"Barclays" Plc, a doua bancă din Marea Britanie după valoarea activelor, va renunţa la participaţia de 19,6% deţinută la "BlackRock" Inc. din SUA, cel mai mare administrator de active la nivel mondial.
Decizia "Barclays" vine în condiţiile în care noile reguli din sistemul bancar global (Basel) impun instituţiilor financiare să constituie rezerve de capital mai mari pentru participaţiile deţinute la fonduri de management al activelor şi alte afacerei cu profil riscant.
Directorul general al "Barclays", Bob Diamond, încearcă să crească rentabilitatea capitalului băncii peste pragul de 13%, prin vânzarea sau închiderea operaţiunilor şi investiţiilor care reprezintă obstacole în calea acestui obiectiv.
"Barclays", "Morgan Stanley" şi "Bank of America" se ocupă de vânzarea deţinerii de 19,6%, iar "BlackRock" va răscumpăra acţiuni în valoare de până la un miliard de dolari. Acţiunile "BlackRock" vor fi vândute prin licitaţie. Preţul titlurilor nu a fost încă stabilit, însă valoarea de piaţă a 19,6% din fondul american este de 6,1 miliarde de dolari.
Banca britanică a preluat deţinerea de 19,6% la momentul la care a vândut "Barclays Global Investors" către "BlackRock", în decembrie 2009, pentru aproximativ 15,2 miliarde dolari. "Barclays" a câştigat atunci o infuzie de capital care i-a permis să nu acceseze ajutoare de stat în timpul crizei financiare mondiale, dar şi o participaţie de 19,6% la "BlackRock".
Acţiunile "Black-Rock" au scăzut cu 24% de la momentul preluării cotei de 19,6% de către "Barclays", astfel că banca britanică a fost nevoită să înregistreze o depreciere a deţinerii de aproape 3,4 miliarde lire sterline (5,3 miliarde dolari) în 2011.
În urma înstrăinării deţinerii la "BlackRock", Robert Diamond va părăsi board-ul acestui fond.
Brian Beades, purtător de cuvânt al "BlackRock", declară: "Relaţia BlackRock cu Barclays a fost întodeauna solidă şi aşa va rămâne. Planul nostru de răscumpărare a acţiunilor demonstrează angajamentul BlackRock privind executarea eficientă a strategiei noastre de management al capitalului şi returnare de numerar către acţionari, prin răscumpărări şi dividende".