Barack Obama cere NATO să susţină Polonia, România şi ţările baltice

Ioana Dogaru
Internaţional / 25 aprilie 2016

Barack Obama cere NATO să susţină Polonia, România şi ţările baltice

Actualizare 17:25 Liviu Dragnea: "Angajamentul SUA pentru securitatea europeană este necesar şi salutar"

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, salută mesajul neechivoc al Preşedintelui SUA, Barack Obama, lansat astăzi la Hanovra, potrivit căruia NATO trebuie să susţină ţările aliate inclusiv România, Polonia şi ţările baltice în faţa tensiunilor cu Rusia, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Liviu Dragnea consideră că acest mesaj clar este de natură să contribuie la adoptarea unor decizii ferme, la Summit-ul alianţei din luna iulie, de la Varşovia, în direcţia continuării procesului de adaptare a Alianţei Nord-Atlantice faţă de situaţia de securitate din vecinătatea estică a NATO, determinată de acţiunile asertive ale Rusiei în bazinul Mării Negre, care au afectat semnificativ echilibrul de securitate regional. De asemenea, preşedintele PSD se pronunţă pentru un Summit care să consolideze măsurile de asigurare şi descurajare ale NATO faţă de conduita Rusiei.

Totodată, preşedintele Liviu Dragnea, apreciază ca necesar şi salutar angajamentul SUA pentru securitatea europeană şi a aliaţilor din flancul estic, materializat inclusiv prin creşterea semnificativă, de patru ori, a finanţărilor alocate pentru anul 2017 prin iniţiativa SUA European Reassurance Initiative.

Liderul social democrat salută apelul preşedintelui SUA privind alocarea de către aliaţi a mai multor fonduri pentru apărare şi reiterează susţinerea politică fermă pentru obiectivul asumat la nivel naţional de alocare a 2% din PIB pentru bugetul apărării până în 2017, inclusiv pentru investiţiile în echipamente moderne, se mai arată în comunicat.

(D.P.)

------

Actualizare 15:50

Preşedintele american Barack Obama a cerut, astăzi, ţărilor NATO să sporească bugetul destinat apărării, "să sprijine aliaţii din linia întâi, Polonia, România şi statele baltice" şi să răspundă totodată ameninţării de pe flancul sudic, transmite AFP.

"Fiecare stat membru al NATO ar trebui să-şi aducă întreaga contribuţie la securitatea noastră comună, cu un buget al apărării de 2% din PIB. Iar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna", a insistat Obama.

El a avertizat totodată că intenţionează să retransmită acest mesaj şi la summitul NATO, care se va desfăşura la începutul lunii iulie la Varşovia.

Într-un discurs susţinut în Germania, la Hanova, referindu-se la alocările bugetare pentru apărare, liderul american le-a cerut omologilor europeni "să-şi asume responsabilităţi" şi să nu cedeze "automulţumirii" în acest domeniu.

(D.P.)

------

Barack Obama discută despre crizele din Europa cu ocazia unui mini-summit

Barack Obama, ţine luni în Germania un discurs aşteptat asupra relaţiilor transatlantice şi îi invită pe principalii lideri europeni la un mini-summit, într-un moment în care Washingtonul este îngrijorat de slăbirea Europei în faţa crizelor multiple, comentează AFP.

Preşedintele american încheie la Hanovra (nord) o vizită de două zile în Germania, ultima etapă a unui turneu care l-a purtat mai întâi în Arabia Saudită pentru a încerca să liniştească monarhiile de la Golful Persic, îngrijorate de destinderea raporturilor dintre Statele Unite şi Iran, iar apoi în Marea Britanie unde a avertizat în legătură cu ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Fragilizarea Europei în faţa multiplelor provocări cu care se confruntă reprezintă o sursă de îngrijorare crescândă pentru administraţia de la Washington: în afară de eventualitatea unui Brexit (ieşirea Marii Britanii din UE), criza migratorie - care îşi are originea mai ales în conflictele din Siria şi Libia-, ameninţarea teroristă din partea organizaţiei jihadiste Statul Islamic (ISIS), situaţia în continuare instabilă din Ucraina sau chiar lipsa unei relansări economice viguroase pe continent.

Aceste teme vor fi abordate în discursul pe care Barack Obama intenţionează să îl ţină la sfârşitul dimineţii în cadrul Târgului industrial de la Hanovra, apoi cu prilejul unei reuniuni după-amiază cu gazda sa, cancelarul Angela Merkel, precum şi mai târziu cu şefii de guvern britanic, David Cameron, italian, Matteo Renzi, şi cu preşedintele francez, François Hollande.

"Preşedintele va discuta despre progresele realizate în aceste domenii în ultimii ani şi va sublinia ce mai este de făcut pe viitor", a declarat un colaborator apropiat.

Reuniunea celor cinci lideri a fost organizată la iniţiativa preşedintelui american, a subliniat anturajul acestuia. Aceasta are loc cu ocazia penultimei sale deplasări în Europa în calitate de şef de stat, înainte de summitul NATO din iulie de la Varşovia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb