Peste 8,2 miliarde de lei a alocat guvernul Dăncilă, în ultima lună, înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai, pentru măsuri sau facilităţi cu adresabilitate directă anumitor segmente de votanţi.
Cu toate sumele alocate, coaliţia de guvernare, PSD-ALDE a înregistrat un scor dezastruos la alegerile pentru Parlamentul European. PSD a "reuşit" să obţină cel mai ruşinos procent electoral din istoria partidului, 23,16% din voturile alegătorilor, în timp ce ALDE, cu 4,19%, nu a reuşit să trimită niciun candidat în Parlamentul European.
Informaţia, oferită de cursdeguvernare.ro, este reală, şi poate fi verificată pe site-ul guvernului la secţiunea acte normative adoptate.
Unele dintre măsuri ar fi trebuit luate demult, dar au fost lăsate pentru campania electorală, în timp ce altele sunt inaplicabile sau puteau fi amânate ori reprezintă, pur şi simplu, "pomeni electorale".
Majoritatea deciziilor au fost adoptate în ultima şedinţă de guvern organizată joia trecută, 23 mai, înainte cu trei zile de data alegerilor. În şedinţa respectivă, membrii cabinetului Dăncilă au aprobat Programul Rabla pentru electrocasnice - vouchere cu valori cuprinse între 200 şi 400 lei pentru schimbarea aparatelor electrocasnice. Bugetul pe 2019 al programului a fost de 40 de milioane de lei, iar întreaga sumă alocată s-a epuizat în mai puţin de 24 de ore, adică vineri, 24 mai, cu două zile înaintea alegerilor europarlamentare.
În aceeaşi şedinţă de guvern, a fost aprobat programul de dezvoltare al regiunii Nord-Est, pentru care a fost acordat un ajutor nerambursabil de 20.000 lei/beneficiar pentru izolarea termică şi energetică a locuinţelor, încălzire cu centrale termice, asigurarea de apă caldă menajeră prin sisteme solare, amenajarea de grupuri sanitare în interiorul locuinţei şi conectarea gos-podăriilor.
Un alt program pentru care săptămâ-na trecută Executivul a alocat fonduri este cel privind internaţionalizarea afacerilor. Firmele vor primi fonduri nerambursabile de la stat de până la 25.000 de lei fiecare pentru a se promova la târguri şi expoziţii în străinătate. Bugetul programului este de 2 miliarde lei.
Pentru a obţine bunăvoinţa vârstnicilor la alegerile de duminica trecută, guvernul Dăncilă a aprobat joi, 23 mai, programul "Ana Aslan - gROwth, rezidenţe pentru vârstnici". Prin acesta se acordă un ajutor nerambursabil de până la 500.000 de euro, pentru construcţia, reabilitarea şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de rezidenţe pentru persoanele vârstnice. Bugetul total al programului nu a fost comunicat
Tot în şedinţa de joi, 23 mai, membrii cabinetului Dăncilă au aprobat programul "O comună, o ambulanţă'", pentru care au înfiinţat o schemă de ajutor de până la 200.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Programul se aplică în perioada 2019 - 2020 şi va avea un buget total de 2,5 miliarde lei. În teorie, măsura este bună pentru că sistemul medicinei de urgenţă trebuie dezvoltat. Problema este că nu multe comune din România au capacitatea financiară să menţină în timp sistemul funcţional. O altă problemă este cea a personalului de specialitate, la momentul actual nici măcar medici de familie nu există în toate comunele din România.
Pentru a atrage simpatia alegătorilor, în cadrul aceleeaşi şedinţe de guvern, miniştrii au citit, în primă lectură, programul "O familie - o casă". Acesta este, conform declaraţiilor lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, o upgradare a programului "Prima casă", principalele noutăţi fiind cea a creşterii plafoanelor de creditare la 570.000 lei / beneficiar şi de garantare. Programul Prima casă are un buget aprobat în 2019 de 1,98 miliarde lei. Teoretic, programul "O familie - o casă" este un program nou şi dacă vor fi stabiliţi parametri la următoarea şedinţă de guvern, este posibil ca la rectificarea bugetară acestuia să îi fie alocate sumele prevăzute în plafonul iniţial.
Miniştrii au mai aprobat şi alocarea a 700 milioane de lei, din fondul de rezervă al Guvernului, pentru restituirea taxelor auto, pentru ca persoane care au depus cereri de restituire a taxei auto până la 31 august 2018 să poată beneficia de restituirea acesteia până la sfârşitul lunii mai.
Înainte cu o săptămână de şedinţa din 23 mai, Guvernul a aprobat amnistia fiscală "mică". Prin această măsură, statul renunţă să mai încaseze peste un miliard de lei ce reprezintă contribuţii neîncasate pentru sistemul public de asigurări sociale, stabilite prin decizii ale ANAF.
Acestea au fost măsurile cu care membrii cabinetului au încercat să obţină voturi la alegerile europarlamentare. Suntem curioşi ce vor mai scoate din pălărie sau câţi bani vor mai arunca din bugetul peticit al statului coaliţia de guvernare PSD-ALDE pentru a culege voturi la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an şi la alegerile locale şi parlamentare care vor avea loc în 2020.
1. A bate câmpii din..nimic!
(mesaj trimis de Marian Socol în data de 03.06.2019, 10:03)
Asa crede George Marinescu! E opinia lui, o respect dar opinia mea este că GM bate câmpii ...alaturi de toti cei ce nu stiu ce sa mai scorneasca acum, ca le-a intrat calul de bataie(Dragnea) la puscarie!