Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a blocat un fond de investiţii chinez de la achiziţionarea companiei germane producătoare de echipamente semiconductoare - Aixtron, deoarece tranzacţia reprezintă un risc la adresa securităţii naţionale americane, au declarat vineri oficiali ai Departamentului de Trezorerie al SUA, transmite Reuters.
Ordinul executiv, venit din partea lui Barack Obama, să blocheze Grand Chip Investment Fund (FGC) de la finalizarea achiziţiei societăţii germane a fost unul dintre puţinele astfel de cazuri în care un preşedinte american a blocat o tranzacţie, din cauza problemelor de securitate naţională.
Obama a susţinut recomandarea Comitetului pentru Investiţii Străine din SUA (CFIUS), care analizează achiziţia companiilor americane de către străini şi este foarte atent la achiziţiile din domeniul tehnologiei, cu aplicabilitate în apărare. CFIUS are un cuvânt de spus în afacerea Aixton, deoarece compania germană deţine o filială în California şi are circa 100 de angajaţi în SUA, piaţă unde realizează în jur de 20% din vânzări.
Acţiunea preşedintelui american pare să se bazeze pe temerile legate de accesul Chinei la secretele de producere a unui material numit nitrură de galiu, utilizat în echipamente militare. CFIUS nu dă niciodată motive pentru deciziile sale, însă câteva surse au declarat anterior pentru Reuters că acesta a blocat şi vânzarea departamentului producator de sisteme de iluminare a companiei Philips - Lumileds unui grup de investitori chinezi, în luna ianuarie, din cauza nitrurii de galiu.
Compania germană Aixtron produce cipuri folosindu-se de materiale semiconductoare pe bază de nitrură de galiu, tehnologie folosită la aparatele pentru citirea discurilor Blue-ray, dar rezistenţa sa la căldură şi radiaţii dă o serie de aplicaţii militare şi spaţiale. Nitrura de galiu, un compus galben sub formă de pudră, utilizat în diode emiţătoare de lumină (LED-uri), radare, antene şi lasere, este obţinută folosind tehnologia Aixtron, care, în trecut, a fost vândută catre compania americană producătoare de echipament militar - Northrop Grumman.
Autorităţile de reglementare din SUA au încercat să blocheze preluarea companiei europene de tehnologie de către cumpărătorul chinez, începând cu jumătatea lunii trecute, semn că modul în care ţara asiatică investeşte în Europa ridică probleme de securitate în lumea occidentală, a precizat The Wall Street Journal. În acea perioadă, Aixtron a declarat că CFIUS a recomandat ca preluarea sa de către Grand Chip Investment Fund (FGC) să fie blocată. De asemenea, conform New York Times, autoritatea americană care sfătuieşte Casa Alba în legatură cu afacerile externe a invocat motive nespecificate de securitate naţională. Oficialii Aixtron au afirmat că au decis să nu urmeze recomandarea CFIUS, anunţând că vor apela la preşedintele american Barack Obama pentru a aproba direct tranzacţia între cele două companii. Obama a avut la dispozitie 15 zile pentru a decide soarta tranzacţiei.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Geng Shuang, a declarat reporterilor că tranzacţia a avut ca scop o "activitate comercială normală" , iar China spera că nu se va interveni politic. Ministerul Economiei german a retras acordul pentru afacere dat în octombrie şi face acum propria recenzie a tranzacţiei.
Ziarul german Handelsblatt a raportat în octombrie că serviciile de informaţii din SUA au avertizat Germania cu privire la preluarea chineză propusă de Aixtron, adăugând că acordul ar putea da acces Beijing-ului la o tehnologie care ar putea fi utilizată în scopuri militare.