Bănci din Rusia - cumpărate "pe nimic"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 octombrie 2008

Bănci din Rusia - cumpărate "pe nimic"

Compania naţională de căi ferate din Rusia, RZD, şi producătorul rus de diamante "Alrosa" au cumpărat, cu 100 de ruble (circa 4 dolari), "Kit Finance Investment Bank", societate aflată în dificultate financiară.

"Cumpărăm această bancă de investiţii cu 100 de ruble", a declarat directorul companiei de căi ferate, Vladimir Iakunin, citat de cotidianul Kommersant.

La rându său, vicepreşedintele RZD, Fedor Andreev, a spus: "Achiziţionarea acţiunilor băncii nu necesită cheltuieli semnificative din partea noastră".

"Alrosa" şi RZD au cumpărat, fiecare, câte 45% din "Kit", una dintre primele victime importante ale crizei financiare în Rusia. Restul de 10% va reveni altor investitori. "Kit Finance" este o bancă de investiţii independentă, cu sediul în Moscova, care asigură servicii financiare ce cuprind activităţi de brokeraj, de investment banking şi creditare ipotecară. "Kit Finance" este a 30-a bancă din Rusia. "Gazprombank", divizia bancară a gigantului rus al gazelor naturale "Gazprom", anunţa, luna trecută, că a acordat "Kit Finance" un credit de 22,5 miliarde de ruble (880 milioane de dolari).

Tot în Rusia, banca de stat "Vnesheconombank" (VEB) va prelua 98% din "Svyaz Bank", pentru 5.000 de ruble (aproape 192 de dolari).

Preşedintele VEB, Vladimir Dmitriev, a declarat: "În curând vom deveni acţionarul principal al . În cadrul negocierilor cu proprietarii actuali ne-am înţeles asupra preţului simbolic de 5.000 de ruble pentru 98% din acţiunile băncii".

Preluarea a fost aprobată de Serviciul Federal Anti-Monopol din Rusia, iar banca centrală trebuie să-şi dea avizul pentru încheierea afacerii.

Dmitriev a precizat că mai puţin de 25% din portofoliul de credite al "Svyaz Bank", de 90 de miliarde de ruble (3,5 miliarde de dolari), este considerat cu risc ridicat. Majoritatea acestor credite sunt acordate companiilor.

"Svyaz Bank" are 49 de sucursale în Rusia. La finele lunii septembrie, guvernul de la Moscova anunţa că va credita "Svyaz Bank" cu 2,5 miliarde de dolari pentru a-i stabiliza situaţia financiară.

Injecţie de 120 de miliarde de dolari în sectorul financiar european

Băncile centrale europene au continuat, ieri, să pună la dispoziţia sectorului financiar lichidităţi, oferind, în total, 120 de miliarde de dolari în cadrul unor operaţiuni combinate de tip overnight.

Banca Centrală Europeană (BCE) a oferit 100 de miliarde de dolari şi a primit oferte pentru peste 116 miliarde de dolari, din partea a 66 de participanţi. Rata marginală a dobânzii a fost de 5%.

Banca Angliei a injectat 10 miliarde de dolari şi a anunţat că a primit oferte pentru 9,921 miliarde de dolari. Oferta s-a adresat unui număr de 10 beneficiari, iar dobânda medie acceptată a fost de 3,075%.

Banca Naţională a Elveţiei a oferit, la rândul său, 10 miliarde de dolari, primind cereri pentru 11,2 miliarde de dolari din partea a 14 bănci. Dobânda a fost stabilită la 3,44%.

V. Ribana

Cea mai mare bancă din Islanda - naţionalizată

Autoritatea de Supraveghere Financiară din Islanda va prelua controlul la "Kaupthing Bank" hf, cea mai mare bancă din ţară. Aceasta este cea de-a treia bancă islandeză naţionalizată din cauza escaladării crizei financiare. Depozitele "Kaupthing" constituite în ţară sunt garantate integral, iar FSA arată că scopul preluării instituţiei este "asigurarea funcţionării sistemului bancar".

Uniunea Europeană trebuie să acţioneze într-o manieră unitară pentru a face faţă crizei actuale a pieţelor financiare, spun parlamentarii blocului celor 27 de state din regiune. Jean-Pierre Jouzet, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, a afirmat: "Nu ne confruntăm cu o criză americană, ci cu una mondială. Măsurile naţionale trebuie puse în cadrul general european, pentru aceasta fiind nevoie de o strânsă coordonare. Doar prin garantarea depozitelor bancare se poate reclădi încrederea cetăţenilor".

Comisia Europeană a anunţat crearea unui grup de studiu la nivel înalt, care va elabora politici de supraveghere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb