Băncile din Irlanda vor primi ajutor de 35 miliarde euro

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 noiembrie 2010

Băncile irlandeze sunt victimele prăbuşirii pieţei imobiliare locale.

Băncile irlandeze sunt victimele prăbuşirii pieţei imobiliare locale.

Băncile irlandeze vor primi sprijin de 35 miliarde euro (46 miliarde dolari) din pachetul pe care ţara l-a obţinut de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Potrivit anunţului băncii centrale irlandeze, instituţiile financiare vor primi imediat 8 miliarde euro pentru majorarea capitalului şi vor obţine alte 2 miliarde euro prin cedarea de active. Instituţiile creditoare din ţară vor putea să apeleze la restul de 25 miliarde euro în funcţie de rezultatele pe care le vor obţine la testele de stress la care vor fi supuse în primul semestru din 2011.

Băncile irlandeze beneficiază de sprijin ca urmare a creşterii pierderilor pe care le-au înregistrat din creditele neperformante, respectiv din declinul depozitelor. În urmă cu doi ani, statul a promis să sprijine toate depozitele din băncile irlandeze, ceea ce a dus la o injecţie de 33 miliarde euro în sistemul financiar naţional, din partea guvernului. Costul salvării băncilor irlandeze a crescut la 50 miliarde euro în septembrie.

Cea mai mare bancă irlandeză, "Bank of Ireland" Plc, a anunţat că îşi va majora capitalul cu 2,2 miliarde euro până în februarie, operaţiune care ar putea duce la naţionalizarea instituţiei de credit. Statul va participa la majorarea capitalului dacă nu vor fi găsiţi alţi investitori. Analiştii nu cred că va putea fi evitată naţionalizarea "Bank of Ireland", care se va produce prin creşterea de la 36% la 80% a participaţiei statului.

"Allied Irish Banks" Plc, a doua bancă irlandeză, pare că va avea aceeaşi soartă, în urma unei injecţii de capital de peste cinci miliarde euro. A treia bancă irlandeză, "Anglo Irish Bank", a fost deja naţionalizată la începutul lui 2009.

Duminică seara, miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au aprobat un ajutor de 85 miliarde euro (113 miliarde dolari) pentru Irlanda, ca parte a eforturilor de a ţine sub control criza datoriilor suverane. Irlanda va primi 67,5 miliarde euro din partea UE şi FMI şi va folosi alte 17,5 miliarde euro din fondurile sale de pensii. Din suma de 67,5 miliarde euro, UE va asigura 45 miliarde euro, iar FMI - 22,5 miliarde.

Premierul irlandez, Brian Cowen, a menţionat că ţara va plăti o dobândă de aproape 5,8% pentru banii pe care îi va primi.

"Nu cred că am fi avut o altă opţiune reală", a concluzionat Brian Cowen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb