BĂNCILE AUSTRIECE ÎN ROMÂNIA "Raiffeisen" s-ar putea retrage de pe unele pieţe din Europa de Est

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 noiembrie 2011

"Raiffeisen Bank International" (RBI) din Austria s-ar putea retrage de pe unele pieţe din Europa Centrală şi de Est, a anunţat, ieri, directorul executiv al băncii, Herbert Stepic, fără să nominalizeze ţările în cauză.

Oficialul băncii a subliniat că sunt vizate subsidiarele cu venituri mici şi un potenţial scăzut de creştere.

"Este posibil ca, în viitor, să ne retragem de pe o piaţă sau alta", a spus Herbert Stepic. Anunţul său vine după ce autorităţile austriece de reglementare le-au cerut băncilor locale care activează în regiunea Europei Centrale, de Est şi de Sud-Est să limiteze acordarea de noi credite.

Ieri, "Raiffeisen Bank International" a anunţat că a realizat un profit consolidat de 745 milioane de euro (997 milioane de dolari) în primele nouă luni ale acestui an, în scădere cu 4,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, rezultatele instituţiei fiind afectate de performanţele slabe din Ungaria. RBI a precizat că provizionale pentru creditele neperformante în Ungaria s-au dublat, ajungând la 373 milioane de euro. Cu toate acestea, Herbert Stepic a subliniat că subsidiara "Raiffeisen" din Ungaria nu va fi vândută.

La nivel de grup, provizioanele au fost reduse cu 14,4%, la 782 milioane de euro.

Câştigul operaţional al băncii s-a redus cu 4%, la 1,813 miliarde euro, din cauza creşterii cheltuielilor administrative şi a taxei pe bănci impuse în Austria şi Ungaria, care însumează 95 de milioane de euro (faţă de 31 milioane de euro în perioada ianuarie-septembrie 2010).

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 1%, la 2,724 miliarde de euro.

"Raiffeisen Zentralbank", banca mamă a RBI, a confirmat că are nevoie de un capital de aproape 2,5 miliarde euro ca să se alinieze noilor reglementări în domeniu, până în luna iunie 2012. Potrivit acestora, băncile trebuie să ajungă la un indice Core Tier 1 de 9% până la mijlocul lui 2012. "Raiffeisen International" avea un indice Core Tier 1 de 7,9% la finele lunii septembrie 2011, faţă de 8,9% la sfârşitul lui 2010.

Ieri, cotidianul austriac Die Presse informa că autoritatea austriacă a pieţelor financiare şi banca naţională "pun frână" creditelor destinate Estului Europei, ca urmare a deciziei privind majorarea cu 2-3% a rezervelor proprii şi limitarea "acordării excesive a creditelor" în regiune.

Potrivit Die Presse, această măsură vine în contextul în care agenţia Moody's examinează perspectivele de rating ale datoriei austriece, iar Viena ţine neapărat să-şi păstreze calificativul de top "AAA".

Cotidianul vienez exprimă îngrijorarea faţă de "un faliment al statului provocat de către bănci, după modelul Irlandei", deoarece băncile austriece, după ani de "goană după aur", au investit aproape 300 de miliarde de euro - mai mult decât Produsul Intern Brut al ţării - în Europa Centrală şi de Est, iar din această sumă între 6% şi 40% ar fi active toxice.

"Raiffeisen Bank International" oferă servicii financiare în 16 state din Europa de Est. În ţara noastră, grupul este prezent prin "Raiffeisen Bank" România.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb