Băncile austriece, tot mai prezente în Europa Centrală şi de Est

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 iulie 2005

Cota de piaţă deţinută de băncile străine în Europa Centrală şi de Est (CEE) continuă să crească, iar în ultimii zece ani, cota combinată a acestora în regiune (mai puţin Rusia şi Ucraina) s-a triplat, ajungînd la 69%, potrivit unui studiu recent publicat de "Bank Austria Creditanstalt" (BA-CA). Acesta notează că băncile austriece reprezintă o treime din cota instituţiilor financiare internaţionale din regiunea CEE. Cea mai mare cotă de piaţă a unei bănci internaţionale este întîlnită în Estonia (98%) şi Slovacia (97%), depăşind totodată 90% în Lituania, Albania şi Croaţia. În Slovenia, Serbia şi Letonia, cota menţionată nu ajunge la 50%.

În continuare, interesul băncilor internaţionale pentru piaţa CEE este ridicat. "După 15 ani de transformări, piaţa bancară din Europa Centrală şi de Est va fi caracterizată, şi în anii următori, de o creştere economică dinamică", declară Marianne Kager, economist-şef la BA-CA. Circa 400 de bănci, cu active totale de 440 miliarde de euro, sînt prezente în regiunea CEE (execepţie făcînd Rusia şi Ucraina). Dacă sînt luate în calcul şi aceste două state, numărul total al băncilor depăşeşte 2.000, iar activele - 650 miliarde de euro.

Cît priveşte volumul de creditare, lider este Croaţia, cu 62% din PIB, comparativ cu media pe regiunea CEE, de numai 31%. Creşterea activităţilor de creditare pe întreaga zonă CEE este, în medie, 24% pe an, cu mult peste rata anuală de creştere de 4% înregistrată în zona euro.

Economiştii BA-CA aşteaptă ca această evoluţie să continue în anii următori, deşi creşterea va mai încetini. Potrivit calculelor băncii, volumul de creditare va spori cu aproximativ 17% anual în perioada 2006-2008. Volumul noilor credite va ajunge, în următorii patru ani, la 370 miliarde de euro, comparativ cu 150 de miliarde în ultimii patru ani, mai spune Marianne Kager. Printre băncile internaţionale din zona CEE, BA-CA şi HVB sînt lideri ai serviciilor de profil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb