Băncile au luat credite lombard de 24 miliarde lei, în decembrie

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 ianuarie 2010

Băncile au revenit în decembrie la BNR să se finanţeze şi au împrumutat 24,014 miliarde lei (5,68 miliarde euro) prin credite lombard, facilitatea fiind folosită pe întregul an 2009 de bănci pentru împrumuturi cu 73% mai mari faţă de anul precedent, potrivit NewsIn.

În ultima lună din 2009, Banca Naţională a României (BNR) a acordat astfel credite prin facilitatea permanentă de 2,75 ori mai ridicate faţă de luna precedentă, când creditul lombard s-a ridicat la 8,73 miliarde lei (circa 2 miliarde euro).

La nivelul întregului an 2009, facilitatea de credit a fost folosită intens de sistemul bancar comparativ cu anul precedent, suma totală ridicându-se la 154,24 miliarde lei (36,4 miliarde euro), în timp ce în 2008 băncile au apelat la facilitatea permanentă a BNR pentru 88,99 miliarde lei.

În octombrie, Banca Naţională a României (BNR) a dat credite prin facilitatea permanentă de 19,41 miliarde lei (4,52 miliarde euro), în creştere cu 40% faţă de volumul înregistrat în septembrie.

În acelaşi timp, banca centrală a crescut în decembrie şi volumul lichidităţilor injectate din piaţă prin intermediul operaţiunilor de tip repo, valoarea medie zilnică situân-du-se la 449,6 milioane lei, faţă de 180 milioane lei în noiembrie. În octombrie, suma medie zilnică injectată de BNR prin operaţiuni repo a fost de 2,8 miliarde lei.

În schimb, cealaltă facilitate permanentă aflată la dispoziţia băncilor, de depozit, a fost mai puţin folosită în ultima lună din 2009, volumul operaţiunilor scăzând de aproape 5,5 ori, la 990 milioane lei, de la 5,39 miliarde lei în noiembrie.

BNR nu a efectuat operaţiuni de tip reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piaţă, nici în decembrie, pentru a treia lună consecutiv. În septembrie, media zilnică a tranzacţiilor de acest tip a fost de 77,9 milioane lei.

Atât în cazul creditului lombard, cât şi în cel al facilităţii de depozit, dobânzile s-au menţinut în octombrie la nivelurile din septembrie, de 12%, respectiv 4%, acestea fiiind fixate într-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale faţă de dobânda de politică monetară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb