Bani pentru pensii. Combaterea unor concepţii eronate. Soluţii (I)

Florea Dumitrescu, Gheorghe Stroe, Cristian Apostol
Ziarul BURSA #Politică / 14 septembrie 2007

Pensionarii îşi vor banii cât mai sunt în viaţă

Textul care urmează a fost conceput drept "Scrisoare deschisă", adresată Parlamentului, Guvernului, Preşedenţiei, partidelor politice, sindicatelor şi ONG-urilor.

Scrisoarea tratează despre drepturile pensionarilor la pensii mai mari şi despre soluţiile pentru asigurarea creşterii pensiilor, subiectele fiind susţinute din perspectiva pensionarilor şi a intereselor lor, dar - îmi îngădui să observ - şi în stilul pensionarilor: "guvernul a săvârşit un act de mare curaj politic şi a dovedit o înaltă responsabilitate" [n.n. - cînd a hotărât creşterea pensiilor], în timp ce preşedintele s-a împotrivit măsurii "în mod eronat", "din calcule politicianiste".

În realitate, nici unii nici alţii nu duc grija pensionarilor, ci s-a întâmplat ca ideea creşterii pensiilor să intervină în disperarea electorală a Guvernului Tăriceanu, iar subiectul s-a transformat grabnic în dispută între politicieni.

Pensionarii sînt, doar, beneficiari ai acestui context politic, fără să-i pese cuiva de drepturile lor.

Dar, publicăm textul Scrisorii (în mai multe episoade, din cauza dimensiunii), tocmai pentru că prezintă perspectiva pensionarilor asupra subiectului creşterii pensiilor, în concepţia unor specialişti cu experienţă de decenii în macroeconomie ("planificatori" cum se prezintă autorii, înşişi), ceea ce reprezintă nu doar o noutate, ci şi interes. Deoarece autorii prezintă informaţii economice şi avansează soluţii.

Sunt câteva ocazii în care autorii invocă studii publicate de ei, dar care, probabil, sunt necunoscute cititorilor noştri. Trebuie să-i credem pe cuvânt.

Prezentăm, alăturat, câteva date biografice semnificative ale celor trei autori.

MAKE

Prin acest mesaj cuprinzând aprecieri, evaluări, fundamentări, observaţii critice şi propuneri de soluţii, dorim să exprimăm poziţia noastră fermă de susţinere a politicii de majorare a pensiilor civile.

I. O decizie politică înţeleaptă pentru corectarea unei mari nedreptăţi sociale

1. Parlamentul - organul reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legiuitoare a ţării - a adoptat o decizie politică de importanţă capitală pentru milioanele de pensionari din România (5,6 milioane), aducând modificări în Legea pensiilor nr. 19/2000, a căror aplicare urmează să asigure o sporire ceva mai mare a pensiilor - la toate categoriile de pensii civile.

Este salutar faptul că Parlamentul - această instituţie fundamentală a democraţiei - a constatat şi recunoscut necesitatea stringentă a majorării pensiilor şi a dat o lege - extrem de NECESARĂ şi OPORTUNĂ pentru asigurarea păcii şi coeziunii sociale în ROMÂNIA.

Apreciem că forţele politice din Parlament care au sprijinit în mod sincer şi fără rezerve adoptarea acestei legi şi-au făcut datoria, şi-au îndeplinit menirea de aleşi ai poporului şi merită respectul şi încrederea cetăţenilor acestei ţări; aceasta cu atât mai mult cu cât luarea unei asemenea hotărâri este extrem de dificilă, în condiţiile vitrege din acest an, în care România este lovită de o secetă cumplită, cu consecinţe economice şi pierderi financiare însemnate.

2. Guvernul - care constituie puterea executivă în România, a săvârşit un ACT DE MARE CURAJ POLITIC şi a dovedit o ÎNALTĂ RESPONSABILITATE, împovărându-se cu o sarcină extrem de grea de punere în aplicare a acestei Legi, de a identifica şi asigura resursele financiare necesare (care reprezintă numai în anul 2008 în jur de 2% din PIB). Rămâne totodată o sarcină dificilă şi pentru guvernarea viitoare.

3. Ne alăturăm în mod ferm poziţiei de susţinere a acestei DECIZII POLITICE ÎNŢELEPTE, necesare, oportune şi corecte în etapa actuală. Vom înfăţişa mai departe temeiurile sociale şi economico-financiare care justifică o asemenea atitudine.

Remarcăm faptul că odată cu politica guvernului de creştere economică, aceasta este una din cele mai importante decizii politice corecte asumate de Guvernul Tăriceanu.

Altele sunt componentele de politică economico-financiară care pot fi criticate, unele chiar în mod aspru. Ne vom referi la unele mai departe.

- CONCLUZIA: Apreciem decizia politică înţeleaptă a Parlamentului şi a Guvernului Tăriceanu, recunoscând, în acelaşi timp, imensele greutăţi şi eforturi pe care le implică înfăptuirea unei asemenea măsuri de politică socială.

II. Împotrivirea instituţiei prezidenţiale şi a unor forţe politice

Cu mâhnire, constatăm că Preşedintele ţării a ocupat o poziţie de împotrivire îndârjită faţă de această hotărâre majoră de politică socială. Cuvintele de complezenţă, de îngrijorare, în ce priveşte "resursele" şi "priorităţile" nu mai pot mas­ca opoziţia de fond, adevărul împotrivirii - care are numai temeiuri politicianiste, manifestându-se în modul cel mai agresiv. Un front politic anti-majorare a pensiilor s-a închegat. Există pericolul real ca acest front politic, cu reprezentanţi în toate structurile puterii, centrale şi locale, să-şi impună voinţa şi să împiedice punerea în aplicare a legii adoptate de Parlamentul României. Vom reveni mai departe asupra acestei împotriviri prezidenţiale şi a unor forţe politice.

Florea Dumitrescu - economist, doctor în economie, cu activitate îndelungată în domeniul financiar, bancar, monetar şi valutar, ministu al finanţelor (1969-1978), guvernator al Băncii Naţionale (1984-1989) şi în alte instituţii de interes naţional.

Specialist care a parcurs toate treptele afirmării profesionale de la economist la director şi la calitatea de demnitar tehnocrat, de conducător al sistemului bancar şi financiar.

Membru fondator şi al conducerii unor organizaţii ale societăţii civile, din domeniul economic şi social: Asociaţia Generală a Economiştilor a României, Liga pentru promovarea Ideilor Cooperatiste, Asociaţia Română de Prietenie cu R.P. Chineză, Fundaţia "România 2000" având ca deviză "să fim noi înşine" etc.

Autor a numeroase analize, studii şi cercetări ştiinţifice cu privire la evoluţiile economiei româneşti, la marile probleme ale economiei socialiste şi a celei de tranziţie, la nivelul macroeconomiei şi al economiei reale.

Dintre lucrările publicate:

"Căile stabilităţii monetare", Editura Academiei 1993, 400 pagini, lucrare premiată de Academiei Române,

"Tranziţia 1990-2004. Experienţa românească", Editura AGER-Economistul, 344 pagini, lucrare premiată de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România.

Stroe Gheorghe - economist specialist în probleme monetare şi financiare, cu o experienţă îndelungată în domeniul financiar-bancar.

A avut responsabilităţii şi funcţii de conducere la Banca Română de Comerţ Exterior, Banca Naţională a României şi Banca Comercială Română. A publicat numeroase studii şi articole. A publicat lucrarea "Politici economice, monetare, de credite şi valutare 1989-1994".

Apostol Cristian - economist cu activitate îndelungată în domeniul contabilităţii, controlului financiar micro şi macroeconomic şi auditului financiar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb