Băncile greceşti solicită autorităţilor mai mult sprijin financiar

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 aprilie 2010

George Papaconstantinou

George Papaconstantinou

Băncile elene, lovite de o serie de scăderi ale ratingului asociate cu criza datoriilor aces-tei ţări, cer Guvernului mai mult sprijin financiar, a declarat George Papaconstantinou, Ministrul de Finanţe din Grecia, citat de Reuters.

Ministrul de resort a adăugat că băncile greceşti vor să utilizeze fondurile rămase din primul pachet adoptat de autorităţi, în anul 2008, în valoare de 28 de miliarde de euro pentru sprijinirea sistemului bancar. Din pachet au rămas în prezent fonduri de 17 miliarde de euro (22,72 miliarde dolari), reprezentând în principal garanţii de stat.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, ne-a spus că situaţia din Grecia nu afectează băncile din România, amintind că avem bănci româneşti cu capital grecesc. Domnia sa a precizat: "Băncile româneşti cu capital grecesc din România sunt bănci performante, care nu se confruntă cu probleme deosebite. Ce se întâmplă la băncile lor mamă e o problemă ce mă depăşeşte".

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, ne-a spus de asemenea că în ţara noastră nu sunt bănci elene, ci bănci româneşti cu capital grecesc. Domnia sa ne-a explicat: "Acţionarii au adus capital în România şi pot lua cel mult dividende de aici, atât. BNR nu cere majorarea de capital decât dacă băncile sunt în dificultate cu adecvarea capitalului". Domnia sa a precizat că încă de la încheierea acordului cu Fondul Monetar Internaţional, BNR nu face adecvarea capitalului în funcţie de 8%, ci de 10%, cerând o adecvare mai puternică.

Oficialii Băncii Centrale a Greciei au precizat că împrumuturile neperformante din sistemul bancar elen au crescut şi în ultimul trimestru al anului trecut, ajungând la o pondere de 7,7% din totalul creditelor din anul trecut.

Pledoaria băncilor elene pentru mai mult ajutor subliniază problemele prin care trece întreaga economie din Grecia, informează Reuters, adăugând că autorităţile elene se aşteaptă la o contracţie a Produsului Intern Brut (PIB) al Greciei, cu cel puţin 2%, anul acesta, în parte ca rezultat al măsurilor de austeritate adoptate de guvern pentru acoperirea deficitului bugetar.

Cele mai importante bănci greceşti în România sunt: Alpha Bank, Bancpost, deţinută de EFG Eurobank, Piraeus Bank şi Banca Românească, parte a grupului NBG. Alături de acestea mai activează: Marfin Bank, ATE Bank şi Emporiki Bank. Toate acestea cumulează o cotă de piaţă după active în jur de 25% din totalul pieţei bancare româneşti.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb