BANCILE AUSTRIECE IN ROMANIA Sper că nu vom plăti factura lăcomiei sistemului bancar

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 noiembrie 2011

Sper că nu vom plăti factura lăcomiei sistemului bancar

Traian Băsescu a criticat dur băncile austriece

Statul român nu ar trebui să plătească pentru "lăcomia" sistemului bancar, care a obţinut profituri uriaşe, a declarat, ieri, preşedintele Traian Băsescu, la conferinţa "Analysing Romania's future economic potential", organizată de grupul "The Economist'". Domnia sa a criticat dur băncile austriece, precizând că dacă instituţiile de credit mamă îşi vor retrage finanţarea de la subsidiarele locale, acest lucru va fi considerat o "lipsă de fair-play".

Preşedintele şi-a exprimat ieri îngrijorarea faţă de comportamentul posibil al unor bănci, precizând: "Vreau să cred că anunţul Băncii Centrale a Austriei privind scăderea fluxurilor de capital către statele din zona non-euro a fost o eroare sau o neînţelegere a efectelor". Traian Băsescu a adăugat că băncile au obţinut profituri uriaşe în România, în perioa-da 2000-2009, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este "lipsă de fair-play".

Domnia sa a declarat: "Vreau să cred că statele venite mai târziu în Uniunea Europeană nu vor fi puse să plătească lăcomia băncilor. Vreau să nu fim în situaţia de a le aduce aminte prietenilor europeni cât au condiţionat accesul României, în Uniunea Europeană, de privatizarea sistemului bancar. Domnilor, aţi obţinut profituri uriaşe în România din 2000 şi până în 2009, iar azi dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în perioadă de criză, vom considera o lipsă de fair-play în relaţia cu România".

Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla, că nu vom fi puşi, ţări care am venit mai târziu în Uniunea Europeană, să plătim factura lăcomiei sistemelor bancare, a imprudenţei, a lipsei de responsabilitate de pe vremea când dădeau credite cu buletinul. S-au creat mecanisme europene de capitalizare a băncilor şi trebuie să apelaţi la aceste mecanisme, şi nu la sugrumarea economiei româneşti, prin diminuarea fluxurilor de capital necesare atât bugetului de stat, cât şi mai ales economiei private".

Banca Centrală a Austriei a prezentat, luni, un set de măsuri, care prevăd, ca în Europa de Est, subsidiarele băncilor austriece să finanţeze creditarea de pe plan local şi nu de la băncile mamă.

Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG (RBI), UniCredit SpA Bank Austria nu vor mai putea să crediteze mai mult decât colectează în depozite, în ţări precum Ungaria, România şi Ucraina, începând de anul viitor, potrivit Băncii Centrale a Austriei. Această măsură va limita finanţarea de către băncile mamă a subsidiarelor locale.

Erste controlează în ţara noastră Banca Comercială Română (BCR), UniCredit Bank Austria este prezentă prin UniCredit Ţiriac Bank, iar RBI deţine Raiffeisen Bank.

Capitalul social al băncilor austriece prezente în sistemul nostru bancar a reprezentat, la sfârşitul primului semestru al anului, 21% în totalul capitalului străin al instituţiilor de credit. Acelaşi nivel s-a înregistrat şi în 2010, în timp ce în 2009, capitalul social al băncilor austriece, în totalul capitalului străin al instituţiilor de credit, a fost de 23%, iar în 2008, a reprezentat 24,5%.

Steven van Groningen: Nu va exista o consecinţă asupra României

Anunţul Băncii Centrale a Austriei nu va afecta ţara noastră, în contextul în care deciziile privind acordarea finanţărilor aparţin băncilor individuale, a declarat, ieri, Steven van Groningen, preşedintele şi CEO al Raiffeisen Bank România, la conferinţa "'Analysing Romania's future economic potential'', organizată de grupul "'The Economist''.

Domnia sa a precizat: "Vorbim mai mult despre speculaţii. A fost publicat un comunicat de presă, cu un conţinut destul de vag. Din punctul nostru de vedere, nu va exista o consecinţă asupra României. Este o situaţie care ţine de băncile individuale. Nu cred că sugestia este o eroare şi nu ştim care vor fi consecinţele, dacă acestea vor exista".

CEO Raiffeisen Bank România a adăugat că băncile trebuie să îşi găsească echilibrul între creditare şi depozite.

Dominic Bruynseels: Erste îşi păstrează expunerea pe România

Dominic Bruynseels, CEO al Băncii Comerciale Române, a reacţionat la acuzele preşedintelui afirmând, ieri, că Erste Bank îşi păstrează expunerea pe România, iar principalul obiectiv este finanţarea investiţiilor în infrastructură.

Domnia sa a precizat: "Ne vom păstra expunerea pe România. Finanţarea infrastructurii este o prioritate pentru noi şi ne vom axa pe aceste investiţii în viitor. (...)Este clar că este o presiune din partea băncilor mamă, dar problema este cum vom gestiona situaţia. Noi de aici va trebui să decidem cum vom folosi aceşti bani".

CEO-ul BCR a adăugat că, în perioada următoare, va exista o preferinţă pentru creditarea în moneda naţională a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM): "Vor fi presiuni şi creşteri de preţ în cazul împrumuturilor de anvergură. Pentru IMM-uri nu vor fi mari schimbări. Vor fi poate preferinţe pentru împrumutul în lei, nu în euro, ceea ce este un lucru bun".

Analistul Daniel Ionescu:

"Declaraţiile preşedintelui nu ţin cont de realitatea europeană. În plus, poziţia adoptată este şi extrem de târzie având în vedere că aproape 90% din sistemul bancar din România este privatizat şi aparţine investitorilor. Voinţa investitorilor de a-şi repatria capitalurile sunt o reflectare fidelă a modului în care sistemul bancar şi economia naţională funcţionează.

Lipsa stimulentelor în domeniul economiei reale şi fiscalitatea ridicată în condiţiile crizei actuale reorientează capitalurile către zone în care pot fi fructificate mai bine. Repatrierea unei părţi din capitalurile investiţionale existente în sistemul bancar româneasc constituie o realitate care observă situaţia economico-financiară din România şi soluţia de a rămâne în ţară este o ofertă corectă de stimulente sub forma unor politici economice şi financiare responsabile care să conducă la asigurarea unei producţii de valoare adăugată corespunzătoare şi a unui consum final care să genereze o nevoie de finanţare din partea sistemului bancar.

Când Banca Agricolă s-a privatizat cu peşcheş nimeni n-a scos o vorbă, ca şi la privatizarea BCR şi a celorlalte bănci din sistem".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Banii au intrat mascat, pentru a scoate profiturile din Romania. A gresit si BNR petru ca acum se umfla factura.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb