Băncile intensifică exodul de pe piaţa obligaţiunilor suverane din zona euro

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 noiembrie 2011

Bănci mari precum BNP Paribas şi ING renunţă la deţineri de obligaţiuni suverane din zona euro de ordinul miliardelor de euro, pentru a limita expunerea la ţările vulnerabile financiar din regiune, iar numărul instituţiilor de credit care vor face acest lucru va creşte, transmite Reuters. "Valoarea de piaţă a datoriilor ţărilor aflate în centrul atenţiei este probabil să scadă în continuare, în condiţiile în care băncile vând obligaţiuni suverane", a avertizat miercuri Charles Dallara, director general al Institutului pentru Finanţe Internaţionale (IFI), citat de Mediafax.

BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză şi cel mai mare deţinător privat străin de obligaţiuni guvernamentale elene, a revizuit în scădere activele cu 2,6 miliarde de euro, cea mai mare parte, de 2,3 miliarde de euro, ca urmare a reducerii la 40% a valorii deţinerii de datorii ale Greciei.

Guvernul francez a cerut BNP să nu vândă obligaţiuni elene, după ce problemele Greciei s-au agravat din vară, pentru a preveni destabilizarea zonei euro, a declarat o sursă bancară.

BNP a pierdut alte 362 de milioane de euro în trimestrul al treilea prin vânzarea unor obligaţiuni ale unor state, de 25 de miliarde de euro, aproape un sfert din totalul deţinerilor.

Portofoliul de obligaţiuni ale statului italian a fost redus cu 8,2 miliarde de euro, la 12,6 miliarde de euro, în numai patru luni.

Vânzările nu se rezumă la obligaţiunile statelor considerate vulnerabile la criză.

Banca franceză a vândut obligaţiuni suverane spaniole de 2,2 miliarde de euro, păstrând titluri de 500.000 milioane euro, şi a redus deţinerile de obligaţiuni franceze cu 1 miliard de euro, la 13,8 miliarde de euro.

Portofoliul de obligaţiuni ale Germaniei a scăzut cu 1,4 miliarde de euro, la 2,5 miliarde de euro.

ING aplică o strategie similară şi a anunţat ieri că a micşorat în decurs de patru luni deţinerile de obligaţiuni suverane ale Greciei, Italiei, Irlandei, Portugaliei şi Spaniei cu 5,4 miliarde de euro.

IFI, care reprezintă peste 450 de companii financiare, dintre care jumătate din Europa, a afirmat într-o scrisoare adresată miercuri liderilor G20 reuniţi la Cannes că vânzările de obligaţiuni suverane sunt rezultatul impactul noilor reguli mai stricte privind nivelul capitalului şi al lichidităţilor.

Printre cumpărătorii de obligaţiuni suverane ar putea fi şi fondurile de hedging, deşi Banca Centrală Europeană (BCE) este aşteptată să fie cel mai mare jucător pe piaţa secundară.

BNP Paribas a precizat că vânzările sale de obligaţiuni italiene au avut loc pe piaţă şi nu către BCE.

Fondurile de hedging sunt în mod sigur implicate în tranzacţiile cu obligaţiuni elene, în special în cazul celor cu maturitate scurtă, potrivit unei persoane implicate în operaţiuni cu titluri problemă.

Banca britanică Barclays a anunţat săptămâna trecută că în trimestrul al treilea şi-a redus expunerea la obligaţiuni ale Spaniei, Italiei, Portugaliei, Irlandei şi Greciei cu 31%, la 8 miliarde de euro, cea mai mare parte prin vânzarea acestora.

Expunerea reziduală a BNP la obligaţiunile suverane elene este în prezent de 1,6 miliarde de euro. Potrivit băncii, acordul prin care investitorii din sectorul privat trebuie să îşi asume o pierdere de 50% din valoarea nominală a obligaţiunilor elene deţinute "este umbrit încă de incertitudini".

ING a înregistrat un impact de 467 de milioane de euro după revizuirea deţinerilor de obligaţiuni ale Greciei la valoarea lor de piaţă, care implică în prezent o pierdere de 63%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb