Expunerea băncilor străine în sistemul nostru bancar este concentrată, în principal, în capitalul social şi vărsat care nu poate să fie retras decât cu acordul supraveghetorului, a declarat, ieri, Cristian Popa, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) la conferinţa "Analysing Romania's future economic potential", organizată de grupul "The Economist".
Domnia sa a declarat: "Dacă cifra de adecvare a capitalului de rang I este foarte aproape de rata de solvabilitate generală, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a expunerilor reprezintă capitalul social subscris şi vărsat. Împrumuturile subordonate sunt minoritare, au o pondere mult mai mică decât în alte ţări din regiune. Capitalul social subscris şi vărsat nu poate să fie repatriat decât cu acordul supraveghetorului. Capitalul deja adus în România este practic încorporat în băncile locale cu capitalul străin".
În privinţa măsurilor anunţate de banca centrală a Austriei, privind creşterea creditării în Europa de Est prin finanţarea de pe plan local, Cristian Popa a precizat că aceste măsuri ar fi trebuit aplicate în perioada de boom.
Domnia sa a explicat: "Aş fi fost foarte mulţumit dacă această restricţie ar fi funcţionat în perioada de boom al creditului pentru că ar fi ajutat eforturile pe care BNR le-a făcut în limitarea creditării în valută".
Viceguvernatorul Băncii Centrale a adăugat că stimularea economisirii interne va deveni o "sursă puternică de finanţare" a băncilor în paralel cu cea de la băncile mamă.
• "Nu văd un risc pe termen scurt de scădere a expunerilor băncilor"
Viceguvernatorul BNR a declarat că nu vede un risc pe termen scurt de scădere a expunerilor băncilor, ci că mai degrabă riscul va fi acela de creştere mult mai lentă de acum încolo a finanţărilor.
Domnia sa a precizat: "Cred că băncile mamă vor face diferenţe între ţări în care au expuneri şi vor face diferenţe între afaceri în ţările respective, iar România, având fundamente economice corectate faţă de sfârşitul lui 2008 şi în îmbunătăţire, va putea să beneficieze de o menţinere a expunerilor. Nu văd un risc pe termen scurt de scădere a expunerilor, mai degrabă riscul va fi acela de creştere mult mai lentă de acum încolo a finanţărilor".
Cristian Popa a mai precizat că nu putem să vorbim de reducerea expunerilor decât atunci când împrumuturile ajung la scadenţă şi că dezintermedierea este o parte din consecinţele unei crize economice şi ale unei schimbări de la o perioadă de boom, la o perioadă iniţial de recesiune.