Bănci majore, amendate în Elveţia pentru manipularea Euribor

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 decembrie 2016

Bănci majore, amendate în Elveţia pentru manipularea Euribor

Comisia pentru Concurenţă din Elveţia (COMCO) a amendat câteva bănci majore din Europa şi SUA pentru formarea de carteluri în vederea manipulării unor indici financiari de referinţă, informează Swissinfo.ch.

Potrivit anunţului făcut ieri de COMCO, printre băncile implicate în carteluri se numără "Credit Suisse" şi UBS din Elveţia, "Deutsche Bank" din Germania, "Citigroup" şi "JPMorgan Chase & Co." din SUA, "Barclays" şi "Royal Bank of Scotland" (RBS) din Marea Britanie şi "Societe Generale" din Franţa. Totalul amenzilor aplicate în acest caz se ridică la 99 de milioane de franci elveţieni (96 de milioane de dolari).

Cea mai mare amendă, de 33,9 milioane de franci elveţieni, a fost acordată "JPMorgan", după de anchetatorii au descoperit că banca americană a operat un cartel bilateral cu grupul britanic "Royal Bank of Scotland", în scopul influenţării dobânzii interbancare Libor în perioada martie 2008-iulie 2009. RBS nu a fost amendată deoarece a dezvăluit existenţa cartelului, potrivit COMCO.

Indicele Libor este folosit ca rată de referinţă în politica monetară a Băncii Naţionale a Elveţiei.

"Barclays" a primit o amendă de 29,8 milioane de franci pentru participarea la un cartel de derivate financiare în euro.

În perioada 2007-2010, COMCO a descoperit câteva situaţii de încălcare a legii concurenţei, în acest caz fiind implicate băncile "Citigroup", "Deutsche Bank", "JPMorgan" şi RBS. Amenda totală este de 4,4 milioane de franci elveţieni.

Investigaţia a început în 2012, iar de atunci COMCO a verificat informaţii cuprinse în aproximativ nouă milioane de pagini electronice şi înregistrări telefonice.

COMCO a informat că traderii au discutat ocazional propunerile băncilor lor pentru calcularea Euribor, au analizat tranzacţiile şi strategiile legate de preţuri. Dobânda Euribor este o rată de referinţă pentru operaţiunile interbancare.

Investigaţiile continuă cu privire la băncile "BNP Paribas", "Credit Agricole", HSBC, "JPMorgan" şi "Rabobank".

Până în prezent, peste zece bănci şi societăţi de brokeraj au primit amenzi atât în Europa, cât şi în SUA, pentru manipularea dobânzilor Libor şi Euribor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "băncile implicate în carteluri: "Credit Suisse" şi UBS din Elveţia, "Deutsche Bank" din Germania, "Citigroup" şi "JPMorgan Chase & Co." din SUA, "Barclays" şi "Royal Bank of Scotland" (RBS) din Marea Britanie şi "Societe Generale" din Franţa" si altele, care vor sa faca profit, caci acesta este telul capitalului . Cind acest tel nu a fost insotit de lacomie? Cine este cel mai lacom in lume (ca stat) si vrea totul si ca toti sa faca ce spune "EL" caci este in posesia "ADEVARULUI ABSOLUT"? Cit de mult (%) este "EL" de aproape de situatia Rusia Tarista - Romania 1916-1918 si tezaur predat spre pastrare si situatia reala a fondului de aur al statelor din lumea intreaga care l-au depus spre "pastrare" la "EL" iar acum, la cerere (Germania incearca din 2013), nu se returneaza? Rezerva internationala a Romaniei de la Londra o fi oare "operationabila" ori e considerata a fi trimisa la pastrare peste ocean, sau numai daca si cit spun "aliatii" nostrii, ca si-n 1918, tot aliati si "pr'etini" erau, dar acum nu mai avem aer si saliva-n gura de cit tipam pe tema asta "veche", dar cu "upgrade de situatie noua" - garantia ca "mergem pe ca trenul pe sine fara macaz"?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb