Băncile, nevoite să aleagă între tăierea salariilor şi concediere, în 2010

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 februarie 2010

Ruxandra Stoian, PWC: "Bonusurile angajaţilor din sectorul bancar au scăzut cu 55%, în 2009, spre deosebire de 31%, cu cât s-a depreciat componenta variabilă la nivelul întregii pieţe".

Ruxandra Stoian, PWC: "Bonusurile angajaţilor din sectorul bancar au scăzut cu 55%, în 2009, spre deosebire de 31%, cu cât s-a depreciat componenta variabilă la nivelul întregii pieţe".

Ruxandra Stoian, PWC: Băncile nu îşi mai permit o strategie de supravieţuire anul acesta

Sectorul bancar a pierdut, în 2009, statutul de vedetă a creşterilor salariale, doar 60% dintre bănci înregistrând majorarea bonificaţiilor anul trecut, spre deosebire de 85% din companiile din sectorul farma, se arată într-un studiu al PricewaterhouseCoopers România (PWC). În afară de domeniul farmaceutic, sectoarele de IT şi Telecom au consemnat, anul trecut, cele mai mari creşteri salariale.

Ruxandra Stoian, liderul Grupului de Consultanţă în Resurse Umane al PWC susţine că unele bănci vor fi nevoite să opteze în 2010 între tăierea salariilor şi concedierea unor angajaţi, astfel încât să poată rezista actualelor condiţii economice.

"Anul 2009 a fost un an de conservare al sistemului bancar autohton, cea mai mare parte din bănci păstrând stimulentele fixe pentru angajaţi, precum al treisprezecelea şi al paisprezecelea salariu, tichetele de masă şi asigurările de sănătate. Băncile au încercat să supravieţuiască, însă nu îşi vor mai permite această strategie pentru al doilea an la rând. Trebuie să se întâmple ceva, fie în ceea ce priveşte numărul angajaţilor, fie pe segmentul salariilor. Sau vine boom-ul economic şi nu mai este nevoie ca băncile să mai ia vreo măsură în acest sens".

Ruxandra Stoian consideră că, anul acesta, fiecare bancă va opta pentru una din cele două variante, în funcţie de politica de resurse umane adoptată în 2009: "Există bănci unde creşterile salariale au fost de 5,3% faţă de 2008, dar şi bănci unde creşterile au fost mai mici. Ce va face fiecare bancă în 2010 în planul politicii de resurse umane depinde foarte mult de ce decizii a luat anul trecut".

Dintre componentele pachetului salarial pe care îl primeşte un angajat din sistemul bancar, cea variabilă a înregistrat cea mai mare depreciere anul trecut. Astfel, bonusurile angajaţilor, au scăzut cu 55%, spre deosebire de 31%, cu cât s-a depreciat componenta variabilă la nivelul întregii pieţe, se mai arată în studiul PWC. În cazul a 35% dintre bănci, scăderea bonusurilor a fost mai mare de 15%.

Pentru 2010, este estimată o creştere a salariilor în domeniul bancar de 5,5%, băncile fiind singurul sector care va acorda creşteri salariale mai mari faţă de 2009, când s-a înregistrat o majorare a bonificaţiilor cu 5,3%, a mai spus, ieri, reprezentantul PWC, explicând că acesta este rezultatul unei creşteri anterioare în 2009, sub media pieţei generale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb