BĂNCILE AUSTRIECE ÎN ROMÂNIA Economiştii BERD, îngrijoraţi de decizia autorităţilor austriece de a limita creditarea în CEE

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 noiembrie 2011

Decizia autorităţilor austriece de a limita noile credite acordate în Europa Centrală şi de Est a fost gestionată în mod necorespunzător şi ar putea să-i alarmeze şi pe alţi investitori, a declarat ieri economistul şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Erik Berglof, potrivit Agerpres.

Într-un interviu acordat Dow Jones Newswires, Erik Berglof a declarat că decizia autorităţilor austriece a fost luată fără o consultare adecvată cu ţările care ar putea fi afectate şi, de asemenea, a trimis un semnal de alarmă altor investitori cu privire la fluxurile de capital din regiune. "Anunţul a fost conceput să calmeze lucrurile dar a avut un efect opus", a apreciat Erik Berglof.

Economistul şef al BERD a apreciat că este puţin probabil ca alte state din zona euro să urmeze exemplul Austriei, care se află într-o situaţie specială. Băncile austriece sunt relativ mari comparativ cu economia ţării, la fel şi creditele acordate de băncile austriece în CEE. Cu toate acestea, Erik Berglof a subliniat că anunţul autorităţilor austriece semnalează o modificare semnificativă a activităţii pe piaţa bancară din Europa Centrală şi de Est. "Mesajul din spatele acestor măsuri este că nu o să vedem fluxuri mari de capital care să treacă peste hotare. De acum încolo, băncile vor trebui să-şi asigure cea mai mare parte din capital de pe pieţele locale", a declarat Erik Berglof. În schimb, economiştii BERD nu se aşteaptă ca noile reglementări să provoace pagube semnificative economiilor din CEE, având în vedere că cererea pentru credite este la un nivel scăzut ca urmare a ritmului modest de creştere economică. În plus, pe termen lung noile reglementări ar putea conduce la un sistem bancar mai stabil, care să se bazeze mai mult pe economiile locale decât pe împrumuturile din străinătate. Însă economiştii BERD avertizează că unele economii din regiune au nevoie în continuare de capital străin.

Unicredit Bank Austria nu îşi va neglija angajamentele în România

Unicredit Bank Austria nu îşi va neglija angajamentele în România, a declarat ieri, la Viena, pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al departamentului Unicredit Bank Austria pentru Europa Centrală şi de Est, Phil Tiemon Kiesenhofer. "Unicredit Bank Austria va continua să investească în România şi, cum creditarea este principala noastră activitate, vom continua să oferim fonduri clienţilor privaţi şi companiilor locale", a declarat purtătorul de cuvânt citat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Austriecii nu au excelat niciodata prin inteligenta.Aerele lor imperiale se vor topi incet incet.Ca si cum nu ar fi fost niciodata.

    1. Daca, dupa ce ne-au muls ani de zile acum vor ca acordarea creditelor sa se faca din economiile locle, ceea ce ar merita ar fi nationalizarea bancilor la care detin capital.

      Oare daca cei care au luat peschesul il vor inapoia si vor da pe fata taraseniile, s-ar putea face nationalizarea ?; daca da cu ce capital / de la cine, vor credita bancile "romanesti"?. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb