Profitul "Credit Agricole" SA, al treilea grup bancar major francez, şi-a redus cu 98% profitul net în trimestrul al doilea din anul curent, ca urmare a deprecierii la zero a investiţiei sale în "Banco Espirito Santo" din Portugalia.
Câştigul net a ajuns la 17 milioane de euro (23 de milioane de dolari), de la 696 milioane de euro în trimestrul al doilea din 2013. Dacă nu sunt luate în calcul costurile de 708 milioane de euro legate de deprecierea deţinerii de 14,6% din "Banco Espirito Santo" (BES), dar şi alte elemente speciale, profitul băncii a însumat un miliard de euro.
Banca franceză a contabilizat, în trimestrul al doilea, 502 milioane de euro - sumă ce reflectă partea sa de pierderi consemnate de deţinerea la "Banco Espirito Santo", respectiv 206 milioane de euro, deprecierea din reducerea la zero a valorii investiţiei în această entitate.
"Putem regreta doar că am fost induşi în eroare de familia cu care Credit Agricole încerca să realizeze un parteneriat real pentru crearea celui mai mare grup bancar privat din Portugalia", a afirmat directorul executiv al băncii franceze, Jean-Paul Chifflet. Domnia sa a adăugat: "Credit Agricole, care a avut cinci reprezentanţi în board-ul "Banco Espirito Santo", acuză practicile nepotrivite ale băncii, care nu ne-au fost cunoscute".
Amintim că Banca Centrală a Portugaliei a preluat controlul la "Banco Espirito Santo" printr-un bailout de 4,9 miliarde de euro. În urma acestei măsuri, anunţate zilele trecute, activele băncii vor fi împărţite în două - creditele neperformante sunt transferate într-o bancă de rebuturi ("banca rea"), iar cele viabile - într-o nouă entitate ("banca bună"), "Novo Banco". Acţionarii "Espirito Santo" şi deţinătorii de bonduri junior vor rămâne cu "activele problemă", inclusiv cu creditele către alte companii din "Espirito Santo Group".
Cele 4,9 miliarde de euro, care provin din pachetul de asistenţă financiară acordat Portugaliei în aprilie 2011, vor ajunge la "Novo Banco".
BES a raportat pierderi nete de 3,58 miliarde de euro pentru primul semestru din 2014, rezultatul negativ eliminând cele 2,1 miliarde de euro din capitalul tampon al instituţiei. Drept urmare, banca era nevoită să-şi majoreze capitalul.
"Credit Agricole" poartă negocieri cu autorităţile SUA după ce, în cadrul unor verificări interne, au fost descoperite tranzacţii cu ţări supuse sancţiunilor americane. Jean-Paul Chifflet nu a dezvăluit câţi bani a pus deoparte banca pentru investigaţiile din SUA.
•
Profitul diviziei de corporate şi investment banking din cadrul "Credit Agricole" a crescut la 261 milioane de euro în trimestrul al doilea din 2014, de la 251 milioane de euro în perioada similară din 2013.