Băncile din Grecia vor să se implice în rostogolirea datoriilor ţării

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iulie 2011

Băncile din Grecia vor să se implice în rostogolirea datoriilor ţării

Băncile din Grecia sunt dispuse să se implice în rostogolirea voluntară a datoriilor ţării, ca parte a planului de salvare pregătit de Uniunea Europeană, potrivit ministrului Finanţelor de la Atena, Evangelos Venizelos.

"Băncile din Grecia sunt gata să participe. Trebuie să respectăm în întregime caracterul voluntar al acestei proceduri. Este un aspect sensibil şi voi da un răspuns extrem de clar în acestă problemă", a afirmat Venizelos, într-un interviu acordat postului de televiziune Bloomberg.

Deţinătorii de obligaţiuni elene s-au reunit ieri, la sediul băncii franceze "BNP Paribas", încercând să ajungă la un acord privind condiţiile în care ar rostogoli datoriile elene.

Oficialii UE discută acordarea unui nou pachet de asistenţă financiară Greciei, de circa 100 de miliarde de euro, insistând că, în cadrul acestuia, investitorii privaţi trebuie să se implice în mod voluntar pentru extinderea scadenţei obligaţiunilor elene.

Participarea băncilor şi a fondurilor de pensii din Grecia reprezintă cheia succesului planului de a rostogoli datorii elene de până la 30 de miliarde de dolari, care ajung la scadenţă.

Săptămâna aceasta, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s (S&P) a avertizat că rostogolirea datoriilor Greciei cu implicarea creditorilor privaţi va fi considerată default selectiv (incapacitate de plată), ceea ce va complica obţinerea celui de-al doilea pachet de salvare de la creditorii internaţionali.

Potrivit S&P, propunerile Franţei pentru rostogolirea obligaţiunilor de stat ale Greciei care vor ajunge la maturitate până în 2014 ar implica pierderi pentru creditorii privaţi.

La rândul său, Moody"s Investors Service a avertizat că rostogolirea de către bănci a unei părţi din obligaţiunile greceşti pe care le deţin în noi instrumente ar putea afecta valoarea obligaţiunilor originale, neachitate.

Directorul Standard & Poor"s pentru Germania, Torsten Hinrichs, a respins, ieri, criticile aduse agenţiei de rating ca urmare a avertismentului privind "default-ul selectiv" al Greciei în cazul rostogolirii datoriilor. Hinrichs a spus: "Acuzaţiile sunt complet inventate şi sunt incorecte factual. Ori sunt bazate pe ignoranţă, ori sunt comentarii motivate politic care neglijează realitatea".

Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a declarat, marţi, că agenţiile de rating par să aplice un dublu standard în judecarea situaţiei din Grecia.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb