Bârlădenii pregătesc un nou protest contra exploatării gazelor de şist

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 aprilie 2012

Sursa: www.chevron.com

Sursa: www.chevron.com

Adrian Solomon, deputat PSD Vaslui (colegiul Bârlad): "Dacă americanii instalează sonde în zona Bârlad, va fi război!"

Radu Mazăre, primarul Constanţei: Statul român ar trebui să transmită comunităţilor locale care sunt avantajele exploatării gazelor de şist

Bârlădenii se pregătesc de un nou protest contra exploatării gazelor de şist, pe 26 aprilie, după ce, pe 22 martie, circa 5.000 de persoane au ieşit să strige împotriva companiei americane "Chevron", tot în Bârlad, ne-a declarat primarul oraşului, Constantin Constantinescu. Domnia sa ne-a spus că se aşteaptă ca 5000-7000 de bârlădeni să iasă din nou în stradă.

Vestea că Guvernul a aprobat, miercuri, acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi "Chevron", pentru perimetrele din Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti, i-a pus în gardă pe cei din Bârlad, unde "Chevron", al doilea mare grup petrolier din SUA, a obţinut mai multe perimetre în concesiune, în extravilanul ora-şului.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului şi Pădurilor, "acordul petrolier care vizează explorarea, dezvoltarea şi exploatarea pentru perimetrul Bârlad a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 2283/2004, care a intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial nr. 7 din 4 ianuarie 2005".

Rezultă, astfel, că lucrările de exploatare a gazelor de şist ar putea începe prima dată în Bârlad.

Conform procedurilor, compania care obţine aprobare pentru explorare-dezvoltare-exploatare efectuează, iniţial, lucrări de explorare, apoi trece la lucrări de dezvoltare-exploatare. În această ultimă fază este necesară obţinerea acordului de mediu din partea ministerului de resort, emis după evaluarea impactului asupra mediului.

Radu Mazăre: Ar trebui să existe mai multă transparenţă

Radu Mazăre, primarul municipiului Constaţa, este rezervat în problema exploatării gazelor de şist: "Nu ştiu dacă este bine sau rău ca Chevron să exploateze gazele de şist în ţara noastră. Poate că ar fi bine să găsim o alternativă la cumpărarea gazului rusesc, prea scump".

Pe de altă parte, domnia sa ne-a declarat că autorităţile române ar trebui să transmită cât estimează că va încasa statul nostru în urma exploatării acestor resurse, precum şi dacă vor exista beneficii pentru comunităţile locale: "Ar trebui să existe mai multă transparenţă. Comunităţile locale ar trebui să ştie dacă urmează să încaseze o parte din producţia de gaze, fapt care ar conduce la scăderea facturilor la întreţinere. Alte întrebări ar fi: De ce în America nu este interzisă extracţia gazelor de şist? Cum este redevenţa încasată de statul român, comparativ cu cea impusă de alte state?"

Adrian Solomon, deputat: "Cred că obligaţiile Chevron în problemele de mediu nu ar trebui să fie secret de stat"

Adrian Solomon, deputat PSD de Vaslui (colegiul Bârlad), secretar în Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, iniţiatorul unui proiect de lege pentru interzicerea exploatării hidrocarburilor lichide sau gazoase prin metoda fracturării hidraulice a rocilor, spune că obligaţiile "Chevron" în problemele de mediu nu ar trebui să fie secret de stat, astfel că autorităţile ar trebui să fie mai transparente faţă de comunitatea locală.

Problema este spinoasă, pentru că încă nu există o legislaţie la nivelul Uniunii Europene care să permită sau să interzică exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.

Adrian Solomon a concluzionat: "Dacă americanii instalează sonde în zona Bârlad, va fi război!"

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat recent că nu va da niciun acord de mediu pentru vreo companie petrolieră care va dori să exploateze gazele de şist prin metoda fracturării hidraulice a rocilor, decât dacă va fi în totalitate convins că nu dăunează mediului, chiar dacă există ţări europene care extrag gaze de şist, iar SUA îşi asigură 48% din consum prin aceste gaze.

"Personal, am mari reţineri, pentru că se face o fracţionare hidraulică, ce înseamnă o cantitate foarte mare de apă ce se pompează. Şi are unele urmări care ţin de activitatea seismică", a declarat Borbely.

Gheorghe Piperea, avocat:

"Contractul de exploatare a gazelor de şist dintre statul român şi < Chevron > poate fi atacat într-un proces de tip < class action >. Pentru aceasta, este nevoie de semnături din partea cetăţenilor, eventual a ONG-urilor. Circulă o petiţie online pe această temă, însă nu sunt suficiente semnăturile date în mediul electronic. Cetăţenii pot cere, în acest proces, desecretizarea contractului dintre < Chevron > şi statul român doar în faţa instanţei. Am formulat această acţiune, în numele unor ONG-uri. Conţinutul acţiunii şi liniile de urmat vor fi făcute publice într-o conferinţă de presă, miercuri".

În expunerea de motive la proiectul de lege iniţiat de Adrian Solomon, domnia sa precizează că metoda fracturării hidraulice a rocilor pentru exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase, "extrem de controversată la nivel mondial", a fost interzisă în Franţa, Bulgaria, Irlanda, Africa de Sud, Canada şi suspendată în Marea Britanie, precum şi în 18 state din SUA.

La jumătatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anunţat că a anulat licenţa "Chevron" de explorare a zăcămintelor gazelor de şist şi că pregăteşte o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului. Executivul de la Sofia a decis că "Chevron" poate efectua prospecţiuni pentru petrol şi gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenţionale de forare, şi nu a fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip şi chimicale la mare presiune în formaţiunile de şist şi care, potrivit ecologiştilor, distruge pânza freatică.

În Bucureşti au avut loc patru proteste anti-Chevron. Ultimul s-a petrecut vinerea trecută, când circa 100 de persoane au plecat în marş din Piaţa Universităţii, în ciuda ploii, cu oprire în faţa Ministerului Mediului şi Pădurilor. Aceştia au strigat: "Ape curate, nu poluate!", "Şpăgile de la Chevron se tranformă în Vuitton!", "Plouă, ninge, noi vom învinge!", "Demisia!", "Cinste lor, cinste lor/ Cinste bârlădenilor!", "Jos Băsescu!".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb