CONFERINŢA BURSA: "ROLUL BĂNCILOR ÎN RESTRUCTURAREA COMPANIILOR"/ GRUIA STOICA, GRAMPET: "Doar împreună, statul şi mediul de afaceri pot crea o economie durabilă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 decembrie 2013

"Doar împreună, statul şi mediul de afaceri pot crea o economie durabilă"

Problema dintre autorităţi şi mediul de afaceri este lipsa comunicării, consideră omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grupului Grampet. Domnia sa a subliniat că investitorii nu sunt ascultaţi de către reprezentanţii statului: "Am participat la patru privatizări, în patru ţări diferite, care au culturi diferite. Ceea ce m-a frapat cel mai mult a fost faptul că în celelalte trei ţări am fost mult mai bine primit şi acceptat decât am fost în ţara mea. M-am întrebat de ce. Concluzia la care am ajuns este că acest lucru ţine de credibilitate şi mă întreb de ce în ţara mea nu am credibilitate. Care este problema în ţara mea? Este vorba despre credibilitatea noastră, a oamenilor de afaceri. Înainte de credibilitate vorbim de încredere şi mult mai înainte, de comunicare. Noi nu comunicăm cu instituţiile statului, care trăiesc din taxe şi impozite plătite de oamenii de afaceri. Cum să ai o comunicare bună când orice întâlnire cu miniştrii se interpretează? Cu ceva timp în urmă am aşteptat doi ani să mă primească un ministru, în condiţiile în care ocupam 36% din piaţa pe care o coordona (n.r. Grampet activează în domeniul transportului feroviar). După discuţie mi-a spus că nu a văzut până acum o strategie naţională regională atât de bine definită şi mi-a cerut să-i pregătesc materialul scris. Atunci m-am întrebat de ce a trebuit să pierdem doi ani de zile până să fiu ascultat? Doi ani din viata mea. Mă întreb şi cum poate un ministru să realizeze o strategie dacă nu se întâlneşte cu oamenii de afaceri care deţin cote atât de mari din piaţă? Problema este de comunicare".

Gruia Stoica a subliniat că trebuie să existe o simbioză între mediul de afaceri şi stat, întrucât doar împreună, cele două structuri pot crea o economie durabilă.

Domnia sa susţine că este nevoie de instituţii puternice care să protejeze oamenii de afaceri împotriva infractorilor, dar nu pentru a stopa comunicarea.

"Este adevărat că nici noi, oamenii de afaceri, nu am făcut nimic să ne îmbunătăţim imaginea şi credibilitatea. Am rămas cu imaginea oamenilor de afaceri ai anilor 90, când majoritatea dintre aceştia s-a trezit cu averi imense, neştiind ce să facă cu ele, averi care au fost cheltuite sau pierdute fără a aduce plus valoare în viaţa celorlalţi. Trebuie să înţelegem că după 23 de ani de democraţie şi cinci ani de criză financiară, este nevoie să construim împreună o Românie mai puternică", a adăugat omul de afaceri.

Cu o experienţă de peste 20 de ani în lumea afacerilor, fiind unul dintre primii investitori care a înfiinţat o companie pe piaţa noastră după anul 1990, Gruia Stoica deţine Grupul Grampet - un consorţiu integrat de companii - principalul jucător privat în domeniul căilor ferate din România.

Activând în toate domeniile relaţionate transportului feroviar, precum transportul de marfă, reparaţiile şi închirierea materialului rulant, producţia de componente, transbordarea vagoanelor de marfă, serviciile de logistică, soluţiile informatice specifice domeniului feroviar, Grampet, societate 100% autohtonă, activează pe coridoarele de transport Pan-Europene şi în regiunea de Sud-Est a Europei, extinzându-se în ţările învecinate României.

În luna iunie, compania Grup Feroviar Român (GFR), parte a Grampet, a fost declarată câştigătoare în procesul de privatizare a CFR Marfă. Tranzacţia nu a fost finalizată, însă, până la termenul limită de 14 octombrie, întrucât o parte din băncile creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului companiei de stat, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar să emită avizul pe tranzacţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb