Bancheri frustraţi!

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 august 2010

Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al Băncii Comerciale Române (BCR).

Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al Băncii Comerciale Române (BCR).

Bancherii se simt frustraţi de declaraţiile recente ale preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căruia "băncile sunt obraznice", cel puţin aşa susţine Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al Băncii Comerciale Române (BCR).

Traian Băsescu a spus, miercuri, în cadrul unei emisiuni televizate, că economia se poate relansa, dar nu trebuie să fie o creştere precum cea din perioada 2007 - 2008, care a fost una "bolnavă", stimulată de bănci, care acum sunt nemulţumite.

"Este o obrăznicie a celor care au dezechilibrat bugetul României şi acum dau lecţii", a mai spus preşedintele ţării.

Domnul Bruynseels a declarat, ieri: "Deficitul fiscal este o problemă de venituri şi de cheltuieli ce ţine de Guvern şi nu are nimic de-a face cu băncile".

În plus, şeful BCR a menţionat că "Erste" a finanţat acest deficit mai mult decât anul trecut: "Totodată, politicienii să nu uite că acum, băncile le finanţează deficitul", a spus domnul Bruynseels.

Şeful BCR a amintit că "Erste" şi-a majorat expunerea pe România de la 7 miliarde euro la 7,7 miliarde euro, pe când alte instituţii de credit şi-au retras serios expunerile pe ţara noastră.

Domnia sa a mai spus că politicienii trebuie să facă deosebire între băncile care au împrumutat responsabil şi cele care au creditat prea agresiv. "Când am venit la conducerea BCR, în anul 2008, banca a pierdut într-o singură lună 11% din cota de piaţă pe creditare, aşa că a trebuit să facem ceva", a mai spus şeful BCR

"Poziţia domnului preşedinte ne face să resimţim noi o anumită frus-trare", este de părere bancherul.

"Se impune să reţinem o concluzie: la nivelul fiecărei bănci din România cu capital străin şi în relaţia acesteia cu banca mamă, este posibil ca expunerea pe termen scurt în România să nu devină o problemă deosebită. La nivelul însă al tuturor băncilor cu capital străin din România, care deţin aproape 90% din activul net bilanţier al băncilor comerciale, mărimea datoriei externe pe termen scurt a creat o vulnerabilitate majoră României, care se putea materializa în deprecierea masivă a leului în lipsa pachetului de împrumut."

(Theodor Stolojan, "Guvernanţa macroeconomică deficitară a lăsat România dezarmată în faţa crizei", exclusivitate "BURSA", articol publicat în data de 19.07.2010)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. LA PROFIT NOI[BANCILE],LA PIERDERI VOI[CLIENTII],LASA VRAJEALA SI PLECATI DE UNDE ATI VENIT,SA VA FIE RUSINE LA TOTI bancherii,pardin camatarii in frunte cu Base si clasa de politruci ,RUSINE!!!!!!!!.........

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb