GARANTAREA / FLORIN POGONARU, AOAR: Trebuie să avem un sistem bancar european

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 iunie 2012

"Avem tot interesul să ne ferim de contagiunea grecească şi de fragmentarea sistemului bancar", a declarat Florin Pogonaru.

"Avem tot interesul să ne ferim de contagiunea grecească şi de fragmentarea sistemului bancar", a declarat Florin Pogonaru.

  • document ataşat Circuitul standard de obţinere a garanţiei FNGCIMM
    apasă aici pentru a descărca.

    Statul nu mai poate garanta filialele băncilor străine

    Sistemul bancar, care cuprinde şi segmentul de garantare, trebuie modificat, astfel încât să se creeze un sis-tem bancar european, este de părere Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care ne-a declarat: "Băncile au şi ele afacerea lor. Acum, predomină frica de a-şi asuma riscuri şi de a da bani cu uşurinţă. De aceea, încă o dată apare logica unor fonduri de garantare. Sistemul bancar, care cuprinde şi garantarea, trebuie, însă, schimbat. Sistemul de garantare nu mai poate fi naţional. Statul nu mai poate să garanteze filialele băncilor greceşti sau ale celor austriece. Statul trebuie să lucreze la acest lucru, iar, la nivel european, chiar se fac demersuri în acest sens. Dacă nemţii nu acceptă obligaţiuni unice, sunt pe cale să accepte acest sis-tem bancar european nefragmentat".

    Potrivit domniei sale, avem tot interesul să ne ferim de contagiunea grecească şi de fragmentarea sistemului. Un sistem de garantare european este singura structură care va asigura finanţări transfrontaliere pentru România fără rupturi, consideră Florin Pogonaru.

    Ruperea lanţurilor de creare a valorilor - cea mai mare problemă a economiei

    Cea mai mare problemă cu care se confruntă economia noastră şi IMM-urile, în special, este ruperea lanţurilor de creare a valorilor, ne-a spus preşedintele AOAR: "La capătul acestor lanţuri, care erau alcătuite din mai multe părţi, printre care şi sub-furnizori, se află exportatorii. În momentul în care consumul intern a scăzut, singurul motor de creştere au rămas exporturile şi mai toată lumea a început să exporte. Am exportat şi exportăm fără să adăugăm valoare, doar de dragul de a vinde. Exportul este un lucru bun, dar dacă facem export doar de dragul exportului ris-căm să distrugem valoarea".

    Florin Pogonaru consideră că trebuie să recreăm sub-furnizorii români, inclusiv pentru firmele internaţionale. Pentru acest lucru, este nevoie să schimbăm o serie de lucruri legate de politicile din domeniu, un exemplu în acest sens fiind reanalizarea politicii ajutoarelor pentru IMM-uri, în opinia domniei sale: "Ne-am concentrat foarte mult pe ajutoarele de stat acordate firmelor mari de genul < Ford > sau < Bosch >, dar nu avem scheme de ajutor de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii".

    Firmele în faliment, utilizate pentru fapte de corupţie

    Singurul lucru cu care ne putem mândri, după toată această perioadă, este faptul că firmele pot fi înregis-trate mai repede, ne-a declarat Florin Pogonaru. Potrivit domniei sale, societăţile nu pot să iasă de pe piaţă, nu există o lege a falimentului, birocraţia pentru lichidarea unei firme fiind foarte mare: "Se creează o piaţă în care sunt mii de cadavre de firme care nu dispar. Firmele nefolosite încep să fie utilizate pentru diverse escrocherii, cum ar fi neplăţile de TVA. Acestea sunt mecanisme pentru corupţie".

    Măsuri de stimulare a economiei nu prea au fost adoptate în această perioadă de criză, susţine domnia sa, subliniind că ţara noastră a avut parte de o serie de măsuri care a împiedicat dezvoltarea întreprinderilor, cum ar fi creşterea TVA sau menţinerea CAS.

    Avem nevoie de un alt sistem de impozitare

    Pe partea fiscală, există un dezechilibru între excesul impozitării muncii şi nivelul de impozitare a capitalului, ne-a mai spus domnul Pogonaru: "Atâta vreme cât se întâmplă acest lucru, sistemul de impozitare al ţării nu este bine calibrat şi, deci, ne trebuie un alt sistem de impozitare. Autorităţile trebuie să ia în seamă că avem nevoie de locuri de muncă şi trebuie să ţină cont de modul de impozitare al muncii".

    Pe lângă celelalte probleme, mediul de afaceri se confruntă, în acest moment, şi cu haosul legat de absorb-ţia fondurilor europene.

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
    Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb