Bani elveţieni pentru creditarea IMM-urilor

Alexandra Oancă
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 ianuarie 2014

Bani elveţieni pentru creditarea IMM-urilor

CEC Bank va acorda IMM-urilor credite în lei pentru investiţii, cu o marjă de un punct procentual peste ROBOR la şase luni, pe baza unui grant de 20 milioane de franci elveţieni oferit de Elveţia.

Produsele de creditare ale băncii sunt deja în proporţie de 42% adresate întreprinderilor mici şi mijlocii, urmate de sectorul agricol şi administraţiile publice, potrivit preşedintelui CEC, Radu Gheţea.

În cadrul acestui proiect, la suma virată de statul elveţian prin "Programul Româno-Elveţian pentru IMM-uri", CEC va contribui cu echivalentul a 8,5 milioane de franci elveţieni, astfel că suma totală disponibilă se va ridica la echivalentul a 28,5 milioane franci elveţieni.

Fiecare IMM va putea să acceseze un credit de cel mult 100.000 de franci elveţieni (366.330 lei), din care 70% sunt transferaţi de la buget şi ulterior rambursaţi din grantul elveţian.

Beneficiarii pot accesa şi o garanţie emisă de Fondul Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), care să acopere 80% din valoarea împrumutului, iar 20% va fi acoperit de împrumutat. Perioada de implementare a proiectului este de cinci ani de la data semnării acordului.

Potrivit declaraţiilor lui Radu Graţian Gheţea, CEC Bank va acorda astfel de credite începând cu a doua jumătate a săptămânii viitoare, până atunci normele de aplicare urmând să primească avizul BNR, iar directorii din teritoriu să fie informaţi asupra produsului.

Pot aplica pentru un astfel de credit IMM-urile care au cel puţin 1 an experienţă în producţie, servicii medicale, turism, comercializarea sistemelor/echipamentelor specifice economisirii de energie şi a celor care utilizează resurse de energie regenerabilă pentru eficientizarea propriei activităţi. Dacă proiectele de investiţii depăşesc suma maximă ce poate fi împrumutată, firmele trebuie să acopere diferenţa din surse proprii, prevede acordul.

Creditul nu se adresează însă firmelor care produc băuturi, tutun, produse rafinate din petrol sau metale de bază. De asemenea, nu pot aplica firmele cu restanţe la bugetul de stat, aflate în insolvenţă sau în faliment.

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, al cărei departament se va ocupa de implementarea proiectului, a declarat că principalele avantaje ale unei astfel de creditări sunt rata redusă a dobânzii, accesibilitatea prin reţeaua teritorială extinsă a CEC Bank, şi lipsa riscului valutar, împrumutul fiind în lei. Totodată, banii elveţieni vor aduce mai multă lichiditate în piaţă, potrivit domniei sale. Creditarea este de tip revolving, până la epuizarea sumei totale alocate, a mai precizat Maria Grapini.

Acesta reprezintă al doilea acord de proiect semnat în cadrul "Programului de Cooperare Elveţiano-Român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse", pentru care Ministerul Finanţelor Publice are rol de Unitate Naţională de Coordonare. În cadrul acestui program, statul elveţian contribui cu 150 de milioane de euro, din care 60 de milioane de euro vor fi utilizaţi prin CEC Bank, a precizat Excelenţa Sa Jean - Hubert Lebet, ambasadorul Elveţiei în ţara noastră. Restul banilor merge spre finanţarea societăţii civile, infrastructurii, sănătăţii şi proiectelor energetice, a explicat diplomatul.

Ambasadorul Elveţiei: "Nu înţeleg de ce potenţialul României este atât de puţin cunoscut în străinătate"

Ţara noastră are un potenţial economic foarte mare, însă acesta este foarte puţin cunoscut în străinătate, potrivit Excelenţei Sale Jean - Hubert Lebet, ambasadorul Elveţiei în România. Domnia sa a precizat că în ţara noastră numărul IMM-urilor ar putea fi dublat. "Succesul economiei elveţiene este datorat mai ales activităţii IMM-urilor şi mai puţin marilor companii. Cred că România trebuie să urmeze acest exemplu", a spus Excelenţa Sa. În ţara noastră, companiile elveţiene investesc mai ales în industrie şi agricultură, a adăugat Jean - Hubert Lebet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb