BĂNCILE, ÎN PANDEMIE - PROVOCĂRI ŞI OPORTUNITĂŢI / FELIX DANILIUC, DIRECTOR BRD - GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE: "Contextul pandemiei ar trebui să aducă în atenţie dorinţa de a încuraja antreprenorii"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 mai 2020

FELIX DANILIUC, DIRECTOR BRD - GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE:

FELIX DANILIUC, DIRECTOR BRD - GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE:

Găsirea formulei care să încurajeze pe cineva să devină întreprinzător în zona IMM-urilor rămâne o încercare, în continuare, atât pentru bănci, cât şi pentru mediul antreprenorial din ţara noastră, potrivit domnului Felix Daniliuc, director executiv pentru IMM-uri în cadrul BRD - Groupe Societe Generale.

Domnia sa spune: "Noi am interacţionat şi am încercat să înţelegem, să aflăm care sunt provocările, barierele, limitele pe care un investitor, un antreprenor, trebuie să le depăşească în momentul în care se angajează într-un demers de acest gen. Lucrurile nu sunt simple, evident că mai avem multe de făcut şi de învăţat în acest sens. Poate, în termeni de oportunitate, tocmai contextul pandemiei actuale, al crizei, ar putea să aducă în atenţia tuturor actorilor implicaţi în acest proces dorinţa de a încuraja mai mult, de a da, poate, un plus de energie antreprenorilor în a-şi asuma mai mult curaj".

Felix Daniliuc continuă: "Noi am încercat să transmitem mesaje de încurajare, bune practici de care este nevoie sau de care trebuie să ţină cont orice antreprenor la început de drum, dar acest lucru nu este suficient. Formula nu este doar la bănci. Cred că în zona guvernării, a politicilor, în primul rând, trebuie făcut mult mai mult decât s-a făcut până acum".

Reprezentantul BRD - Groupe Societe Generale aminteşte că, până la data de 31 martie, băncile au fost cele care au insuflat doza de curaj sau "rezerva de oxigen" de care au avut nevoie companiile în gestionarea crizei generate de pandemie.

"Primele două săptămâni din luna martie au fost pentru toată lumea o încercare", afirmă Felix Daniliuc, precizând: "Suntem într-o poziţie uşor diferită, când ne uităm în urmă. Ne putem confirma că am depăşit împreună multe limite. Ce au făcut băncile, prin soluţiile proprii de amânare la plată, apoi iniţiativele care au venit pe Ordonanţa de urgenţă 37 privind acordarea unor facilităţi pentru credite, programul IMM Invest - care oferă nişte perspective pentru IMM-uri - reprezintă un declic care nu e suficient. El doar asigură o gură de oxigen, o punte până la un moment în care perfomanţa economiei în ansamblu şi a fiecărui actor din economie va trebui să revină. Ar putea fi un exemplu sau un prim pas în a gândi mai coerent, mai convergent şi mai con­centrat ceea ce trebuie făcut pentru mediul antreprenorial din ţara noastră, pentru IMM-uri".

Felix Daniliuc aduce în atenţie şi problema deficitului comercial, avertizând că aceasta ar putea avea efecte severe dacă situaţia nu va fi controlată, printr-o intervenţie rapidă.

"Cred că încercarea de a converti cât mai mult din creditul comercial în credit bancar prin soluţii clasice, consacrate, de factoring, ar reprezenta una din oportunităţile de care pot beneficia atât sistemul bancar, cât şi actorii din mediul economic", afirmă domnia sa, adăugând: "Nu ne dorim, dar ar trebui să ne imaginăm ce ar însemna un blocaj în care să vedem că încep să curgă din nou insolvenţe din cauza imposibilităţii de a plăti, de a activa în economie. De aceea, mediul bancar preia foarte mult, profesionalizează, transpune într-un proces controlabil orice impas pe care o companie îl poate traversa. Apelând la factoring, putem discuta din nou într-un cadru reglementat de re-scadenţări, de eşalonări. Acest proces poate fi controlabil şi cu efect benefic pentru întreaga economie".

"Nu este important startul, ci abordarea pe termen lung"

Felix Daniliuc susţine că lansarea programului IMM Invest şi facilităţile create de OUG 37 sunt percepute ca un sprint de clienţi. Domnia sa subliniază însă, că nu startul este important în acest context, ci abordarea pe termen lung: "Nu este important startul. Oarecum, startul l-am asigurat noi, industria bancară şi guvernanţii. Am reuşit să dăm posibilitatea şi să creăm acea rezervă de energie şi de oxigen, dar cred că abordarea şi mentalitatea ar trebui să fie aceea de maraton, de cursă lungă, în care trebuie să ne dozăm şi să ne gândim cu echilibru, cu bună măsură la ceea ce ne propunem să facem. Nu e importat cum luăm startul. Mult mai important este cum trecem împreună linia de sosire. Aici este nevoie de foarte multă coagulare, de con­centrare".

Reprezentantul BRD aminteşte că, pentru reuşita în domeniul antreprenorial este importantă educaţia financiară, care trebuie continuată şi agregată "cu mai multă vigoare".

"Unul dintre elementele necesare care asigură succesul oricărui demers al antreprenorilor este cultura şi educaţia financiară.

Este extrem de important", afirmă domnul Felix Daniliuc, menţionând că vede în rândul clienţilor şi abordări "de tip maraton", cu bun măsură, înţelegere, cu înţelepciunea de a-şi asigura rezerva de oxigen pentru a merge ma departe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb