Băncile noastre nu au nevoie de colac de salvare Tabloul principalelor bănci din sistem (partea a II-a)

ANA SĂBIESCU, ANDREEA ARĂBOAEI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 aprilie 2009

În ediţia de ieri, ziarul BURSA a prezentat principalele 14 bănci din sistemul bancar românesc, menţionând cele mai importante evenimente ce au marcat activitatea acestora sau a băncilor-mamă în ultima perioadă.

Astăzi, prezentăm evoluţia a încă 14 instituţii de credit de pe piaţa românească. Nu pierdeţi partea a III-a a tabloului sistemului bancar autohton.

Sistemul bancar românesc a cunoscut o dezvoltare amplă în perioada de după 1990, ajungând să fie format, în prezent, din circa 40 de instituţii de credit cu capital autohton sau străin.

LIBRA BANK - Zvonurile de preluare nu s-au confirmat

Libra Bank, cunoscută şi sub denumirea de Banca Profesiilor Liberale, a fost înfiinţată la sfârşitul anului 1996, iar din mai 2003 a devenit membră a grupului american de investiţii New Century Holdings (NCH). Clienţii ţintă ai băncii sunt specialiştii profesiilor liberale, Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi persoanele fizice.

În luna iunie a anului trecut au apărut zvonuri legate de preluarea Libra Bank de către banca spaniolă "La Caixa", dar acestea nu au avut niciun fel de acoperire. În realitate nu a existat nicio discuţie între fondul american de investiţii NCH şi societatea bancară spaniolă "La Caixa".

După trei ani consecutivi de pierderi, din cauza cheltuielilor cu provizioanele şi extinderea reţelei de unităţi a băncii, Libra Bank a trecut pe profit în 2007 datorită evoluţiei pozitive pe partea de soluţii financiare pentru membrii profesiilor liberale.

BANK LEUMI - Grupul are 50 de milioane de dolari expunere pe banca americană "Washington Mutual"

Bank Leumi România, subsidiara grupului israelian Leumi, a funcţionat până în 2006 sub denumirea de Eurom Bank. Subsidiara Leumi din ţara noastră şi-a deschis, în august 2008, şi o sucursală la Sofia, sucursală a cărei activitate se axează doar pe companiile mari.

Totuşi, grupul din Israel a anunţat, anul trecut, o expunere de aproximativ 50 de milioane de dolari pe banca americană de economii "Washington Mutual" ("WaMu"), intrată în faliment în septembrie 2008.

RIB - în România din 1998

Romanian International Bank activează în România din 1998, iar din mai 2002 banca a fost preluată de către Daniel Kendrick Roberts prin achiziţionarea a 99,98% din totalul acţiunilor. Daniel K. Roberts deţine, din 1996, un procent de 93% din acţiunile băncii americane Merchants Bank of California şi o societate de intermedieri financiare cu 26 de sucursale în Statele Unite ale Americii.

În 2003 banca a alocat peste două milioane de dolari în modernizarea echipamentelor şi extinderea reţelei de sucursale a băncii.

BANCA COMERCIALA CARPATICA - 2008, an dificil

Banca Comerciala Carpatica a fost înfiinţată la Sibiu, în iulie 1999, fiind una dintre puţinele bănci cu capital majoritar autohton, deţinută, în proporţie de 36%, de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Anul trecut au apărut numeroase zvonuri conform cărora Banca Comercială Carpatica urma să fie preluată de către Commerzbank, însă informaţii oficiale despre posibile discuţii nu au existat. Mai mult, acţionarii băncii au negat, în repetate rânduri, zvonurile legate de vânzare.

În contextul crizei financiare şi a încetinirii activităţii de creditare, anul trecut s-a dovedit a fi dificil pentru Banca Comercială Carpatica, banca obţinând un profit net de 688.563 lei, în scădere cu 91% faţă de cel din 2007.

GARANTI BANK - Clientelă formată din companii

GarantiBank este sucursala din România a GarantiBank International N.V., cu sediul la Amsterdam. În România, GarantiBank şi-a început activitatea în 1998 şi s-a axat în principal pe deservirea unei clientele formate din companii româneşti şi internaţionale.

Banca turcească Garanti Bank a afişat un profit net de 2,422 miliarde lire turceşti (2 miliarde dolari) pentru anul trecut, în creştere cu 107,6% faţă de anul precedent, ca urmare a avansului puternic al creditelor acordate şi a unor vânzări de active.

BANK OF CYPRUS - Speră la profit în România

Banca Ciprului (Bank of Cyprus) a primit în decembrie 2006, din partea Băncii Naţionale a României, licenţa de operare pe piaţa din ţara noastră şi a început activitatea în vara anului 2007.

În 2007, grupul bancar din Cipru a fost acuzat de procurorii din Statele Unite ale Americii de spălare de bani, iar Bank of Cyprus a precizat, la acel moment, că găseşte acuzaţiile nefondate şi că a acţionat mereu potrivit legii.

Anul trecut, grupul a anunţat un profit după plata taxelor de 506 milioane euro, faţă de 485 milioane euro în 2007, iar profitul aferent afacerilor din ţara noastră s-a ridicat la trei milioane de euro. Subsidiara din România speră să obţină, şi în 2009, un profit similar celui de anul trecut.

MILLENIUM BANK - posibile noi majorări de capital

Millennium Bank România, subsidiara celui mai mare grup financiar privat din Portugalia, Millennium bcp, şi-a început activitatea în ţara noastră în anul 2007, prin intermediul a 39 de sucursale în Bucureşti şi în oraşele mari din ţară.

Investiţia iniţială pentru România a fost de 40 milioane euro, banca estimând ca până la sfârşitul anului 2011, valoarea investitiei va creşte până la 300 de milioane euro.

În luna februarie a acestui an, banca şi-a majorat capitalul cu 285,42 milioane lei, infuzia fiind realizată de acţionarul majoritar. În urma majorării, capitalul social a crescut cu 62,6%, până la 370,46 milioane lei. Banca a anunţat că există posibilitatea de a realiza noi majorări de capital în acest an.

PROCREDIT BANK - dispune de 37 milioane de euro pentru creditarea clienţilor

Subsidiara ProCredit Bank activează pe piaţa locală din 2002 şi reprezintă rezultatul unui parteneriat între instituţii financiare de renume internaţional, cum ar fi: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, IFC - Membră a Grupului Bancii Mondiale, Commerzbank, KfW, ProCredit Holding (companie germană de investiţii) şi IPC.

În luna octombrie 2008, banca a luat un credit de 37 milioane de euro de la un consorţiu de bănci comerciale internaţionale condus de BERD, pentru finanţarea IMM-urilor şi a producătorilor agricoli. Împrumutul are o maturitate maximă de patru ani, este acordat în două tranşe şi va fi utilizat pentru dezvoltarea operaţiunilor de creditare pentru clienţii băncii.

CREDIT EUROPE BANK - restructurează personalul

Credit Europe Bank este deţinută, în proporţie de aproximativ 94%, de grupul olandez Credit Europe N.V.

Recent au apărut ştiri conform cărora banca a început o nouă procedură de restructurare, prin care îşi forţează angajaţii să-şi semneze demisiile, pentru a evita plata salariilor compensatorii.

Credit Europe desfăşoară un program de reorganizare a activităţii prin realizarea unei rocade între angajaţii din centrală şi cei din sucursale. Scopul acestui demers este, potrivit conducerii băncii, eficientizarea activităţii, măsura neavând legătură cu criza economică.

De asemenea, Credit Europe Bank a semnat o convenţie tripartită cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) în vederea acordării de credite fermierilor.

MKB ROMEXTERRA BANK - închide 14 unităţi şi disponibilizează 150 de angajaţi

Pachetul de control al MKB Romexterra Bank este deţinut de banca maghiară MKB, parte a grupului german Bayern LB. Grupul este controlat de stat, iar acesta a apelat la schema de ajutor financiar oferită de guvernul german, după ce a înregistrat pierderi din cauza expunerilor pe produse investiţionale toxice.

Banca din ţara noastră a anunţat că va renunţa, în acest an, la 150 de angajaţi din totalul de peste o mie, ca urmare a închiderii a 14 unităţi. Pe de alta parte, reprezentanţii MKB Romexterra se aşteaptă la o deteriorare, în continuare, a portofoliilor de credite, în condiţiile în care problemele din economia reală devin mai puternice.

Banca a încheiat anul 2008 pe pierdere, din cauza implementării unui program de restructurare a modelelor de business, început la jumătatea anului trecut, şi a majorării provizioanelor.

CITIBANK ROMÂNIA - îşi restrânge activitatea

În septembrie 2008, Citibank România se transforma din subsidiară a Citibank SUA în sucursală a Citibank Europe, trecând de sub supravegherea BNR sub cea a bancii centrale irlandeze. Potrivit proiectului de fuziune, Citibank România a fost evaluată, în decembrie 2008, la 276 milioane euro.

Din cauza problemele financiare cu care s-a confruntat grupul, la începutul acestui an, Citibank Româ­nia a anunţat că va închide 30 din cele 39 de centre CitiFinancial şi opt centre de vânzare CitiFinancial. De asemenea, procesul de reorganizare a reţelei va presupune şi concedierea a 80 - 90 de angajaţi.

Grupul american Citi primit, în noiembrie 2008, de la guvernul federal, o infuzie directă de capital de 27 miliarde de dolari, după ce mai primise, în prealabil, alte 25 miliarde de dolari prin programul de salvare a sistemului financiar.

Citigroup, cândva cea mai mare bancă a lumii, a prezentat, după rezultatele financiare dezastruoase, un program amplu de restructurare prin care se împarte în două unităţi operaţionale, după principiul "bancă bună / bancă rea".

EXIMBANK - capitalizată cu 90 milioane de lei

EximBank (Banca de Export - Import a României) este deţinută de statul român, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, în proporţie de 95,374% din capital, restul acţiunilor fiind în posesia celor cinci societăţi de investiţii financiare: SIF Banat-Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia.

EximBank a obţinut, în 2008, un profit brut de 98 milioane lei (26,6 milioane euro), în cretere cu 164% fata de 2007, iar guvernul a aprobat capitalizarea bancii, din profitul de anul trecut, cu 70 de milioane de lei.

După nenumărate zvonuri, în luna februarie a acestui an, Ionuţ Costea, fostul preşedinte al Emporiki Bank România, a înlocuit-o pe Carmen Radu la conducerea Eximbank.

INTESA SANPAOLO BANK - continuă să acorde bonusuri, în ciuda crizei financiare

Intesa SanPaolo Bank a apărut pe piaţa din ţara noastră în 1996, la Arad, ca o instituţie financiară specializată în produse şi servicii pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Banca a înregistrat, anul trecut, un profit operaţional net de 35 milioane de lei, cu 34% mai ridicat decât cel obţinut la finele lui 2007, iar portofoliul de credite a urcat cu 63%, până la 1.832 milioane de lei.

Totuşi, grupul Intesa Sanpaolo, a doua bancă din Italia, ar putea primi până la 4 miliarde de euro ajutor de stat, prin vânzarea de obligaţiuni către guvern, pe fondul crizei financiare internaţionale.

În contextul în care Intesa are nevoie de ajutor, directorul executiv al grupului a primit, anul trecut, bonusuri în valoare de 750.000 de euro, în plus faţă de salariul său anual de 1,5 milioane de euro.

De asemenea, sucursala din ţara noastră a oferit, la începutul acestui an, o dobândă fixă de la 17% la certificatele de depozit în lei constituite de persoanele fizice pe o perioadă de trei luni, aceasta fiind cea mai mare dobândă de pe piaţă pentru un asemenea produs de economisire.

ATE BANK - Nu mai măreşte salariile, dar extinde reţeaua

ATEbank România estimează, în planul de afaceri pentru 2009, o creştere a profitului brut cu 190,77%, până la 12 milioane de lei şi intenţionează să externalizeze către banca-mamă din Grecia credite în valoare de 20 milioane de euro, adică aproximativ 86 milioane de lei.

Banca grecească Agricultural Bank of Greece controlează 74,12% din capitalul băncii din România, 15% din acţiuni sunt deţinute de IFC, iar restul de Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti UCECOM (7,36%) şi alţi participanţi minoritari.

De asemenea, banca din ţara noastră are în vedere punerea în funcţiune, în 2009, a şapte noi unităţi pentru care investiţiile au fost începute încă de anul trecut, dar nu intenţionează să mai des­chidă alte unităţi operative, în condiţiile crizei economice şi financiare actuale. La finalul lui 2008 banca avea o reţea de 25 de unităţi funcţionale.

Salariile angajaţilor ATEbank vor stagna în 2009, însă cheltuielile cu salariile vor creşte ca urmare a angajărilor de personal în noile unităţi pe care banca le va deschide.

(Va urma!)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb