Băncile centrale îşi reduc expunerile faţă de datoriile suverane

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 iunie 2014

Băncile centrale îşi reduc expunerile faţă de datoriile suverane

Aurelian Dochia: "Renunţarea FED la relaxarea cantitativă va produce efecte în toate pieţele financiare"

Băncile centrale plănuiesc să îşi diminueze deţinerile de obligaţiuni suverane pe termen lung, ca să se protejeze de eventuale pierderi provocate de finalizarea programului FED de cumpărare de titluri de stat ale Trezorerieri SUA, scrie Bloomberg. Agenţia de ştiri semnalează că aceste acţiuni riscă să crească instabilitatea pe pieţele globale.

Un sondaj realizat în rândul a 69 de administratori ai rezervelor băncilor centrale a relevat că majoritatea acestora au de gând să îşi ajusteze portofoliile de obligaţiuni, în anticiparea unor măsuri mai strânse de politică monetară.

Aproape jumătate dintre respondenţi au declarat că au început sau au de gând să cumpere active mai riscante, precum acţiuni ale unor companii listate sau ale fondurile tranzacţionate (exchange-traded funds, potrivit Bloomberg.

Alţi oficiali au răspuns că iau în calcul reducerea duratelor de deţinere a obligaţiunilor cumpărate.

Tulburarea de pe pieţele financiare a fost produsă chiar de FED, care a sugerat, în ultimele sale şedinţe, că are în vedere să îi taxeze pe investitorii care vor să vândă obligaţiuni americane, ca să evite eventuale tensiuni de pe pieţele financiare, conform analistului economic Aurelian Dochia.

Domnia sa ne-a explicat: "În scenariul renunţării la programul de relaxare cantitativă al FED, randamentele titlurilor de stat americane ar creşte, ceea ce ar face neatractive obligaţiunile aflate în portofoliul investitorilor, determinându-i pe aceştia să le vândă. Vânzările ar putea să tulbure pieţele, motiv pentru care Banca Centrală a SUA a dat semnale că ar putea să îi taxeze pe cei care vor să vândă, iar acest lucru schimbă calculele de rentabilitate ale investitorilor, între care şi bănci centrale".

O creştere a randamentelor obligaţiunilor americane s-ar propaga în pieţe, generând apreciere pentru toate titlurile suverane, precizează Aurelian Dochia, atrăgând atenţia că transmiterea nu se face în mod egal, cele mai afectate fiind ţările emergente de dimensiune mai mică.

"Pentru ţara noastră, acţiunea FED va produce efecte care trebuie luate în considerare şi cred că administratorii datoriei noastre publice ţint cont de ele", a mai afirmat analistul economic.

Banca Naţională a României (BNR) deţinea, la sfârşitul lui 2012, titluri cu cupon emise de Trezoreria SUA în valoare de 16,13 miliarde lei (4,805 miliarde dolari), faţă de 10,37 miliarde lei (3,104 miliarde dolari), la finele anului precedent, potrivit celui mai recent raport anual al instituţiei.

Pe măsură ce economia globală dă semne de revenire, FED şi alte bănci centrale din economii dezvoltate, precum Banca Angliei, au început să analizeze renunţarea la politica monetară relaxată. Perspectiva unor rate de dobândă mai mari au creat temeri că emisiunile de obligaţiuni cu scadenţa pe 30 ani la costuri scăzute se apropie de final, urmând ca preţurile să coboare, în următorii ani, notează Bloomberg.

Printre cei mai mari pierzători ai acestor situaţii se numără băncile centrale care au investit sume mari de bani în titluri emise de guvernele ţărilor dezvoltate.

Cel mai important cumpărător de obligaţiuni SUA este chiar FED, însă aceasta este urmată îndeaproape de alte bănci centrale, precizează sursa citată.

Administratorii rezervelor acestor instituţii financiare au preferat titlurile de credit americane datorită dimensiunii pieţei unde acestea se tranzacţionează (cea mai mare şi mai lichidă din lume), care le permite accesul rapid la dolari pe care pot, apoi, să îi vândă în vederea stabilizării pieţelor valutare.

La sfârşitul anului trecut, peste 62% din investiţiile realizate de băncile centrale erau în active denominate în dolari, iar aproape 25%, în euro, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional (FMI), citate de Bloomberg. Cu toate acestea, agenţia de ştiri arată că monede cu randamente mai ridicate, precum dolarul australian, dolarul canadian sau yuanul chinez, au devenit mai atractive, ca urmare a profiturilor mai mici pe care le generează obligaţiunile SUA.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb