Băncile de economii din Bavaria se revoltă împotriva dobânzilor negative

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 martie 2016

Băncile de economii din Bavaria se revoltă împotriva dobânzilor negative

O circulară a Asociaţiei Băncilor de Economii din Bavaria (Sparkassenverband Bayern) propune instituţiilor membre să adopte măsuri de apărare împotriva dobânzii penalizatoare impuse de către BCE depozitelor constituite la băncile centrale din zona euro.

Documentul, preluat de Frankfurter Allgemeine Zeitung şi citat de revista Der Spiegel, recomandă acumularea de cash în propriile case de bani, astfel încât să fie limitate pierderile generate prin depozitarea excedentului de numerar la BCE, care este "remunerat" cu o dobândă de -0,3%.

Un purtător de cuvânt al asociaţiei, care reprezintă interesele a 71 de bănci de economii din Bavaria, a confirmat informaţia pentru Der Spiegel.

Propunerea a apărut în urma unor cereri ale instituţiilor membre cu privire la costurile de asigurare a numerarului stocat în propriile seifuri.

La cererea Sparkassenverband Bayern, cea mai mare companie de asigurări din sectorul public, Versicherungskammer Bayern, a oferit un preţ de 1,5 euro pentru asigurarea a 1.000 de euro depozitaţi plus taxa aferentă, suma totală ridicându-se la 0,1785% din valoarea depozitelor, cost semnificativ sub "dobânda" BCE, de -0,3%.

Într-un articol publicat de Zerohedge, analistul Simon Black apreciază că decizia Asociaţiei Băncilor de Economii din Bavaria reprezintă "o revoluţie în sistemul financiar, unde băncile pregătesc o rebeliune împotriva băncii centrale".

În special băncile de economii din Germania sunt puse într-o situaţie imposibilă: pe de o parte trebuie să deţină rezerve pentru a reduce riscul pentru clienţi, iar pe de altă parte rezervele sunt penalizate dacă sunt depozitate la banca centrală.

Simon Black mai subliniază şi o problemă deosebit de gravă care poate fi determinată de punerea în practică a circularei de la Sparkassenverband Bayern. Numerarul din circulaţie nu este suficient pentru acoperirea cererii, iar acumularea cash-ului în băncile de economii din Bavaria va forţa BCE fie să emită mai mult numerar în formă fizică sau să impună măsuri pentru controlul capitalului.

Nu ne rămâne decât să aşteptăm şedinţa de politică monetară a BCE din această săptămână pentru a vedea cum va răspunde Mario Draghi provocării venite din Bavaria, dar şi cum va răspunde întrebărilor de la conferinţa de presă unde se vor afla, poate, şi jurnalişti care nu sunt impresionaţi de "hainele noi ale împăratului".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum de s-au gandit sa ii tina in seif ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb