Băncile au început să majoreze dobânzile la credite şi depozite, ca urmare a normelor de creditare restrictive ale BNR şi crizei financiare existente la nivel internaţional, susţin analiştii economici.
Dobânzile la credite sunt cele mai afectate, motivele fiind majorarea dobânzilor la euro cu care băncile se refinanţează de pe piaţa interbancară sau de la băncile mamă, consideră Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România.
Domnia sa a adăugat că normele restrictive ale BNR impun un astfel de comportament, în care dobânzile la credite sunt primele afectate.
"Majorarea dobânzilor se va stopa când criza financiară se va calma puţin, iar situaţia se va menţine pentru cel puţin şase luni" a adăugat domnia sa.
Ionuţ Dumitru, economist şef al "Raiffeisen Bank", susţine că majorarea dobânzilor cu precădre la creditele imobiliare în valută se datorează poziţiei financiare a fiecăriei bănci, întrucât costurile de finanţare au crescut. Astfel, toate băncile vor majora dobânzile, însă marja de creştere depinde de poziţia financiară a fiecăreia. Domnia sa precizat că "Raiffesen Bank" nu va majora dobânda cu mai mult de 1,5 puncte procentuale per creştere.
În ultimele zile, "Piraeus Bank" a crescut marja fixă (dobânda se calculează în funcţie de nivelul indicilor financiari Robor, Euribor sau Libor CHF, la care banca adaugă o marjă fixă) la creditele imobiliare în lei şi în valută cu patru puncte procentuale, iar la creditele în lei, majorarea este de cinci puncte procentuale. Majorarea este valabilă exclusiv pentru clientii care contractează un credit nou.
"Garanti Bank" a majorat deasemenea dobânzile la creditele acordate persoanelor fizice noi. Pentru creditele imobiliare în euro, majorarea este de aproape două puncte procentuale, până la 9,72%, în timp ce pentru creditele în franci elveţieni, dobânda este de 6,6%, cu un punct procentual mai mare.
Dobânzile creditelor de nevoi personale şi a creditelor de consum în euro s-au majorat şi ele.
De asemenea, "MKB Romexterra Bank" a modificat dobânzile la produsele de economisire constituite de persoanele fizice în lei, euro sau dolari. Pentru creditele imobiliare majorarea este de aproape 1,5 puncte procentuale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de raul în data de 10.10.2008, 18:24)
au crescut costurle de finantare? parca nu de mult sa anuntat o reducere a dobanzilor si in plus o crestere a dobanzilor nu cred ca si garanteaza o crestere a incasarilor