Banca Transilvania vrea să distribuie dividende de 902 milioane lei

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 24 august 2023

Banca Transilvania vrea să distribuie dividende de 902 milioane lei

Randament brut de 5,5%

Banca doreşte să lanseze un program de obligaţiuni corporative în valoare de cel mult 1,5 miliarde de euro

Acţionarii Băncii Transilvania (TLV) sunt convocaţi, în data de 29 septembrie, pentru aprobarea distribuirii de dividende în sumă de 902,4 milioane de lei, în mare parte din profitul anului trecut, conform unui raport al instituţiei de credit publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Dividendul pe acţiune este de 1,13 lei care, raportat la preţul acţiunii TLV de ieri, de 20,5 lei, echivalează cu un randament brut de 5,5%. Data de înregistrare propusă, cea care defineşte acţionarii care au dreptul la dividende dacă propunerea va primi aprobarea AGA, este 23 octombrie, în timp ce data plăţii este 6 noiembrie.

În acest an, băncile de la BVB nu au distribuit până acum dividende la recomandările Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României.

Tot în cadrul adunării de la finele lunii septembrie, acţionarii instituţiei de credit vor avea pe masă aprobarea unui program de emisiuni de obligaţiuni corporative, denominate în euro şi/sau lei şi/sau în altă valută, cu o scadenţă de cel mult zece ani, pentru o sumă de maxim 1,5 miliarde de euro sau echivalent, pe baza unei structuri flexibile, prin mai multe emisiuni separate. Rata dobânzii va fi stabilită în funcţie de condiţiile pieţei.

Astăzi banca a anunţat suplimentarea cu 190 milioane de euro a programului de atragere de capital prin emiterea de obligaţiuni, ajungând astfel la aproape un miliard de euro. Emisiunea a fost lansată în aprilie acest an, când instituţia a atras 500 milioane de euro de la investitori, ulterior banca suplimentând emisiunea cu 100 milioane de euro.

În luna iulie, Banca Transilvania a primit 200 de milioane de euro de la IFC şi Asian Infrastructure Investment Bank, ca parte a unui pachet de obligaţiuni subordonate. Finanţarea este de tipul datorie subordonată, fiind listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Din acţionariatul Băncii Transilvania fac parte fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiţii, SIF-uri, investitori instituţionali străini şi persoane fizice.

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. S-a știut de dividend și s-a cumpărat angro... Urât, f. urât!

    Menționez că am acțiuni TLV, deci nu sunt frustrat. 

    1. Si eu am actiuni. TLV.

      "S-a stiut... si s-a cumparat angro..." Au fost semnale clare (obligatiunile corporative MREL, declaratii oficiali ai BNR) ca e posibil ca banca sa ofere dividende pe sfirsit de an. (Sincer, ma asteptam la mai mult 1.13 lei) Cine si-a facut temele... a cumparat sub 20. 

      Cine a asteptat sa mai scada...

      Bursa are si-o componenta emotionala. 

      Intotdeauna se stie ce va urma si mafiotii tranzactioneaza in cunostinta de cauza, ca de-aia avem ASF bine platit, ca sa protejeze mafiile

      Avand in vedere ca oricum raportarile sunt neauditate, aproximativ nu vad niciun motiv ca ele sa nu fie facute in maxim 30 de zile de la incheierea perioadei.  

      Domnule, s-a cumpărat angro de către un singur cumpărător, luni, dacă nu mă înșel. A crescut tlv cu 5%. Cam bate la ochi, nu?

      Da, cresterea de luni e ceva... fishy.

      Cind va referiti la acel cumparator, va referiti la un broker, sau la un singur client? De unde obtineti astfel de informatii privind detalierea tranzactiilor? 

      Doar un fond putea desfășura o asemenea operațiune, pe un emitent ca tlv. Asta e părerea mea... Repet, am câteva mii de acțiuni tlv pe termen lung, deci nu mă stresez.

      Va felicit ... eu am câteva sute ... căci de... acum e triada SNP / FP / TLV ... să ai din toate...

      Una dintre perlele cele mai pretioase de la BVB.Inclusa in indici internationali.

      Se intampla la tot pasul miscari de pret inexplicabile,a caror explicatie se dezvaluie in scurt timp prin publicarea informatiei relevante.Tara de talhari, nici macar nu se mai reactioneaza la acest fenomen infractional evident.Si este relevant pentru toate domeniile de activitate.Pe asemenea fenomene se bazeaza succesul in Romania. 

      Eu v-am zis luni ca poate ne face TLV o surpriza si da un dividend.

      Deci afirmatia dumeavoastra e hazardata.

      Sau, daca e corecta, ati obtinut informatia prin metode ilegale. Penale. 

    Asteptam reactia BRD-ului

    1. A reactionat. Ofera 0.

    EEEEEEEEEEE ...... VEDETI ,. CE BUN E CAPITALISMUL ?????????? COMUNISTILOR PREFACUTI IN CAPITALISTI ???????????? VA INDOAPA , CU DE TOATE ............. ACTIUNI GRATUITE ..... BANI ...... BAI .... TU ALA , CARE TE LAUZI CA AI ACTIUNI '''''''''' TLV '''''''' , INCA DE LA LISTARE !!!!!!!!! CA .... AM PUS OCHII PE TINE ........ IA ZII ... CA , NUMAI CU TINE VORBESC ..... NU CU ALTI ORTODOCSI ....... INCA DIN 1996 ...... IA ZII ..... E BUN CAPITALISMUL ???????????? CE ZICEAI ????????? SA NU-MI DEA MIE ..... NIMENEA , LECTII DE CAPITALISM .................. CA , STIU EU , MAI BINE ................ OARE ????????? PAI ... DIN CAUZA A CATEVA MILIOANE DE OAMENI , CARE JUDECA CA TINE ........... ROMANIA ESTE AZI ( NU LA 4 PASI DE INFINIT ...... CA IN FILMUL ALA COMUNIST - BLESTEMAT ...... CI ..... LA 1 SINGUR PAS DE CATEGORIA '''''''''' GUNOI - DE - TARA ....... '''''''''''' !!! ) ...... CARE S-AR PUTEA SA FIE DAT DE '''''''''' INALTA - POARTA de la WASHINGTON ''''''''''' .... CATRE ( KARA - INFLAK + KARA BOGDANA ....... ) !!! ADICA ???? FRUMOSUL MEU , CU ACTIUNI '''''''' TLV '''''''' , DIN 1996 !!!!!!!!!!!!!!! CATRE ....... ROBII DIN ROMANIA ............ CA .... DOAR SUA ...... ATAT DE URATA SI DISPRETUITA DE BUNICII SI PARINTII TAI COMUNISTI , TIMP DE VREO 70 de ANI ........... FACE SI DESFACE AICI ............ INVITATI , PRIMITI SI BINECUVANTATI IN GENUNCHI , DE CONDUCATORII NOSTRII ............ SI , MAI ALES ..... LASATI , SA FACA CE VOR ................... NUMAI SA ........... NE SCAPE DE ARMATA ROSIE !!!!!!!!!!!!!!! CA , PREA MULT TIMP , LE-AM LINS CIZMELE SI PANTOFII .................. ERA TIMPUL CA ............. SA LINGEM ALTE CIZME SI PANTOFI ................. AI , ALTUI IMPERIU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. cred ca ar trebui sa faci un control la capusor

      Ar face, dar nu are capusor.

      a facut. inainte era mai rau.

    E banca romaneasca ,BNR nu a cerut nimic imperativ ,a sugerat ca e de preferat sa nu dea dividende . In privinta faptului ca BRD e detinuta majoritar de Societe Generale care trebuie sa asculte indicatiile ferme ale BCE ,am un comentariu : politica asta la care vad ca se arunca guvernele din Europa sa rechizitioneze profiturile momentane ale bancilor e imorala ,in masura in care considera ca ...nemeritate aceste profituri . Dar nu bancile au initiat acesasta crestere rapida a dobanzii de referinta cu aprox 6 % ,foarte rapid dupa ani buni de dobanzi negative ,ci BCE ! Exact de la corpul central de guvernare al EU si al zonei euro s a impus aceasta crestere de dobanda la care ,adaugand marja bancilor , debitorii simpli ajung sa nu mai poata plati . Doar nu cumva guvernele ,de coniventa cu BCE vor sa joace la offsaid cu bancile ?

    1. Indicatorul de rentabilitate ROE la bănci atinge maxime istorice în 2023, de peste 21%, fiind mai mult decât dublu faţă de media UE. Taxati domnilor taxati cu curaj.

    ue BRD.

    Sa vedeti si cu profit frumusel apare TLV maine. Sa se ascunda BRD-ul.  

    1. TLV anunta dividende si creste cu 1.8%, BRD tace malc si creste cu 3%.

      Romanul investitor in Bitcoin crede ca sare si BRD-ul cu ceva dividende, o sa vada ca se inseala.

      Plus, profitul TLV e gigantic pe langa BRD. 

      o sa dea si BRD dividende, stai linistit

    Nu inteleg euforia detinatorilor TLV. Randament 5%? Cand la titlurile de stat iei 7.2%? Halal...

    1. Ai uitat de actiunile gratuite?

      Nu intelegi nimic.

      TLV a oferit si actiuni gratuite cu un randament de 12,8% + acum 5,5% dividende, pe cand BRD le ofera investitorilor recunostinta. 

      Multa si aia...

      Chair ca nu intelegi nimic, TLV se indatoreaza cat nu vei putea tu si actionarii juniori creditorilor.

      Ati citit macar rubrica "Equity" a TLV din raportarile financiare? 

      2020: 9,5 mld lei 

      2021: 9,3 mld lei 

      2022: 7,9 mld lei 

      2023T1: 9,1 mld lei 

      Nici macar nu a recuperat pierderile din 2020. 

      Putini pricep ceea ce ai spus.....si putini citesc din pacate....

      Recunostinta dupa ce au dat dividende cu randament de 22% in 2021, probabil ca vor face la fel si anul viitor...au ei strategia lor de crestere dar sper sa nu urmeze exemplul patronilor lor de la SG.

      corect 6.4 si 6.5... ma tem ca multi vor cadea in capcana acestui dividend "special" doar auzind 5.5% si neintelegand ca-i brut, ca e 5.5% la 20.5 calculat - azi inca +1.46%... sunt frumoase prezentarile TLV dar vine iarna... sa vedem atunci care va fi climatul antreprenorial cu o inflatie scapata de sub control, dobanzi in crestere etc etc

      ne bucuram ca tu intelegi. scaderea equity-ului se datoreaza reevaluarii titlurilor de stat din portofoliu. sunt pierderi nerealizate care se amortizeaza organic prin apropierea scadentei. TLV are o maturitate medie a detinerilor pe titlurile de stat de 3 ani. a mai scazut si randamentul cerut la titlurile de stat, accelereaza si asta recuperarea. pana in T2 2025 se recupereaza tot si atunci equity va fi de ~13 mld lei, desi s-au acordat dividende. minune, nu? "indatorarea" se face pentru a indeplini cerintele MREL, nu pentru ca ar fi nevoie de fonduri suplimentare. nicio banca nu poate indeplini cerintele MREL doar prin capitaluri proprii, nu ar fi eficient.

      titlurile de stat iti ofera doar acea dobanda. actiunile mai ofera si castiguri din cresteri de capital. cu dividendul asta, randamentul pe care il voi obtine eu este de ~17% pe TLV in conditiile in care mi-am vandut gratuitele. pentru ca profitul este in crestere, anul viitor voi vinde alte gratuite la un pret mai mare decat anul asta si tot asa. deci, care este mai mare 7.2 sau 17?

    Sint si alte actiuni care cresc ca prin minune exact cu 2-3 zile inainte de anuntarea oficiala a rezultatelor.

    1. Am crezut că este doar părerea mea in aceasta privinta, schimbari masive de cotatie inainte de publicarea rezultatelor pentru publicul larg.

    In urma cu o saptamana un cititor se arata nedumerit de cresterea cu 5 puncte .Iata de ce.Pentru ca au intrat smeheri la cumparare.Dar nu-i nimic in Romania se permite.Oficialitatile dorm linistite.Sunt ocupate cu planul guvernului .

    1. De ce cititorul nu a fost nedumerit si de scaderea de 5 puncte(in cateva sedinte consecutive)pe care a avut-o TLV cu cateva zile inainte de cresterea de 5 puncte?

      Nimic anormal in cresterea de 5 puncte. Cei care au vândut in panica cu cateva zile înainte la vestea ca Italia supraimpoziteaza băncile si -au cumpărat actiunile inapoi 

      Înainte de Italia, TLV era 20.78 lei. Ieri dupa ce au anunțat un dividend au inchis la 20,80 lei. Ce este anormal ? Anormal era daca inchidea la 30 lei!

      Eu cred ca sunt unii care tot comenteaza pe aici de TLV numai pentru a nu exploda pretul la TLV si pentru ca sa acumuleze ei cat mai mult.

      Grupul TLV anunta profit cu 50% mai mare, da 12% actiuni gratuite plus dividend iar prețul e 20, 88 cand in mod normal ar trebui sa fie cel putin 25 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb