Subsidiara din ţara noastră a băncii austriece Volksbank a renunţat la împrumuturile în franci elveţieni începând din data de 14 octombrie, potrivit unui comunicat al Volksbank România. "Având în vedere volatilitatea pieţei financiare internaţionale şi faptul că, în condiţiile introducerii noilor norme cu privire la creditarea persoanelor fizice, finanţarea în moneda elveţiană nu mai este la fel de atrăgătoare, Volksbank România a decis să nu mai acorde împrumuturi în franci elveţieni", explică banca în comunicatul de presă.
Banca mai menţionează că prin această decizie se aliniază politicii Băncii Naţionale şi recomandărilor FMA (Autoritatea Financiară din Austria) de a nu mai promova împrumuturile în moneda elveţiană.
Începând din data de 14 octombrie, Volksbank România se concentrează pe împrumuturile în lei şi pe cele în euro.
Volksbank nu este singura dintre băncile din ţara noastră care a eliminiat din portofoliul de produse împrumuturile în moneda elveţiană. Piraeus Bank, Credit Europe Bank, Banca Românească şi Millennium Bank nu mai dau, nici ele, credite în franci elveţieni.
"În contextul actual, creditele în franci elveţieni oferă aproape aceleaşi condiţii de creditare ca împrumuturile în moneda europeană şi atunci nu se justifică să ai două produse similare în portofoliu", au declarat reprezentanţii Millennium Bank, citaţi de NewsIn.
OTP Bank România are încă în portofoliu credite în franci elveţieni, însă a majorat recent costurile împrumuturilor de acest fel. "Am vrut să fim mai prudenţi în această perioadă cu incertitudini la nivel mondial", ne-a declarat Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank România, explicând că banca pe care o reprezintă nu are niciun fel de probleme.
Şi creditele în moneda elveţiană acordate de Raiffeisen Bank România s-au scumpit de curând. Reprezentanţii băncii au declarat, citaţi de agenţia NewsIn, că nu au stopat creditele în franci elveţieni, "dar costurile cu astfel de credite au ajuns să le egaleze pe cele în euro, şi atunci e normal ca oamenii să se îndrepte spre cele în euro sau lei. Şi noi îi îndreptăm spre împrumuturile în moneda naţională sau euro".