023. Persoanele fizice au economii de 90,6 miliarde lei la BT în creştere cu 5% faţă de decembrie 2023, iar persoanele juridice, de 48,4 miliarde lei.

- Raportul credite brute/depozite la nivel de bancă este de 57,3%.

- Rata creditelor neperformante BT, conform indicatorului EBA, este de 2,10% la 30 iunie 2024. Cheltuielile nete cu ajustările de depreciere, pierderile aşteptate pentru active şi provizioane pentru alte riscuri şi angajamente de creditare la nivel consolidat au crescut până la 55 milioane lei cu 15,6% mai mult decât în primul semestru al anului anterior, dar în continuare generând un cost al riscului de sub 1% (0,13%).

-Veniturile operaţionale ale Grupului BT au ajuns la 4,6 miliarde lei (+24,5% versus primul semestru al anului 2023).

-Eficienţa operaţională a băncii a atins nivelul de 45,03%, indicator calculat cu un impact anualizat al contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie.

-Venitul net din dobânzi al băncii este cu 31,3% mai mare faţă de primul semestru din 2023.

-Venitul net din taxe şi comisioane a crescut cu 15,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, pe fondul creşterii activităţii BT.

-Venitul net din tranzacţionare a atins 372 milioane lei la nivel individual cu 31,4% mai mult decât s-a înregistrat în prima jumătate a anului 2023.

-Solvabilitatea Băncii Transilvania la 30 iunie 2024 este de 27,84% cu profit inclus.

-Banca Transilvania a acordat acţionarilor dividende în numerar de 1 miliard de lei din profitul anului 2023, cu un randament de aproape 4%, ca urmare a deciziei Adunării Generale a Acţionarilor din aprilie 2024, hotărâre în urma căreia au beneficiat peste 55.000 de acţionari.

Status achiziţii în România: OTP Bank România şi BRD Pensii

În prima parte a anului, Grupul Banca Transilvania a făcut noi paşi în direcţia creşterii prin achiziţii în România, atât în domeniul bancar, cât şi în domenii complementare.

Banca Transilvania & OTP Group: BT a semnat în februarie 2024, cu OTP Group, acordul pentru cumpărarea subsidiarelor din România: OTP Bank România, OTP Leasing România, OTP Asset Management România, OTP Factoring România, OTP Consulting România, OTP Advisors România şi Fundaţia OTP Bank România. La finalul lunii iulie 2024, având în vedere primirea aprobărilor din partea autorităţilor, Banca Transilvania a anunţat finalizarea achiziţiei. În prezent, are loc integrarea acestor subisidiare în Grupul Banca Transilvania, iar achiziţia uneia dintre subsidiare, OTP Asset Management, este în etapa de aprobare de către autorităţi.

BT, BRD-Groupe Societe Generale şi Societe Generale Assurances: Grupul Banca Transilvania a ajuns, în mai 2024, la un acord pentru achiziţia BRD Pensii, companie cu activitate în România, în domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) şi al celor facultative (Pilonul III). Pentru achiziţie este nevoie în România de aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Super !

    1. TLV to the Moon

      Maine, un 3%?

      In acest moment TLV este o acțiune subevaluata. Daca te uiti la profit, crestere organica, achiziții, dividende si actiuni gratuite, pretul corect pentru o acțiune TLV este 40 lei

      40 , acum. La anul, 45-50.

      Corect este o acțiune de top, tip,, unicorn sau startup,

      mă bucur că am prevazut că cine își mai amintește ca TLV va fi în max 2 ani 50de lei iar SNP vafi 1,5lei, iar Sng aproape de100 de lei. H2O 150 de lei pe ce mă bazez, pe faptul că sunt Societăți care se dezvolta și pe orizontală și verticală.  

      In 2 ani? tara se misca destul de incet, crezi ca poate creste la anul cu toate cresterile de taxe ce vin?

      Poate SNP sa atinga 1 daca la anul nu mai da dividend special?

      Asa este dacă Ciordacul ne va rupe cu taxele, eu mă refeream la un curs normal al evoluției a societăților enumerate în prima opinie,

      Cu foamea de bani care o are guvernul pt risipa făcută vin timpuri grele pt toți plătitori de taxe 

      Te-ai încălzit rău...

    TLV acțiune pe care se vor bate multi de acum înainte! Partea buna este că TLV împreună cu H2O, OMV Petrom, Romgaz, BRD, vor atrage atenția multor investitori străini asupra BVB unde chiar se găsesc acțiuni bune pentru un portofoliu solid, defensiv dar și de creștere!

    TLV.ul in iarna posibil să treacă chiar de 40 lei după cum arata performanta grupului! 

    1. P/bv=2,09

      BRD este la 1.8 in privinta P/BV.

      Dar la Erste cat e P,/bv? 0.8?

    As dori sa mentina oferta de actiuni gratuite si un dividend mai mic, dar sa nu se mai imprumute pentru MREL .

    Stati ca vin noile taxe marca Ciolacu, se duc toate bancile in cap

    1. Surpriza cea mai mare va fi aceea ca Guvernul din 2025, indiferent care va fi acela, va suprataxa bancile si firmele din energie/gaze naturale. Veti vedea! Cand vine peste tine Comisia Europeana, nu ai ce face, desi te declari de dreapta. Oricum, vom avea guvern de dreapta de la anul, care va fi nevoit sa implementeze masuri de austeritate

      Mare atenție cu PSDistii daca vor câștiga alegerile!!! Comunismul încă mocnește in Romania!!!

      Se duc pe dracu !

      Băncile si firmele din energie sunt deja supraimpozitate. Mai degrabă vor impozita dobanda la Fidelis si Tezaur si vor vrea si CASS. Sunt o gramada de bani bagati in Fidelis si Tezaur. Ar fi frumos un impozit de 10% la dobanda plus CASS

      Va este dor de taxa pe stalp, dar de dreapta, de aceasta data? O vom avea din 2025. Oalele se vor sparge din nou in capul Dreptei care va guverna la anul

      Ar fi frumos sa mai vanda BERD. Cat despre titlurile de stat este clar ca sunt neimpozabile. Dar TLV cand achita cei 340 milioane de euro pe OTP? Ca acordul s a semnat in iulie. Cumva in t3?

      cine dracu votează dreapta aceea? noi aveam dreapta economică? Taxele marca Ciolacu sunt in PNRR deci dacă va guverna un robot nu are decât un singur lucru de făcut de aplicat jaloanele din PNNRPÂNĂ IN 2027 și termenele pentru OECD. Ce ar fi să citiți acolo ce taxe se vor introduce?

    Sper ca nu considerati USR ca fiind de dreapta.

    1. La data de 30 iulie 2024 au fost semnate documentele de închidere pentru achiziția întregii participații de 100% deținute de OTP Bank...Suma plătită de Banca Transilvania S.A. pentru ambele entități a fost 340.199.349 EURO. Finalizarea tranzacției în legătură cu OTP Asset Management SAI S.A. va avea loc la o dată ulterioară...

      Prezentele situații financiare nu au fost afectate de aceste evenimente ulterioare.

      asadar la T3 se va vedea tranzactia cu OTP 

      Ce are articolul cu orientarea politica a partidelor?

      Adica ce legatura e intre comentariu si subiectul articolului? 

      Asta inseamna ca va scadea serios profitabilitatea in Q3? Odata ce vor plati 1.5 mld lei. De unde achita tranzactia? Din venituri curente, rezerve, imprumuturi?

      Plata achizitiei Otp afecteaza teoretic fluxul de trezorerie si nu profitul.Cel putin nu cu 1.5 mld .Este o discutie mai complexa aici dar poti sa stai linistit din acest pct de vedere

    Parca vad ca pe asa rezultate descarca masiv un fond mai mare.

    1. Ieri a fost un volum mic , s-au tranzactionat numai in jur de 100,000 de actiuni cu o valoare de cam 3 milioane.

      Eu sunt multumit de ei, anul acesta mi-au dat 1.25 si 14% actiuni gratuite.  

      Cine se uita la TLV ca o investitie pe termen lung nu este influentat de descarcari si vanzari ale investitorilor mari. 

      Daca imi dau partea mea an de an, cum sa fiu suparat? 

      Pe termen lung s-a cam terminat, nu mai are unde sa creasca in Romania. Plus ca pe termen meddiu lung (asa cum spui ca investesti in TLV ) perspectivele economice in Romania nu arata deloc deloc bine

      Stiu anonim, dar TLV nu cere de mancare, in fiecare an imi da actiuni gratuite si dividend.

      Daca la anul va da 1ron pe actiune in loc de 1.25 asta este, nu vand. 

      Daca politicul supraimpoziteaza compania, tot iti da ceva.  

      Nu uita ca, pe perioada pandemiei, TLV a dat dividend. Asta inseamna respect pentru actionar. Iar eu companii de felul acesta caut.  

      Pai daca ma recompenseaza in asa fel anual, pot eu sa vand sau sa fiu negativ? 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb