Bani europeni pentru metroul către Otopeni

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 14 februarie 2019

Bani europeni pentru metroul către Otopeni

Viitoarea magistrală de metrou spre aeroportul Henri Coandă începe să prindă contur. Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a aprobat ieri, alocarea a peste 517 milioane de euro pentru proiectul major "Construcţia liniei de metro 6 (1 Mai-Tokyo)", ce a fost inclus de autorităţile române în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare.

Corina Creţu a declarat: "Locuitorii din capitala României vor ajunge mult mai repede în zona de nord a Bucureştiului, graţie unei investiţii de peste o jumătate de miliard de euro din Fondul de coeziune. Acest proiect finanţat prin politica de coeziune va îmbunătăţi în mod concret viaţa de zi cu zi a celor 1,8 milioane de locuitori ai Bucureştiului, care vor beneficia astfel de servicii de transport urban mai bune. Sper ca, până în 2023 - care este termenul prevăzut pentru implementarea proiectului pe care l-am aprobat astăzi (n.r.-ieri), autorităţile române să găsească soluţii pentru finalizarea magistralei M6, astfel încât să se poată circula pe noua linie de metrou de la 1 Mai până la Aeroportul Internaţional Otopeni".

Cofinanţarea europeană este destinată construcţiei unei secţiuni de 6 kilometri din linia de metrou, dintr-un total de peste 14 kilometri cât urmează să aibă la final magistrala de metrou M6 (Gara de Nord - Aeroport Henri Coandă Otopeni) din Bucureşti. Aceas-ta va asigura legătura cu linia de metrou M4 (Gara de Nord - Lac Străuleşti). Totodată, proiectul prevede construcţia a şase noi staţii de metrou subterane între zona 1 Mai şi complexul comercial Băneasa - acolo unde urmează să fie amplasată staţia Tokyo, precum şi achiziţionarea a douăsprezece garnituri de metrou, fiecare cu câte şase vagoane.

Lucrările pentru magistrala de metrou M6, secţiunea 1 Mai - Tokyo sunt programate să înceapă în a doua parte a acestui an.

Iniţial, lucrările pentru magistrala de metrou spre aeroportul Henri Coandă trebuiau demarate în urmă cu un an şi finalizate până în primăvara anului viitor pentru a facilita accesul suporterilor străini ce vor veni să asiste la meciurile care se vor disputa în grupa pe care ţara noastră o va găzdui în cadrul turneului final al Euro 2020.

Din cauza indeciziei guvernului Dăncilă, a lipsei întocmirii de către specialiştii din Ministerul Transporturilor a unui proiect ce urma să fie depus la Comisia Europeană, precum şi a criticilor nefondate aduse la adresa comisarului european pentru politică regională, Corina Creţu, de către foştii săi colegi din PSD, finanţarea şi demararea programului privind magistrala 6 de metrou se află în întârziere şi nu va fi dată în folosinţă pentru Euro 2020.

De aceea, Guvernul a decis ca, pentru afluirea suporterilor la meciurile ce vor avea loc anul viitor pe Arena Naţională, să construiască linia de cale ferată Gara de Nord - Aeroportul Henri Coandă, prin realizarea unui racord între Terminalul 1 de la aeroport şi linia de cale ferată Gara de Nord-Otopeni, fapt ce presupune şi un viaduct feroviar peste DN 1. Procedura pentru achiziţia publică a acestei lucrări a demarat în urmă cu două zile, iar valoarea totală estimată a contractului este de 420.113.085 lei. Durata contractului de realizare a racordului de cale ferată către aeroport este de 14 luni, din care 2 luni pentru proiectare şi 12 luni pentru execuţie, la care se adaugă 60 de luni perioadă de garanţie. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 25.03.2019, deschiderea acestora urmând să aibă loc în aceeaşi zi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb