BAROMETRU: Energie scumpă, dar suficientă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 5 martie 2021

Energie scumpă, dar suficientă

66% dintre cetăţeni consideră că, lunar, cheltuielile totale cu energia sunt "mari" în timp ce doar 25% le apreciază ca fiind "mici", conform rezultatelor unui barometru privind obiectivul "Energie curată şi la preţuri accesibile", comandat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului. Din cei 66%, 18% consideră aceste cheltuieli ca fiind "foarte mari", 48% - destul de mari deoarece le este afectată o parte mare din bugetul lunar al unei familii, faţă de numai 2% care le consideră "foarte mici".

"Pentru cetăţenii români, cheltuielile cu energia sunt mari în raport cu

bugetul familiei. Acestă situaţie este şi o consecinţă a faptului că

sistemele de încălzire ale locuinţelor sunt preponderent individuale şi

convârşitor ineficiente. (...) Românii sunt preocupaţi de scăderea consumului de energie, dar mai degrabă din perspectiva scăderii cheltuielilor, decât din conştientizarea ideii de eficienţă energetică", afirmă autorii barometrului.

În privinţa liberalizării pieţei de energie, 65% afirmă că piaţa de energie este liberalizată, faţă de 16% care susţin că nu a avut loc nicio liberalizare. 19% dintre respondenţi nu ştiu sau nu au răspuns cu privire la acest aspect. Legat de protecţia consumatorului în domeniul consumului de energie, doar 31,5% dintre respondenţi afirmă că această protecţia există în faţa furnizorilor din domeniu, ceea ce ar trebui să dea de gândit funcţionarilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor dar şi celor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie.

Barometrul mai arată că 46% dintre respondenţi consideră că se produce suficientă energie în România, faţă de doar 29% care spun că nu se produce suficientă energie în ţară şi că avem nevoie de importuri masive în acest domeniu.

"Românii nu au o imagine foarte clară asupra producţiei de energie din

România sau a comerţului cu energie. În mod similar, percepţia asupra sistemului energetic din România este confuză şi aici se simte nevoia unei mai mari transparenţe a actorilor din sistem, dar şi o mai temeinică informare a publicului, atât în zona de educaţie formală, cât şi în comunicarea instituţiilor publice şi a mass-media", susţin autorii barometrului.

În privinţa energiei termice, 39% dintre respondenţi declară că folosesc sobe cu lemne, adică un sistem de încălzire cu randament mic, care presupune mult efort suplimentar din partea beneficiarului (achiziţionare, tăiere, alimentare, evacuare etc). Centralele proprii (un sistem modern, cu randament ridicat) se află pe locurile doi (34%, centrale pe gaz) şi trei (11% centrale pe lemne sau peleţi). La acestea se mai adaugă 2% dintre respondenţi care folosesc încălzire proprie pe bază de energie electrică. Cumulând cele trei tipuri de încălzire, rezultă că 47% dintre gospodăriile din România sunt încălzite în sistem de centrală proprie. Împreună cu celelalte sisteme de încălzire proprie (sobe cu lemne sau cu gaz), se ajunge la procentul de 88%, gospodării care îşi asigură individual încălzirea şi apa caldă. Doar 9% dintre respondenţi sunt racordaţi la sistemul public de termoficare şi numai 3% sunt racordaţi la o centrală de scară sau de bloc.

În privinţa accesului la gaze naturale, situaţia este relativ bună. În total, 81% dintre respondenţi declară că au acces la gaze naturale, dar numai 48% sunt racordaţi la reţeaua publică, în timp ce 33% utilizează gaze din butelii sau rezervoare. Doar 19% dintre respondenţi declară că nu au acces la gaze şi 11% se află în zone în care nu există reţea de distribuţie a gazelor.

Barometrul mai arată că 63% dintre gospodării sunt locuinţe

termoizolate, dar din păcate doar 21% au certificat de edicienţă energetică.

Întrebaţi ce tip de energie ar alege să utilizeze, 33% dintre respondenţi s-au orientat către cea solară - pe panouri fotovoltaice, 21% pe energia produsă de fosili gazoşi (gaze naturale), 14% - energie eoliană, 5% - energie hidro, câte 2% - energie produsă prin arderea lemnor şi cărbunelui şi doar 1% - energie nucleară.

Concluzionând, autorii barometrului arată că în ţara noastră consumul de energie se încadrează într-o schemă valabilă pentru ţările în curs de dezvoltare: reţelele de energie electrică sunt accesibile şi funcţionale, reţelele de gaze naturale sunt relativ extinse, dar o parte semnificativă a populaţiei nu este racordată la acestea şi, în fine, reţelele publice de termoficare sunt restrânse ş nefuncţionale.

Barometrul a fost realizat prin intermediul interviurilor telefonice, în perioada 8-18 decembrie 2020, pe 1002 persoane, iar eroarea

maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb