Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că este necesar să se ajungă în zece zile la un acord cu Congresul asupra datoriei, după ce s-a întâlnit, duminică seara, cu parlamentarii, în încercarea de a împiedica intrarea în incapacitate de plată a Statelor Unite, potrivit Agerpres.
Preşedintele american s-a întâlnit cu principalii lideri ai Congresului, aliaţii săi democraţi care controlează Senatul, precum şi cu adversarii republicani majoritari în Camera Reprezentanţilor.
Este vorba despre un acord în Congres pentru ridicarea plafonului legal al datoriei ţării. Parlamentul trebuie să voteze această măsură înainte de 2 august. În caz contrar, guvernul federal nu se va mai putea împrumuta pentru finanţarea deficitului, cu consecinţe "imprevizibile" pe pieţe şi asupra economiei mondiale, conform preşedinţiei americane.
Însă, opoziţia republicană refuză să ridice acest plafon dacă administraţia democrată nu se angajează în schimb să reducă cheltuielile publice cu o valoare cel puţin echivalentă. Democraţii refuză să reducă cheltuielile sociale şi pledează pentru creşterea impozitelor pentru cei mai bogaţi.
În luna aprilie, încercând să ajungă la un compromis, administraţia Obama a propus să reducă deficitul cu 4.000 de miliarde dolari pe zece ani, prin combinarea reducerilor de cheltuieli şi creşterea impozitelor.
Dar, într-un comunicat difuzat sâmbătă seara, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, a respins această ambiţie.
Aceasta înseamnă o revenire la un proiect anterior de reducere a deficitului limită de 2.400 de miliarde dolari pe zece ani. În replică, democraţii au acuzat dreapta că preferă să apere fiscalitatea celor mai bogaţi în lupta împotriva deficitului.
Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a dat asigurări că Statele Unite nu vor intra în incapacitate de plată şi îşi vor respecta angajamentele financiare, informează AFP, conform Agerpres.
Asigurările date de Geithner vin în contextul în care noul director al Fondului Monetar Internaţional, Chris-tine Lagarde, a avertizat că intrarea SUA în incapacitate de plată ar avea "consecinţe deplorabile" pentru această ţară şi pentru întreaga lume.