Banca Transilvania vrea să cumpere 39% din "Victoriabank" Moldova

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 noiembrie 2017

Banca Transilvania vrea să cumpere 39% din "Victoriabank" Moldova

Un pachet de 39% aparţine milionarului rus Serghei Lobanov, care este cercetat penal în Rusia pentru contrabandă de alcool

Banca Transilvania intenţionează să achiziţioneze un pachet iniţial de peste 39% din Victoriabank, a treia bancă în topul din Republica Moldova, urmând ca, împreună cu BERD, să ajungă la o deţinere majoritară, potrivit unui comunicat transmis, ieri.

Un pachet de 39,2% din banca moldoveană este deţinut de milionarul rus Serghei Lobanov, prin firma Insidown Cipru. Acesta ar avea legături cu oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, potrivit presei moldovene, care citează o scrisoare deschisă a omului de afaceri Veaceslav Platon către organele de cercetare penală.

Banca Transilvania a transmis că a solicitat aprobarea achiziţiei din partea autorităţilor de reglementare bancară şi autorităţilor relevante din România şi Republica Moldova.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, BT şi BERD vor face o ofertă pentru achiziţionarea celorlalte acţiuni, se mai arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii BT mai arată că acţionarul minoritar, BERD, şi-a majorat participaţia la 27,5% anul trecut, în încercarea de a restabili o guvernanţă corporativă eficientă şi de a atrage investitori strategici puternici în Victoriabank.

Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate în Republica Moldova, 540.000 de clienţi, 1.400 de persoane în echipă şi aproape 100 de sedii.

În iunie, Victoriabank avea cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din întreaga piaţă din Republica Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite era cel mai redus de pe piaţă, de 39%, conform comunicatului BT.

Banca Naţională a Moldovei a dispus un plan de măsuri la Victoriabank, în martie

Unii acţionari ai băncii au fost sancţionaţi de Banca Naţională a Moldovei (BNM), anul acesta, potrivit presei din Moldova.

"BNM efectuează procedura de evaluare a acţionarilor ce deţin cote substanţiale în capitalul Victoriabank şi, ca urmare, în luna martie 2017, au fost aplicate sancţiuni sub formă de amendă unor deţinători de cote în capitalul social al VICB (n.r. Insidown şi Lobanov, conform presei) în mărime de aproximativ un milion de lei, care a fost achitată în bugetul de stat", se arată într-un raport al autorităţii bancare, citat de mold-street.com. Totodată, ca urmare a rezultatelor controlului complex efectuat la bancă, pe 4 octombrie 2017, Comitetul executiv al BNM a decis aplicarea sancţiunii de amendă faţă de membrii Comitetului de Direcţie al Victoriabank, aflaţi în funcţie în perioada supusă controlului. Suma totală a amenzilor este de 496.100 lei.

"În special, banca nu a respectat cerinţele prudenţiale referitoare la activitatea de creditare, reglementările valutare, concentrarea riscurilor, clasificarea activelor etc", susţine BNM.

Băncii i-a fost cerută elaborarea unui plan de măsuri de remediere a problemelor constatate în cadrul controlului, cu stabilirea termenelor concrete de realizare.

Pe 25 mai 2017, acţionarii Victoriabank aleseseră o nouă componenţă a Consiliului de Administraţie al Băncii, formată din: Gavin N. Ryan, Ionuţ Octavian Pătrăhău, Dinu Gherasim, Ion Prisăcaru, Victor Ţurcan, Igor Balan, Igor Spoială.

Ţurcan Victor deţine 10,45% din bancă, potrivit presei.

În ultimii ani, banca a avut mai multe probleme de guvernanţă corporativă. În septembrie 2014, consiliul de administraţie al băncii a fost suspendat printr-o decizie judecătorească. Un nou consiliu format din şapte membri a fost ales în octombrie 2015 în cadrul unei şedinţe extraordinare a acţionarilor, iniţiată de BERD. Acesta însă a rămas nefuncţional în condiţiile în care trei membri aleşi nu au depus documentaţia necesară pentru a fi aprobată de către Banca Naţională.

Anul trecut, omul de afaceri Veaceslav Platon a arătat, într-o scrisoare deschisă adresată procurorului general interimar, Eduard Harunjen, că milionarul rus Serghei Lobanov, care deţine pachetul de 39 la sută din acţiunile Victoriabank, şi care este cercetat penal în Rusia pentru contrabandă de alcool, a mărturisit anchetatorilor ruşi că nu este decât formal deţinătorul pachetului de acţiuni la Victoriabank, adevăraţii stăpâni ai acţiunilor fiind Vladimir Plahotniuc şi Ilan Shor.

Veaceslav Platon a spus, citat de presa moldoveană: "Tot uit să vă anunţ că domnul Lobanov, care, chipurile, este beneficiarul companiei cipriote Insidown, care, la rândul ei, deţine acum 39,2% din acţiunile Victoriabank, a avut şi 25% din acţiuni la Banca de Economii şi se ascundea după VEB Kapital. Iar nu demult, Lobanov, în mărturiile lui pentru organele de drept din Federaţia Rusă, a anunţat că cele 39,2% de acţiuni la Victoriabank le deţine, de fapt, în favoarea lui Shor şi Plahotniuc. Iată, domnule procuror general, ce interesant stau lucrurile".

În scrisoare, omul de afaceri mai solicită audierea oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Ilan Shor, celălalt nume menţionat de Platon, apare în cazul furtului de un miliard de dolari din trei bănci moldovene.

Detectivii de la Kroll, una dintre cele mai mari companii de investigaţii financiare din lume, angajaţi de banca centrală a Moldovei să facă lumină în cazul devalizării de un miliard de dolari, a băncilor Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, l-au identificat pe israelianul Ilan Shor, de 28 de ani, drept cel spre care s-au dus banii.

Banii ar fi disparut din trei dintre cele mai importante banci din Moldova chiar inaintea alegerilor din noiembrie, din 2014, prin intermediul unor credite.

Ilan Shor a intrat în atenţia opiniei publice în 2011, după ce a închiriat sediul Palatului Republicii, unde atunci aveau loc şedinţele Parlamentului, pentru a-şi face nunta cu o cântăreaţă vedetă din Rusia.

Omul de afaceri Veaceslav Platon a spus, într-o scrisoare deschisă, că Lobanov a confirmat pentru organele de anchetă că acţiunile pe care le deţine la Victoriabank sunt, în realitate, ale lui Ilan Shor şi Vladimir Plahotniuc, conform presei moldovene.

Banca Transilvania este în discuţii şi pentru cumpărarea Bancpost, deţinută de Eurobank, negocierile fiind pe ultima sută de metri, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei.

De altfel, BT a transmis, recent, investitorilor, într-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, că negocierile privind achiziţia Bancpost continuă, finalizarea acestora fiind estimată până la sfârşitul acestei luni.

Conform surselor, dacă negocierile vor ajunge la un deal, atunci Banca Transilvania, prin preluarea Bancpost, ar ajunge la o cotă de piaţă de 16%.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Daca Berd nu baga bani banca era cu roatele la deal.

    Ce interes are Berd sa scape aceasta banca? Ce interes a avut sa o scape pe BT odata? 

    Cu bani furati de acolo cumperi toata Moldova spun localnici dar ei inca nu au o pista, vinovati. 

    Cresti prin evaziune ca banca? Daca te faci f mare iti sar prieteni in ajutoe? 

    Berd a cumparat si nu stie ce, de la cine? 

    Prin offshore se spala bani? 

    Bt s-a facut mare aici si urmeaza exemplul Bcr, Raiffaisen de extindere spre Chisinau?

    "Cine nu face evaziune se inchide!" -un clasic in viata a spus. E valabil si peste granita? 

    1. Miliardul a disparut din Banca de Economii, Unibank si Banca Sociala. Esti in eroare.

      Cine era actionar la bancile acelea? Verifica.tu esti in eroare

    partea buna e ca o companie romaneasca are ambitii europene de extindere si are un parteneriat cu un gigant european. Bravo TLV! daca se opreste si picajul actiunilor .....aleluia!

    1. E de neinteles miscarea tlv.

      Plaja 2-2,5.

    da , gogoasha BT incepe sa se desumfle , accelerat !

    speram sa nu mai intervina statul sa o mai salveze cum a mai salvat-o de doua ori pana acum ! pe banii nostri , ai bietilor platitori de impozite si taxe !!! 

    1. Scapa cine are spate/pile :)))

      Adica ?

      Toate bancile si-au platit imprumuturile catre BNR. 

      De unde ai dat tu bani la TLV ?

      Cred ca ai alte interese de vorbesti prostii 

      Especific unor neica nimeni sa creada in inchipuirile lor.Am mai demonstrat ca si in anii de criza,BT ADAT CELE MAI MARI DIVIDENDE( Spre exemplu BRD n-a dat dividende circa 4 ani )Cum poate o banca sa fie pe profit tot timpul si in capul unora sa fie falimentara?!Ce greieri le umbla prin cap?!

      ... de ce a trebuit ca BNR , in fapt Statul Roman , sa salveze profiturile unor dubiosi din bani publici ?!!?

      La profit actionari la pierdere noi toti ca e Colectiv.

      vii tu sclavete cu banii de sub perna si salvezi situatia

      Simona

      Nu te mai uita la A 3 ca iti dauneaza sanatatii 

      Nici o banca din Romania nu a avut nevoie de bani publici.

      Ca sa iti luminez mintea intunecata de necunoastere: BT a avut nevoie in 2008-2009 de refinantare de la BNR. Asta nu inseamna nici pe departe "salvare". Iar BNR nu e "bani publici". 

    E o miscare strategica foarte importanta pentru UE in relatia cu R. Moldova. Tranzactia BT este una colaterala de o importanta mai mica, avand in vedere piata bancara din R. Moldova si marimea bancii.

    Detinerea controlului unei banci in R. Moldova este foarte important pentru UE pentru a securitiza fluxul de ajutoare/credite catre guvernul R, Moldova si mediul de afaceri. Criza bancara/furtul sumei uriase din bancile din R. Moldova s-a datorat tocmai unei guvernante corporatiste deficitare si corupte.  

    Important este ca si Transgaz este interest sa preia un transportator de gaze in R. Moldova care va gestiona conducta de gaze Ungheni-Chisinau care va asigura transportul de gaze din Romania/UE catre R. Moldova. 

    Mi mi se pare foarte interesant ce se intampla.

    1. Da, ... e adaca miscarea! Pretul actiunii ar trebui sa se duca spre 3ron!

      Ei si ce daca ia o banca din Moldova? Daca e la moda, e ok

      Problema e sa nu dea prea mult pe ea!! 

      cit sa dea? la active de 750 milioane euro si profit de 15 milioane cit sa coste si victoria? 90-100 milioane. peanuts ar zice filozofii

    Banca EUROPEANA R D.

    Europa isi baga ghiara la Putin?

    Poate le scumpeste Gazprom putin gazul la europeni sa stea in banca lor. 

    Achizitie de active umflate? De ce?

    1. Buna asta.

      Numai asa pot sa-i ajunga din urma pe BCR.

      auzi nea dar tu stii pretul tranzactiei? ca eu nu il vazui. visezi noaptea si scrii ziua, ce sa faci.

    ma-ntreb cum s-au/se desfasoara negocierile. Platon e la mititica. Bun, o fi reusit Plaha sa puna mana pe actiuni. S-a dus Tetik la Nobil si s-au discutat? oricum, distractia abia incepe - la ce serparie e in gradina Victoriabank in urma luptelor intestine in care nu mai stii cine cu cine combate. E adevarata fapta patriotica daca nu prostie crasa ce face BT - daca nu e finantata toata operatiunea din fonduri de altundeva

    1. berd 27.5 iar tlv 39. Control total. ce vorbesti? patrahau va fi seful si ciorcila ayatolahul.gata.

    Zisrul financiar de ce nu are oare nici un articol pe tema aceasta?!!!

    1. Mai citesti acel ziar (nimic imi venea sa spun).

      Directorul BT ESTE ROMAN? NU.PRINCIPALUL ACTIONAR ESTE B.E.R.D-ulEl a facut dintr-o bancuta ,o BANCA SI O VA AJUTA SA FIE CEA MAI MARE DIN ROMANIA( INCET ,INCET)

    Sa vedem rezultatele la 9 luni, ca planurile de viitor au ingropat pretul actiunii! Poate ar trebui cautat dl Rekkers, poate mai salveaza ceva!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb