Băncile olandeze minimalizează riscurile creditelor ipotecare

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iunie 2014

Băncile olandeze minimalizează riscurile creditelor ipotecare

Băncile olandeze încearcă să asigure Banca Centrală Europeană (BCE), viitorul lor supraveghetor, că împrumuturile ipotecare, care reprezintă aproximativ o treime din bilanţurilor lor, sunt mai puţin riscante decât par în bilanţurile contabile, potrivit Bloomberg.

Asociaţia bancară olandeză (NVB) va lua în discuţie, zilele acestea, cu instituţiie financiare europene, inclusiv cu BCE, problema creditelor ipotecare. BCE va analiza aceste împrumuturi ale băncilor olandeze ca parte a programului de verificare a calităţii activelor pe care îl derulează înainte să-şi asume rolul de supraveghetor unic al băncilor din zona euro, în luna noiembrie.

"Ar fi o ruşine dacă analiza se va baza pe informaţii greşite privind riscurile, deoarece problema ponderii riscului va fi rezolvată", a afirmat Edward Feitsma, directorul de supraveghere al NVB. Acesta a menţionat:

"Supravegherea de la BCE va fi determinată mai mult de datele din bilanţuri decât în prezent, ceea ce este un lucru bun în sine. Atunci când se va uita la fapte şi la cifre, BCE va vedea ceva între ponderea împrumuturilor şi consecinţe. Cu siguranţă, există variabile necunoscute în ecuaţie".

Un calcul greşit al BCE ar putea fi costisitor pentru bănci şi ar afecta creditarea ipotecară deoarece ponderea riscului determină nivelul capitalului pe care instituţiile de creditare olandeze trebuie să-l pună deoparte pentru anumite împrumuturi.

NVB susţine că în Olanda se înregistrează un paradox: unul din cele mai ridicate niveluri ale datoriilor ipotecare şi una din cele mai scăzute rate ale intrării în incapacitate de plată şi pierderi de pe urma creditelor ipotecare. Conform NVB, situaţia se datorează, parţial, "comportamentului bun în privinţa plăţilor". Totodată, NVB arată că situaţia este influenţată de normele fiscale, protecţia creditorului, de garanţiile guvernamentale şi securitatea socială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb