Piaţa europeană a ofertelor publice iniţiale (IPO) revine treptat la viaţă, dar va mai trece ceva timp până va avea loc un val de noi tranzacţii, potrivit analiştilor Bank of America Corp., citaţi de Bloomberg News.
O proporţie de circa 40% din totalul de aproximativ 9,5 miliarde de dolari obţinut prin IPO-urile derulate în acest an la bursele europene a fost atrasă doar în ultima lună, arată datele Bloomberg.
Sursa citată aminteşte că Hidroelectrica SA, compania de utilităţi din ţara noastră, a strâns luna aceasta 1,8 miliarde de dolari în cea mai mare ofertă publică iniţială din Europa, din 2023. Această listare a urmat IPO-ului diviziei de hidrogen Nucera din cadrul conglomeratului german Thyssenkrupp AG. Acţiunile ambelor companii au crescut în prima lor zi de tranzacţionare, generând un oarecare optimism pe piaţă. De mai puţin succes a fost IPO-ul procesatorului de tranzacţii CAB Payments Holdings Plc, ale cărui acţiuni au scăzut la debut.
"Asistăm, mai degrabă, la o redeschidere treptată decât la un val de tranzacţii", este de părere James Palmer, şeful pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa al diviziei de pieţe de capital din cadrul Bank of America Corp.
IPO-urile recente au fost susţinute de evoluţiile solide ale indicilor pieţelor europene de acţiuni, dar şi de nivelurile minime atinse de indicele privind volatilitatea, CBOE VIX. În mare parte din acest an, indicele s-a tranzacţionat în mod constant sub 20, prag considerat favorabil pentru IPO.
"Indicii au avut o evoluţie bună per ansamblu, dar multe dintre mişcările individuale sunt mixte", a atras atenţia James Palmer, subliniind: "Istoria arată că o pauză pe pieţele IPO poate dura o perioadă de doi ani, după care apare o redresare. Se pare că istoria se repetă din nou".
• Jerome Renard, Bank of America: "Redresarea pieţei europene a IPO-urilor - în a doua jumătate din 2023 sau în primul semestru din 2024?"
Acum, problema în dezbatere este dacă redresarea pieţei europene a IPO-urilor va avea loc în a doua jumătate a acestui an sau în primul semestru al anului 2024, spune Jerome Renard, şeful pentru UE al diviziei de pieţe de capital din cadrul Bank of America. Acesta adaugă: "De la stagnarea constatată în urmă cu câteva luni, am observat recent o uşoară creştere a cererilor de consultanţă pentru IPO-uri în mai multe zone geografice şi sectoare europene".
Totuşi, unele companii au încercat să găsească o "fereastră bună" pentru listare, dar nu au reuşit, notează Bloomberg.
Compania italiană de software Maggioli SpA şi acţionarul său Pacri Srl au retras IPO-ul planificat la Bursa din Milano, luna aceasta, pe motiv că, în prezent, condiţiile nefavorabile ale pieţei nu permit "o evaluare satisfăcătoare".
Anterior, furnizorul german de stocare a energiei Intilion şi-a amânat listarea planificată, anunţând că o evaluare "adecvată" a companiei nu poate fi realizată în mediul actual de piaţă. La mijlocul lunii iunie, WE Soda Ltd. şi-a anulat listarea la Bursa din Londra, care urma să devină cea mai mare de pe piaţa respectivă, din acest an, directorul executiv Alasdair Warren exprimându-şi frustrarea faţă de evaluarea scăzută atribuită companiei de către investitori.
"Simţim mult pragmatism în ceea ce priveşte calendarul listărilor", a mai spus Jerome Renard, referindu-se la emitenţi şi concluzionând că prioritatea o reprezintă găsirea "ferestrei" potrivite, chiar dacă acest lucru necesită puţină răbdare.