Marile bănci din Europa au avertizat, recent, că mai bine de un sfert din plăţile online vor fi imposibil de realizat din luna septembrie din cauza lipsei pregătirilor pentru alinierea la noile norme UE privind combaterea fraudelor, anunţă publicaţia britanică Financial Times, menţionând că instituţiile creditoare solicită mai mult timp ca să se adapteze cerinţelor.
Într-o scrisoare văzută de Financial Times, organismele comerciale cu operaţiuni care au legătură cu sectorul bancar european s-au adresat recent Comisiei Europene şi celei mai importante autorităţi de reglementare bancară de pe continent (Autoritatea Bancară Europeană - EBA), solicitând un efort comun pentru gestionarea riscurilor create de noile norme.
Modificările planificate, care fac parte dintr-o directivă privind serviciile de plată din UE, prevăd ca majoritatea plăţilor online de peste 30 de euro să treacă printr-un nivel suplimentar de verificare, precum introducerea unui cod primit printr-un mesaj text.
Măsurile sunt concepute pentru reducerea fraudelor, dar băncile se tem că nu li s-a acordat suficient timp ca să se pregătească. Directorii executivi ai băncilor şi ai furnizorilor de servicii de plăţi spun că unele sisteme noi în materie nu au fost testate la scară largă, iar multe întreprinderi mai mici nu au avut încă acces la software-ul necesar.
"Ecosistemul are nevoie de un pic mai mult timp pentru implementare deplină şi, prin urmare, solicităm Comisiei şi EBA să ia măsuri", a declarat Wim Mijs, directorul executiv al Federaţiei Bancare din Europa.
O cercetare efectuată de specialişti din sectorul financiar britanic arată că, fără o schimbare semnificativă înainte de luna septembrie, între 25% şi 30% din tranzacţiile online cu carduri ar deveni imposibil de realizat. Cifrele au fost prezentate în scrisoarea trimisă autorităţilor săptămâna aceasta, care a fost, de asemenea, semnată de Grupul Băncilor de Economii din Europa şi Asociaţia Europeană a Băncilor Cooperatiste.
Conform semnatarilor scrisorii, noile reguli ar putea genera "pierderi masive comercianţilor". Aceştia au avertizat cu privire la "un risc serios de perturbare a comerţului electronic şi a mai multor sectoare de vânzare cu amănuntul, din 14 septembrie 2019".
"Suntem îngrijoraţi de potenţialele rezultate negative pe care le-ar putea genera, pe pieţe, aplicarea acestor reguli, întrucât, potrivit estimărilor, aproximativ 30% din tranzacţiile online cu carduri vor fi imposibile", conform semnatarilor scrisorii.
Responsabilitatea pentru implementarea normelor menţionate revine autorităţilor naţionale.