Băncile prevăd scăderea cererii de credite din partea firmelor în trimestrul al patrulea

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 noiembrie 2010

Băncile prevăd scăderea cererii de credite din partea firmelor în trimestrul al patrulea

Băncile estimează că cererea firmelor pentru împrumuturi va scădea în ultimul trimestru, deşi este posibil ca etapa de înăsprire a standardelor de creditare să se fi încheiat, dar sunt mai optimiste privind segmentul populaţiei, unde se aşteaptă la o uşoară revenire a solicitărilor, potrivit BNR. "Standardele de creditare nu au mai cunoscut modificări în trimestrul al treilea (pe segmentul companiilor nefinanciare - n.r.). Este posibil ca etapa de înăsprire a standardelor de creditare să se fi încheiat, băncile considerând că nivelul actual conferă un grad de prudenţă adecvat profilului debitorilor şi tipologiei creditelor", se arată în sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei realizat de BNR.

Etapa de înăsprire a standardelor de creditare pentru companii a debutat la începutul anului 2008 şi a marcat o reorientare la nivelul obiectivelor băncilor, dinspre ţinte preponderent cantitative (creşterea cotei de piaţă sau maximizarea profiturilor pe termen scurt) către abordări aliniate procesului de reducere a intermedierii financiare la nivel global, care acomodează într-o măsură mai însemnată analizele calitative şi de risc asociate creditării.

"Perspectivele pe partea ofertei de finanţare a companiilor rămân momentan incerte, nemanifestându-se o tendinţă de reluare a creditării, cel puţin pe termen scurt", se mai spune în sondajul BNR, citat de Mediafax.

Companiile au manifestat, per total, o cerere pentru credite mai scăzută în trimestrul al treilea, deşi solicitările de împrumuturi pe termen scurt au cunoscut un uşor avans.

"Riscurile asociate companiilor sunt, conform aprecierii băncilor, în creştere în toate sectoarele de activitate, mai puţin sectorul energetic. Cele mai riscante sectoare sunt construcţiile şi tranzacţiile imobiliare", potrivit sondajului.

În ceea ce priveşte termenii creditării companiilor, se poate observa că întărirea cerinţelor de colateral şi creşterea primei solicitate pentru creditele mai riscante au fost contrabalansate de reducerea spread-ului ratei medii de dobândă a creditului faţă de ROBOR la o lună şi a comisioanelor.

Pe partea populaţiei, standardele de creditare au evoluat diferit în trimestrul al treilea, în funcţie de tipul împrumuturilor. Astfel, standardele la creditele pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri au cunoscut în trimes-trul al treilea o tendinţă de relaxare pentru prima dată în ultimii doi ani, în timp ce pentru împrumuturile de consum nu s-au înregistrat modificări.

"Principalul factor care a contribuit la relaxarea standardelor de creditare (pe segmentul ipotecar - n.r.) în trimestrul al treilea a fost creşterea concurenţei din sectorul bancar", se mai arată în sondajul băncii centrale.

Aşteptările pe termen scurt ale băncilor vizează o nouă etapă de înăs-prire a standardelor de creditare pentru creditele de consum. Pe de altă parte, ciclul înăspririlor standardelor de creditare pare a se fi încheiat pentru creditele imobiliare, băncile anticipând chiar o relaxare importantă în ultimul trimestru al acestui an.

"Cererea de credite s-a menţinut în teritoriul negativ atât pentru creditele de consum, cât şi pentru cele imobiliare. Corecţia cea mai pronunţată s-a înregistrat pentru creditele de consum. Aşteptările băncilor sunt pozitive, indicând o uşoară revenire a cererii în trimestrul patru", se mai spune în sondaj.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie şi are la bază un chestionar transmis primelor zece bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din creditare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb