Băncile care raportează la BIS (Banca Reglementelor Internaţionale) şi-au redus poziţiile externe faţă de Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (CESEE) în trimestrul al treilea (T3) din 2015, conform unui raport al "Iniţiativei Viena".
Acesta arată că, în trimestrul al treilea al anului trecut, poziţiile băncilor în cauză s-au redus cu 0,28% din PIB, la 8,5% din PIB, atingând un nivel uşor mai mic decât cel din trimestrul al doilea, respectiv 294 miliarde de dolari.
"După o creştere uşoară în trimestrul al doilea din 2015, poziţiile externe ale acestor bănci faţă de CESEE, excluzând Rusia şi Turcia, au scăzut cu 0,36% din PIB, la 220 de miliarde de dolari (14,7% din PIB), în baza reducerilor semnificative din Polonia şi Ungaria", scrie raportul, menţionând: "În intervalul septembrie-noiembrie 2015, creditul intern din afara ţărilor CSI (Comunitatea Statelor Independente) şi Turcia a continuat să urce, dar creşterea a fost concentrată în Republica Cehă, Slovacia şi Polonia. În CSI şi Turcia, creşterea creditării interne a continuat să decelereze".
Potrivit documentului, în majoritatea ţărilor din regiune au continuat să se diminueze finanţările băncilor străine, excepţie făcând Cehia, Lituania, Slovacia, Turcia, Serbia, Letonia şi Belarus. Scăderi semnificative au fost consemnate, conform raportului, în Rusia, Polonia, Ungaria şi România.