Băncile îşi reduc investiţiile de pe piaţa asiatică

VLAD F. DUMEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 ianuarie 2012

Băncile îşi reduc investiţiile de pe piaţa asiatică

Marile bănci europene şi cele de pe Wall Street îşi vor tăia bugetele pentru zona Asiei, deoarece perspectivele pieţei emergente sunt umbrite de nevoia urgentă de control al costurilor, relatează Reuters.

Reducerile luate în vizor privesc atât decontarea călătoriilor aeriene şi cu taxiul, cât şi petrecerile de sfârşit de an, dar şi operaţiunile unor divizii şi noile clădiri de birouri din regiune.

Era în care sediile din New York sau Londra sprijineau investiţiile în în expansiunea băncilor în Asia face loc uneia a austerităţii, o schimbare pe care industia o acceptă ca fiind pe termen lung, în special având în vedere scăderea veniturilor din Asia, anul trecut, comparativ cu restul lumii.

Reducerile ating mai mult decât disponibilizările standard, tăind adânc în interiorul băncilor, unde întregi echipe de producţie sunt închise, întregi birouri sunt supuse analizei, iar criteriile pentru bugetele pentru călătorie şi divertisment sunt reduse drastic.

Angajarea este aproape inexistentă. Şefii de divizii nu mai urmăresc orice afacere, fiind în schimb mult mai selectivi.

"Epoca extinderii şi angajării oamenilor en gros a luat sfârşit", a afirmat Enid Yip, director executiv pentru Asia în cadrul băncii private elveţiene "Sarasin", adăugând: "Oamenii vor trebui să se uite foarte atent la propria lor contribuţie la profit şi pierdere".

În Asia, veniturile estimate au scăzut cu 43% în perioada octombrie-decembrie 2011, aceasta fiind regiunea cu cea mai mare scădere, însă nu la distanţă foarte mare de celelate zone. Deşi Asia (exclusiv Japonia) reprezintă doar 15% din inves-tiţiile băncilor la nivel global, orice scădere consistentă nu face decât să dăuneze cazului asiatic.

Un şef al unei bănci americane de investiţii cu prezenţă în Asia a afirmat: "Anul trecut, o afacere de 1 miliard de dolari producea venituri de 300 de milioane de dolari, dacă producea ceva. Un venit de 10 milioane de dolari devenea brusc 1 milion de dolari. Trebuie să fim mai selectivi în alocarea resurselor".

"Bank of America-Merrill Lynch" reduce cu o cincime managerii de pe segmentul de investiţii bancare din Asia, trimestrul acesta, şi "împrăştie" analişti şi asociaţi din echipe, potrivit unor surse citate de Reuters.

Banca elveţiană "Credit Suisse" îşi închide operaţiunile din domeniul produselor cu venit fix din Taiwan, în timp ce "Macquarie" Australia şi-a închis divizia de derivate din Hong Kong, în toamna lui 2011.

De asemenea, banca spaniolă BBVA, care s-a extins foarte repede până la mijlocul anului trecut, şi-a redus cu o treime personalul din Asia, iar "Morgan Stanley" din SUA a tăiat locurile de muncă de pe segmentul produselor financiare cu venituri fixe din Singapore şi Hong Kong, conform surselor Reuters.

De menţionat că ieşirea abruptă a directorului Jesse Bhattal din grupul japonez de brokeraj "Nomura Holdings", anunţată săptămâna aceasta, subliniază restrângerea activităţii băncilor străine din Asia. Bhattal a condus "Lehman Brothers" şi "Nomura" într-o perioadă de expansiune fulminantă, însă părăseşte acum scena odată cu încheierea perioadei de creştere.

Confruntate cu slăbirea pieţelor şi înăsprirea reglementărilor, băncile globale şi-au schiţat planuri de reducere a personalului cu peste 125.000 de persoane anul acesta, potrivit unei analize Reuters. Până nu demult, Asia rămăsese în principal neatinsă de disponibilizările masive.

La nivel global, băncile sunt aşteptate să raporteze creşterea profiturilor cu 14% anul acesta, potrivit datelor Thomson Reuters Starmine. Băncile asiatice sunt aşteptate să anunţe venituri mai slabe, respectiv o creştere de numai 8,5%.

În timp ce unele bănci de investiţii cu operaţiuni comerciale majore au creşteri de profit în Asia, cele mai multe îşi vor revizui operaţiunile, inclusiv diviziile de cercetare, vânzări, comerţ şi chiar birourile de ţări din India, Coreea de Sud şi Taiwan, printre altele, potrivit unor oficiali bancari din Asia, citaţi de Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb